Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor één keer geen mannelijke mediawatcher. Valerie Hardie is sportredacteur bij de krant De Morgen. Vrijwel elk weekend zit ze ergens te lande in een voetbaltribune. ‘Ik heb nog nooit een denigrerende opmerking gekregen.’

Een nummer over vrouwen en voetbal. Wat vind je daar van ?

Valerie Hardie : Om het in Formule 1-termen te zeggen : als het jullie te doen is om de pitspoezen, dan liever niet. De Gouden Cup als nevenklassement op de Gouden Schoen vond ik van een zéér bedenkelijk niveau. En ik sta niet alleen met die mening, ik hoorde het ook al van voetballers. Als het zo moet, laat het dan maar achterwege. Als het daarentegen op een ernstige manier gebeurt, mag het van mij wel. Er wordt wat neergekeken op vrouwen in het voetbal, nog altijd, als dit dus kan bijdragen tot een beter begrip, graag.

Heb je moeten boksen om serieus te worden genomen in het voetbalwereldje ? Nooit negatieve opmerkingen gekregen ?

Dat viel eerlijk gezegd allemaal nogal mee. Als ik een vraag stel, merk ik wel dat voetballers zich wat vlugger afvragen wat voor een vraag dat is, sneller dan wanneer ze door een man wordt gesteld. Het blijft toch nog zoiets van mannen onder mekaar, ze denken snel dat vrouwen minder van voetbal afweten. Misschien terecht, dat kan. Anderzijds ben ik al sinds 1997 vast in dienst bij De Morgen, en ik moet zeggen dat men mij nog nooit een denigrerende opmerking heeft gemaakt – ook collega’s niet – dat mijn werk minder kwaliteit zou hebben.

Moeten we meer aandacht hebben voor het vrouwenvoetbal ?

Ik speel zelf nog basketbal, dat stelt allemaal niet zoveel voor. Het vrouwenvoetbal mag aandacht krijgen op het moment dat ze er iets presteren, kwalificatiewedstrijden spelen, resultaten halen. Aandacht moet je verdienen. De vrouwenploeg in het basket krijgt nu aandacht omdat ze zich plaatst voor het EK en met Ann Wauters een boegbeeld heeft. Als het vrouwenvoetbal een resultaat haalt, volgt die belangstelling ook. Op voorwaarde dat ze er zelf ook lucht aan geven, hun bek open trekken. Zoals Dedecker indertijd : groot lawaai, maar iedereen kende de prestaties van zijn judoka’s.

Wat vond je van de bekeruitslagen woensdag ?

Er was vooraf veel te doen over de geleide loting, dat het de grote clubs zou bevoordelen. Nu is gebleken dat het helemaal niet zo is, de kritiek is dus onterecht. Wat ik zelf veel minder vind, is het systeem van heen- en terugwedstrijden. Ik zat op Lommel-Club en miste helemaal de bekersfeer. Club slofte wat rond, voetbalde rustig, wilde nog wel een goaltje maken om helemaal zeker te zijn, maar ging er helemaal niet voor. Een bekerwedstrijd vind ik leuk als het alles of niets is. Ik vraag me af wat VTM straks gaat doen, want wie wordt er nog wild van de affiches die straks mogelijk zijn ? Westerlo-Lommel twee jaar geleden was goed voor een half leeg stadion, dat zal nu niet veel beter zijn.

RC Genk-Moeskroen eindigde op 5-4.

Wat me opviel, is dat het onwaarschijnlijk is dat je vijf keer moet scoren om te kunnen winnen. En dat het misschien wat overdreven is om van RCSonck te spreken, maar dat het toch een serieuze aderlating zou zijn, mocht Wesley straks vertrekken. Dagano zit op de bank en is Kevin Vandenbergh al dé man ? Ik vrees van niet. Sef Vergoossen zegt vandaag dat ze er bij Genk vanuit gaan dat hij straks vertrekt, het wordt straks een hele klus om in België een betaalbare vervanger te vinden, iemand die er twintig tot dertig per seizoen maakt. Zelf zie ik alleen Kpaka daarvoor in aanmerking komen. Het is heel gek : Genk zit nog onder narcose, terwijl Sonck precies twintig XTC-tabletten geslikt lijkt te hebben. Hij loopt zeer geprikkeld, door die Gouden Schoen-toestanden, vermoed ik. Ik vind zijn gedrag absoluut niet storend, zo’n figuren geven kleur aan je competitie en aan je interviews. Liever dat dan jongens die niks te zeggen hebben. En hij heeft recht van spreken, hij scoorde al twintig keer. Neen, als hij weg is, wacht Genk een onvoorstelbaar moeilijk overgangsjaar.

Het Laatste Nieuws rekende uit dat Genk 55 spelers onder contract heeft.

