Vier Bekende Vrouwen over hun relatie met de bal en zijn bespelers, de heren voetballers.

Martine Jonckheere

Actrice, bekend van onder andere de VTM-reeks ‘Familie’

“Ik heb thuis een man zitten die een ongelooflijke voetbalfanaat is. Als ik eerlijk ben, moet ik bekennen dat hij me soms zo enthousiast kan maken, dat ik ook blijf meekijken. Maar ik merk dat het voor hem geen ontspanning meer is. Hij leeft zo mee met die wedstrijden, dat hij me zelfs niet bekijkt als ik hem iets vraag. Zelf heb ik dat alleen bij wedstrijden van de Belgen, dan kan ik me enorm opwinden over verkeerde beslissingen van de scheidsrechter.

“Ik heb zelf nog minivoetbal gespeeld. Een bijzonder vermoeiende sport, vond ik, met al die korte pasjes en bewegingen. Ik ben er ooit in geslaagd om twee own-goals in één match te maken (lacht).

“Als ik vroeger naar Anderlecht ging, was het altijd hetzelfde liedje : ging ik naar het toilet, dan scoorden ze. De mensen met wie ik ging, wilden altijd dat ik op de WC bleef zitten. Tegenwoordig ga ik iets minder vaak, ik word wat ouder, hé. Indertijd ging ik geregeld op stap met Alex Czerniatynski, met de kliek van Vital Borkelmans, met Leo Van der Elst en met Erik Gerets. Met Gerets had ik altijd hevige discussies, maar ik zag hem wel doodgraag (lacht). Met de huidige generatie heb ik niet zoveel voeling meer. Maar als ik ga, valt het me wel op dat die jonge voetballers mij nog kennen. Dat doet me enorm deugd.”

Ann Tuts

Actrice, vooral bekend als Doortje uit FC De Kampioenen

“Mijn man is een Brit – je weet wel, zo’n hooligan – en als die naar voetbal kijkt, lopen onze kinderen huilend weg. Ik heb in Londen gewoond op 500 meter van het stadion van Arsenal, maar die supporters waren heel beschaafd. Toen Arsenal de FA Cup had gewonnen, bleven ze allemaal netjes in de rij lopen. Verbazingwekkend.

“Eigenlijk ben ik nooit geïnteresseerd geweest in voetbal. Eén keer, in 1990, ben ik meegegaan naar een WK-match : in Verona heb ik toen Argentinië aan het werk gezien. Het probleem is : ik zit op die tribune en ik snap in feite niets van dat spel. Als er gescoord wordt, springt iedereen recht terwijl ik blijf zitten. Het is dus weggesmeten geld om mij een voetbalticket te geven (lacht). Al hou ik wel van de sfeer in een stadion. Ik snap bijvoorbeeld dat voetbal een band kan scheppen tussen mensen.

“Ik was vroeger heel sportief. Ik deed aan tennis, volleybal, keurturnen en zelfs voetbal, maar dat was absoluut niet om over naar huis te schrijven. Mijn jongste broer was een Anderlechtfan en mijn oudere broer een Club-Bruggefan. Vreemd genoeg woont mijn jongste broer nu in Brugge (lacht). Meekijken naar een wedstrijd op televisie deed ik niet : ik snapte er toch niets van en ik was te vlug afgeleid door de schone benen van de voetballers. Ik herinner me één jonge god waar ik als twaalfjarig meisje verliefd op was. Hij had lang, blond haar (zoekt naar de naam)Karl-Heinz Rummenigge !”

Tania Kloek

Actrice, bekend van de films ‘Dief !’, ‘Team Spirit’ en ‘Iedereen Beroemd’

“Zal ik eens beginnen met de buitenspelval uit te leggen ? (Houdt een lang exposé.) Hmm, ik heb het al beter uitgelegd. Maar ik heb wel gelijk ! Weet je, ik ben eigenlijk een zeer a-sportief iemand. Al houd ik wel van de sfeer rond een WK : naar belangrijke wedstrijden kijk ik dus wel. In de eerste plaats naar de Belgen, maar die liggen er meestal rap uit, dus per definitie supporter ik dan voor de ploeg die aan het winnen is. Of voor die in het mooiste shirt : FC Barcelona, bijvoorbeeld. Een technische combinatie kan ik heel mooi vinden, dat is bijna zoals een choreografie. Bij sommige ploegen toch, zoals de Hollanders.

“Ik heb zelf ook ooit eens gevoetbald voor een benefietactie. Dat was tegen een ploeg van oude voetbalgloriën, met Jean-Marie Pfaff. Ik herinner me dat ik voor doel kwam en dat de keeper teken deed dat hij de bal wel zou binnenlaten, maar toen ik shotte bleek de bal een compleet andere richting uit te gaan. Ik heb dus maar wijselijk voor een andere carrière gekozen.

“Er is één voetballer die ik wel zie zitten : FrancescoCoco van Barcelona. De Italianen ? Neen, die vind ik vreselijk ! Voetballers kunnen ook ongelooflijk grappig zijn. Zo’n EdgarDavids, bijvoorbeeld, die er altijd in slaagt om in beeld te komen. Als de scheidsrechter tegen een andere speler bezig is en Davids heeft er totaal niets mee te maken, komt hij toch altijd in beeld gelopen. Die mens heeft humor, vind ik dan.”

Katja Retsin

Omroepster TV 1

“Als de Rode Duivels spelen, leef ik mee met de hype. Maar ik word dan altijd zenuwachtig, omdat ik op voorhand weet dat ze gaan verliezen (lacht). Soms gaan we met een hele groep op café kijken en dan amuseert het mij om te zien hoe die mannen compleet zot worden als de bal in de buurt van de goal komt. Ons, de vrouwen, boeit het dan meer om de mannen gade te slaan. Het spel zelf zegt me weinig : het duurt altijd zo lang voor ze in de buurt van de goal komen. Ik ben trouwens voor de afschaffing van de buitenspelregel.

“Ik heb ooit met de TMF-ploeg in zaal gevoetbald, maar ik had toen mijn bril niet op, dus dat is niet goed afgelopen. Ik vind die bal ook zo onhandig. (Tania Kloek komt tussenbeide : “Je wilt hem altijd in je handen pakken, maar dat mag niet, hé.”) Ik stond zo verloren op dat veld, wist nooit wanneer en hoe ik moest bewegen. Meestal reageerde ik pas als de bal in mijn buurt kwam (lacht). Maar ik weet nu wel waarom zoveel ploegen moeite hebben om samen te spelen : dat veld is gewoon veel te groot !

“Uit het huidige voetbal ken ik Walter Baseggio, David Beckham, Leo Van der Elst (lacht)… Beckham is een beetje te afgelikt, maar ik vind hem wel oké, zulle ! Die mogen ze toch eens bij mij thuis afzetten !”

door Matthias Stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content