In 2012 ging het in de voetbalwereld weer vaak over geweld, homofobie, racisme en riante geldsommen. Maar vier jonge Walen gaven tegengas. Zij trokken op reis om reportages te maken over hoe de sport zijn excessen nog altijd overstijgt. Tweede halte: India.

Hallucinant noemt Sean Carter (23) het cijfer van UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. “In India”, zegt de cameraman van de vzw A World Of Football, “is 47 procent van de meisjes al getrouwd op 18-jarige leeftijd. Het uithuwelijken van kinderen is daar een groot probleem, zeker in de arme gebieden. Meestal is zo’n uithuwelijking ingegeven door financiële motieven.”

Het Second Sight Hospital in de deelstaat Bihar probeert vaders uit de regio ervan te overtuigen dat het ziekenhuis een duurzaam alternatief biedt voor de uithuwelijking van hun dochters. Het ziekenhuis wil meisjes de kans geven om een voetbalcarrière uit te bouwen en voorziet een vangnet voor de meisjes die daar niet in slagen. “Ouders uit de buurt”, zo legt Carter uit, “krijgen een aanbod. Als ze hun dochters laten meespelen met het voetbalteam van het ziekenhuis, mogen die meisjes gratis een opleiding volgen in het ziekenhuis en kunnen ze er nadien werk krijgen. In ruil wordt de meisjes gevraagd om tijdens hun opleiding te helpen in het ziekenhuis en moeten de ouders een contract tekenen waarin staat dat ze hun dochter niet zullen uithuwelijken vóór haar achttiende. Verbreken ze dat contract, dan moeten de ouders de opleiding alsnog betalen.”

Toen ze in het ziekenhuis verbleven, kropen Sean en de andere leden van A World of Football vroeg uit bed om er met de vijftig aanwezige meisjes te voetballen, van zes tot acht uur, zoals daar gebruikelijk is. Dat meisjes de kans krijgen om te voetballen, is niet evident in India. “Vrouwen worden er vaak als tweederangsburgers behandeld”, aldus Carter.

Na hun ochtendlijke voetbalsessie gaan de meisjes naar de opleiding. “Het ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van cataract, een aandoening die het zicht aantast. Die ziekte komt in de regio vaak voor door de povere levensomstandigheden. Het ziekenhuis voert 300 operaties per dag uit. Zo’n ingreep geeft de patiënt zijn zicht niet terug, maar zorgt ervoor dat het niet verder achteruitgaat. Dat is cruciaal; wie blind wordt in India, heeft geen toekomst.”

De videoreportage van A World Of Football brengt het verhaal van Sushma (18). Haar vader wou eerst niet dat zijn dochter zou sporten, maar liet zich uiteindelijk toch overtuigen. Enkele jaren later moest hij zelf behandeld worden voor cataract. Het was toen zijn dochter die hem onderzocht. “Op dat moment”, zo zegt de vader van Sushma in de reportage, “realiseerde ik me dat ze nooit zo succesvol had kunnen zijn als ik haar had uitgehuwelijkt. Ik vertel nu alle ouders in mijn dorp dat ze hun dochters ook moeten laten studeren. Die meisjes hebben eigen talenten en dromen.”

Carter besluit: “Intussen zitten vijf meisjes van het ziekenhuis bij het voetbalteam van de regio Bihar en schopte één het zelfs al tot de nationale ploeg. En ook een ander doel wordt bereikt: in de buurt van het ziekenhuis slaat stilaan de mentaliteit om en dringt het besef door dat het toch niet zo erg is als meisjes voetballen en als ze dat doen in korte broek en korte mouwen. Voor mij is dit een pakkend voorbeeld van hoe voetbal kan helpen om problemen in een maatschappij op te lossen.”

Bekijk de reportage over Sushma op www.voetbalmagazine.be

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content