Maandag 13/6

‘Bolide’ is een mooi woord, vindt u niet ? Het wordt uitsluitend gebruikt door Formule-1-verslaggevers. Nog nooit hebben wij een autocoureur, een ingenieur, een teambaas, laat staan een man in de straat het woord ‘bolide’ horen uitspreken, maar in elk verslag over een grand prix staat of klinkt het minstens één keer. Dat komt omdat er te weinig synoniemen zijn voor ‘auto’. ‘Wagen’ is er één, maar daarmee houdt het al bijna op. ‘Een voertuig’, dat is uit het jargon van Flor Koninckx en Gommar Vervust. En varianten op ‘het stalen ros’ behoren tot de exclusieve van de wielerverslaggever, en dan nog van vóór Het Volk door de VUM werd opgekocht.

Nu het probleem van de voetbalverslaggever : bal ! Wie kent er synoniemen voor ‘bal’ ? ‘Het leer’, ja, maar dat beantwoordt niet meer aan de technologische ontwikkelingen in de laboratoria van Adidas en Nike. ‘Het ronde ding’. Dat houdt dan weer geen rekening met Anderlecht-La Louvière. Wij hebben er eens op gelet, maar tot onze verbazing wordt het woord ‘bal’ in dit blad zelden gebruikt. Daaruit vallen interessante conclusies te trekken. De vraag is alleen : welke ?

Dinsdag 14/6

Goed nieuws voor Aimé Anthuenis : door het gelijkspel van Spanje tegen Bosnië mogen de Rode Duivels nu zelfs verliezen in Sarajevo, dan zijn ze nóg niet uitgeschakeld voor de eindronde. Wij hebben de situatie in groep 7 laten onderzoeken door een gerenommeerde wiskundige. Uit Asse. Een man die er een gewoonte van heeft gemaakt om op de autosnelweg de verlichtingspalen te tellen en vervolgens uit te rekenen hoeveel vlugger hij de afstand tussen twee palen zou afleggen indien hij zijn snelheid zou opdrijven van 120 naar 140 kilometer per uur. Om dan uiteindelijk bij de proef van dit interessante experiment te worden geflitst door de multanova van de verkeerspolitie.

Wat is nu de uitkomst van zijn onderzoek ? In groep 7 blijft alles mogelijk, behalve voor San Marino. De Rode Duivels kunnen zich makkelijk plaatsen voor de barrage, ook als ze hun eerstvolgende interland zouden verliezen in Bosnië. Dat doen ze dan best niet met meer dan twee goals verschil, maar ook dát zou niet eens fataal zijn. San Marino, Spanje, en Litouwen : die drie moeten we winnen. En mochten we in Bosnië wél de drie punten pakken, dan mogen we thuis zelfs van San Marino verliezen, nóg niet uitgeschakeld. Je moet al van behoorlijk slechte wil zijn om je niet te kwalificeren voor Duitsland. En zeggen dat die arme Aimé al in oktober vorig jaar door de sportpers ten grave is gedragen.

Woensdag 15/6

De Confederations Cup, wij kijken met ontzetting naar Tunesië. De poema ! Staat rechts op het shirt en springt naar buiten, terwijl hij links moet staan en naar binnen springen. Hoe is het mogelijk ? Wij hebben hier al het verhaal verteld van George Kessler, die op zijn eerste werkdag bij Club Brugge vijf stellen splinternieuwe truitjes naar het containerpark deed dragen omdat de poema verkeerd stond. Nu zou je denken dat ze bij Puma hun les wel hadden geleerd en dat hun beroemde logo nadien op alle truitjes juist stond. En ‘juist’ is waar Kessler vond dat het juist was. Niet dus. Het is dat de grote sportmerken ook onze belangrijkste adverteerders zijn, of wij zouden ons kwaad maken. Die gele ballen van Nike, daar moesten ze toch Guantanamo voor krijgen ?

Over de Confederations Cup gesproken : de goals gezien van John Aloisi ? Waar in de wereld men ook naar het voetbal gaat kijken, overal komt men ex-spelers van den Antwerp tegen. Het is zondagmiddag, u zit aan zee, en u schakelt van verveling ITV in : Bournemouth tegen Wigan Athletic. Bij elke ploeg twee man die vroeger op de Bosuil hebben rondgelopen. U zapt via de schotel naar de Asian Cup : China-Zuid-Korea, vier van de 22 woonden ooit in Deurne. Het is vijf uur, op de BBC geven ze Manchester United-Liverpool : drie basisspelers en twee invallers zijn in het verleden aan Antwerp uitgeleend. Wat een club. Jammer dat zich dat niet vertaalt in de stand. Als die mannen allemaal waren gebleven, werd nu de vlag van de Champions League op de Bosuil gelegd, in plaats van bewarend beslag.

door Koen Meulenaere

‘Verliezen in Bosnië kan geen kwaad.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content