Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Verhuist La Louvière straks naar Molenbeek om er op te gaan in FC Brussels en zelf dus te verdwijnen ? Uitsluitsel wellicht binnen een dag of tien. “Ik heb een organisatie, de financiën, de marketing, een stadion, maar geen ploeg”, legt Johan Vermeersch, bezieler achter FC Brussels, uit. “Met Strombeek lukt het sportief niet zo, en ook intern is er wat discussie.” Strombeek, dat sinds de vereffing van RWDM in het Machtensstadion voetbalt, moest zich dinsdagavond uitspreken over hoe het de toekomst zag. Vermeersch, zaterdag : “Willen zij terug naar het voetbal onder de kerktoren, dan mogen ze dat van mij, maar ik heb daar geen zin in. We hadden gedacht dat we met deze ploeg hogerop konden, maar nu blijkt van niet. Ik constateer dat de spelers de kansen die ze kregen, niet gegrepen hebben. Zij moeten goed begrijpen dat tweede klasse niet leefbaar is, en dat we dus zo snel mogelijk die plaats bij de eerste veertien moeten pakken.”

Dus zoekt Vermeersch naar een uitweg. “Ik heb 700 jeugdspelers om me over te bekommeren, met de gemeente moet het huurcontract voor het stadion worden opgesteld, en als Strombeek negatief antwoordt moet ik op zoek naar een alternatief. En dan is La Louvière inderdaad één van de mogelijkheden. Ik had zopas contact met voorzitter Gaone, en die ziet het ginder niet meer zitten. Zijn zoveelste vergadering met de gemeente daar is op niks uitgelopen. Ik wil het niet karikaturaal stellen, want ik was de voorbije twintig jaar niet meer op Tivoli, maar ik hoor dat er nauwelijks wat is veranderd. En dat terwijl de voorzitter zo zijn best heeft gedaan. Ze hebben een licentie, maar het evolueert er niet. De streek is economisch moeilijk leefbaar, en als je altijd weer verlies maakt…” Toeval of niet : tot dusver zijn er nauwelijks contractverlengingen in La Louvière. Alleen Proto en Klukowski zetten al een handtekening onder een nieuwe overeenkomst.

De trainer van FC Brussels, dat dan onder het stamnummer van La Louvière zou gaan spelen, wordt Harm van Veldhoven, momenteel aan de slag bij Strombeek. Die verwacht snel duidelijkheid. “Het is moeilijk werken op dit moment. Het is onzeker voor iedereen, voor de mensen van Strombeek, maar ook voor die in La Louvière. Waar het fout liep bij ons ? Uit winnen we meestal wel, maar thuis pakten we 2 op 12 en hebben we het moeilijk. Meneer Vermeersch ziet dat ook en legt zijn oor te luister. Mij heeft hij gezegd dat hij tevreden is over mijn werk en dat ik van hem trainer mag blijven.”

Vraag is of het reglementair allemaal zomaar kan, een licentie doorgeven en een club reloceren. “In dat geval moet er een overdracht van het patrimonium komen,” zegt Profliga-voorzitter Jean-Marie Philips, “waarbij alle schulden betaald moeten worden. De nieuwe club moet dan binnen de acht dagen een nieuwe licentie-aanvraag indienen. Hetzelfde moet trouwens in Bergen gebeuren. De vzw kreeg er zijn licentie, maar de club is nu een NV en die moet een nieuwe licentie aanvragen.” En stel dat La Louvière de beker wint, mag FC Brussels dan Europa in ? “Dat kan perfect. Het is de bond die aanduidt wie er Europees speelt. Als er geen fouten bij de overdracht gebeuren, kan zij de nieuwe club sturen.”

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content