En waar zitten die overal ? Een hele reeks bij tweedeklassers… Ik kan me inbeelden dat supporters zich daar toch vragen bij stellen. Het is nog wat vroeg om te oordelen, maar die nieuwe rechtsachter Sulejmanovic kon me ook weinig bekoren. Die doet niks met links, terwijl ik altijd denk dat een goeie voetballer op zijn minst een beetje tweevoetig moet zijn. Is dat een jongen voor wie er in de winterstop geld moet worden gegeven ?

Zaterdag zag je KV Mechelen-Club Brugge. Een aanfluiting van een wedstrijd ?

Ik heb in elk geval nog nooit zo’n afgang gezien. Zou Mechelen na de rust nog aan de overkant zijn geraakt ? Weet je wie ik de hele tijd in het oog aan het houden was ? Andres Mendoza. Ik vroeg me af wanneer die eindelijk zou scoren. Niet dus. En dan die vervanging, hij groette de supporters niet eens. Volgens mij scoort Dany Verlinden op dit moment nog makkelijker. Mendoza is Club nu niet waard, vrees ik.

Had Mechelen er aan de winterstop gewoon niet beter mee opgehouden ?

Ze zijn financieel veroordeeld en lijken het nu ook sportief te zijn. Met die spelers is het niet te redden, al zal het niet elke week zo pijnlijk duidelijk zijn als zaterdagavond. Maar om er daarom mee op te houden ? Die spelers zijn elders op een zijspoor geraakt, voor hen is dit wel een kans. En loont het om de boel op te doeken en elke week een bye te hebben ? Het was pijnlijk, maar ik zie ze niet elke week zo afgaan, al blijkt dat gebrek aan ervaring toch te tellen. Zo’n Doms, wat deed die allemaal ? En Mrzlecki achterin was helemaal een ramp. Dat Lokeren daar een paar jaar geleden nog geld voor betaalde… Ik dacht even dat JanKoller was omgevormd tot een lompe verdediger.

Lokeren en Lierse blijven Anderlecht vlotjes volgen.

Iedereen zit te wachten tot ze een steekje laten vallen, maar dat gebeurt niet. Ferrera haalde nog nergens slechte resultaten, Put doet het ook goed, ook STVV schuift lang mee : dat zijn trainers met principes die op veel waardering van hun spelers kunnen rekenen. Lierse heeft de tweede beste verdediging, Ferrera kan dat heel goed. Misschien is dat niet het meest attractieve, maar voor efficiëntie valt ook wel wat te zeggen. Broos wil dat bij Anderlecht ook heel graag, hoor ik af en toe.

Gent was goed bezig, maar moest in Anderlecht toch zijn meerdere erkennen.

Ja, en naar ik hoorde was de zege van Anderlecht verdiend. De ploeg speelt heel wisselvallig. Mij valt Baseggio tegen, week na week onzichtbaar. Baseggio vergelijk ik met de nieuwe wagen van James Bond : een klasbak, maar onzichtbaar. Hij heeft alles om gevaarlijk te zijn, maar het komt er niet uit. Ik had het er vorige week in een interview met Johan Walem over. Hij denkt dat managers hem ooit een transfer naar Italië hebben aangepraat, en dat dat in zijn hoofd is blijven spelen. De kwaliteit is er, maar zolang hij niet méér brengt, zal het afhangen van zijn flitsen. Terwijl hij niet meer de jonge gast is en nu de boel zou moeten leiden. Het is een beetje het verhaal van Stoica, van wie we ook zoveel verwachtten. Hij bracht het niet bij Anderlecht en nu ook niet bij Brugge. Hoelang gaat hij het daar nog verdragen ? Ik heb zijn invalbeurt in Mechelen gevolgd, hij heeft niks gebracht, op één pass en één schot na. Veel te laag rendement. Als ik naar Baseggio en de nationale ploeg terugkeer : er is Buffel, leg die met hem in de balans en ik zou het wel weten.

Standard haakt weer even af. Na verlies voor de beker, nu slechts 0-0 tegen Bergen.

Ook zo wisselvallig, die ploeg. Ik dacht dat Walem en Aarst bevrijd zouden reageren op het vertrek van Lukunku, maar blijkbaar is dat toch niet zo.

Onderaan wurmt Lommel zich iets weg uit de gevarenzone en glijdt GBA verder af.

Een rare ploeg, eentje van momenten. Lommel lijkt sportief en financieel uitzicht te hebben op betere tijden, is mijn indruk. Heyligen zei altijd dat zijn ploeg tot meer in staat moest zijn, misschien zijn ze nu op hun waarde aan het voetballen. Want als je de namen afloopt, in princiep zijn dat geen slechte spelers. En is het toeval dat met Charleroi en Mechelen twee ploegen onderin staan waar het op bestuursniveau ook al rommelde ?

door Peter T’Kint

‘Baseggio is zoals de nieuwe auto van James Bond : een klasbak, maar onzichtbaar.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content