Gebroken wit voert de boventoon in jullie flat en de combinatie van moderne en koloniale meubelen is bijzonder geslaagd. Wie heeft in die keuze de doorslag gegeven ?

Allebei. Als Gaëtan en ik in een meubelzaak zijn, stappen we als automatisch naar dezelfde meubelen. We hebben gewoon dezelfde smaak.

Hebben jullie geen communicatieproblemen ?

Ik heb zelf nog aan atletiek gedaan, ik deed sprint en hoogspringen. Ik heb dus wel enige affiniteiten met sport.

We bedoelden : communicatieproblemen op het vlak van taal.

In het begin begreep ik hem slecht. Zeker als we telefoneerden, want dan klonk zijn accent vervormd. Na een maand ging dat al veel beter. We hebben elkaar in het Frans leren kennen en onder elkaar spreken we Frans. Al trekt Gaëtan goed zijn plan in het Nederlands. We mixen Vlaamse uitdrukkingen tussen ons Frans. En in Brugge spreekt hij Nederlands, want hij is de enige Waal bij Club. Ik vind zijn accent wel charmant.

Heb je geen spijt dat je je voor Gaëtan je studies afgebroken hebt ?

Ik heb lang getwijfeld. Maar hij zou hier op zijn eentje in zijn flat zitten, en hij heeft toch veel halve dagen vrij. Ik zou in het weekend naar hem kunnen gaan, maar ik ken mezelf : de weekends zouden almaar vroeger beginnen en later stoppen. Ik ben ook te zenuwachtig om de hele tijd thuis te zitten, dus heb ik een halftijdse baan aangenomen. Ik had graag in een uitzendbureau gewerkt, omdat je daar veel contact met mensen hebt en communicatie heel belangrijk is. Maar daar konden ze me alleen maar een voltijdse baan aanbieden. Wat in mijn voordeel sprak, is dat ik als studente altijd in het weekend gewerkt heb. Ik werk nu bij een juwelier, hier vlakbij.

Het moeilijkste aan mijn beslissing was dat ik mijn gewoonten en mijn vrienden moest achterlaten. We proberen contact te houden, maar het aantal telefoons vermindert, ook al zijn we altijd heel blij om elkaar terug te zien. Ik was goed bevriend met de vriendin van Jochen Janssen, maar die speelt nu in Oostenrijk.

Doe je nu nog aan sport ?

Minder dan vroeger en daar wil ik iets aan doen, want sport is goed voor de gezondheid. Gaëtan speelt niet graag tennis tegen mij. Hij zegt dat er dan geen sprake is van een wedstrijd. Ik heb wat aerobic gedaan. Vroeger deed ik aan fitness en ging ik met mijn vader mountainbiken. En ik kan nog altijd geen atletiekpiste voorbijgaan zonder een aanval van nostalgie te krijgen. Tartan heeft zo’n speciale geur, vind ik.

Hou je van voetbal ?

Ik hou van Club Brugge. Voor de rest beperk ik er me toe de resultaten te bekijken, en dan vooral die van Anderlecht. De dag van de match tegen Anderlecht was ik van ’s morgens zenuwachtig. De manier waarop de andere spelersvrouwen meeleven, dat is besmettelijk. De spelersvrouwen van Club Brugge schieten goed met elkaar op. We gaan samen wandelen, iets eten, trekken naar de match. Alleen zou ik de uitwedstrijden misschien niet volgen. Maar nu heb ik slechts een paar wedstijden gemist – in de winter, toen het vroor. De babyboom heeft de groep spelersvrouwen enigszins versnipperd, want het is niet altijd gemakkelijk om een babysitter te vinden. Maar dan komen sommige vrouwen na de match met hun kinderwagen naar de foyer van de spelers.

Wat betekent dat : de vrouw van een voetballer zijn ?

De mensen herkennen Gaëtan vaak, groeten hem en beginnen een babbel met hem en doen alsof ik niet besta. In het begin kon ik me daar serieus kwaad over maken. Alsof een voetballer van Club Brugge geen normaal mens zou zijn. Nu vervolg ik gewoon mijn weg, hij moet me maar inhalen.

Werkt Gaëtan soms op je zenuwen ?

Ik kan niet tegen slordigheid. Hij vindt altijd dat er nog tijd genoeg is om op te ruimen, maar zo denk ik er niet over. Gaëtan heeft nu een kamer voor zichzelf. Als hij elders dingen laat rondslingeren, draag ik ze naar zijn kamer.

door Pascale Piérard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content