Maar liefst acht nieuwkomers haalden de Kanaries in om het behoud te verzekeren. Met de hulp van Thomas Caers, hoofd opleidingen bij STVV, stellen we ze even voor.

Gelukkig voor STVV is er FC Brussels. Anders hadden de Kanaries na de heenronde de slechtste aanval én de slechtste verdediging gehad. Veertien goals gemaakt, 33 tegen. Een zeer magere balans. Maar met een vermogende voorzitter is een oplossing snel gevonden. Als de aanval niet aanvalt en de verdediging niet verdedigt, dan koop je toch gewoon een nieuwe? Acht aanwinsten telt Sint-Truiden ondertussen. Vijf aanvallers, drie verdedigers. Een Zwitser, een Sloveen, een Roemeen, een Braziliaan, een Senegalees, een Tsjech en twee Belgen. Zo’n inderhaast aangetrokken internationaal gezelschap valt doorgaans onder de noemer paniekaankopen, maar bij STVV lijkt dat niet het geval. De nieuwkomers zijn of jong en beloftevol óf ervaren en gereputeerd. Bovendien werden ze stuk voor stuk gescout, bijvoorbeeld door het arendsoog van Thomas Caers. Normaliter is hij verantwoordelijk voor de jeugdopleiding bij STVV, maar nood breekt wet en dus werd de ex-trainer in de hectische winterperiode ook ingeschakeld in de scouting.

Thomas Caers:“Naar specifieke profielen zijn we niet echt op zoek gegaan. Al zijn er wel een paar constantes in onze aanwervingspolitiek: alle spelers die we aantrokken, zijn knokkers. Dat hoort bij Sint-Truiden. Daarnaast kozen we voor lengte, een probleem in de eerste ronde, én voor polyvalentie. De trainer heeft nu keuze, zowel in namen als in tactisch concept. De spelers die we aantrokken, moeten bijvoorbeeld probleemloos in een 4-4-2 of een 4-3-3 kunnen functioneren. Garanties heb je niet, maar ik ben ervan overtuigd dat het beter zal gaan in de terugronde.”

Hieronder vindt u de acht nieuwkomers met al hun gaven en gebreken netjes op een rij. De eerste vijf kan u in de basiself verwachten, maar ook de youngsters zullen meer dan waarschijnlijk speelminuten bijeensprokkelen.

Mario Cantaluppi

Zwitser, 23 interlands

33 jaar

FC Luzern

Debuteerde op zijn zestiende bij de Grasshoppers uit Zürich in de Zwitserse eerste klasse en werd in zijn debuutjaar meteen kampioen. Verhuisde later naar FC Basel waar hij uitgroeide tot absolute sterkhouder. Na Basel koos hij voor de Bundesliga en FC Nürnberg, waar hij het tot aanvoerder schopte. Leuke anekdote: mevrouw Cantaluppi is het naar verluidt bekende ‘Playboy’model Marea Pante. Caers: “Zonder overdrijven, ik heb nog maar weinig spelers gezien die uitvoetballen zoals hij. Iemand met heel veel balbeheersing. Speelt altijd verzorgd en zoekt de voetballende oplossing. Is niet echt snel, maar compenseert dat met een uitstekende opstelling. Mario is een enorme persoonlijkheid. Hij stuurt en geeft leiding. Alleen al met zijn ervaring brengt hij onze defensie enorm veel bij.”

Pieter Collen

Belg, 2 interlands

27 jaar

Feyenoord

Begon zijn carrière in 1998 bij AA Gent onder Jan Boskamp en verhuisde een dik seizoen later naar Nederland. Hij begon bij Vitesse, trok naar NEC en vandaar naar Feyenoord. In zijn eerste seizoen speelde hij er regelmatig, ook in de Champions League, maar nadien remden blessures hem af. Feyenoord leende hem daarom uit aan NAC en haalde hem later terug, maar dit seizoen speelde hij niet meer voor het eerste elftal. Collen neemt ongetwijfeld rechts achteraan de plaats in van Stijn Vreven.

Caers: “Ik heb met Pieter een speciale band. Hij begon zijn carrière naast mij als centrale verdediger bij AA Gent. Nadien ben ik hem altijd blijven volgen. Hij was vaak geblesseerd, maar het waren steeds impactblessures. Nooit verrekkingen of ontstekingen. Blessuregevoelig is hij daarom niet echt. Hij speelde bij Feyenoord wel weinig wedstrijden en heeft nog wat achterstand goed te maken. Maar Pieter is een echte prof, hij wil zijn carrière koste wat het kost herlanceren.”

Sebastjan Gobec

Sloveen, 2 interlands

28 jaar

NK Celje

Speelde in Slovenië af en toe als linkermiddenvelder, maar dat komt, volgens makelaar Gunter Jacob, vooral omdat hij zo’n goeie voetballer is. Van nature is het wel degelijk een linksback. Slechts twee A-caps. Verzachtende omstandigheid voor die magere oogst: Bojan Jokic, groot Sloveens talent van FC Sochaux en linksachter bij de nationale elf. Gobec moet het acute probleem links achteraan oplossen. Ze probeerden daar eerder al Matthias Trenson, Marc Hendrikx en Cephas Chimedza.

Caers: “Iemand die ik heel toevallig aan het werk heb gezien. Ik ging in Slovenië David Bunderla van Primorje Ajdovscina scouten in een wedstrijd die ’s middags werd gespeeld. De spits, dat werd niets, maar ik vroeg mijn contactpersoon of ik ook ’s avonds geen wedstrijd kon volgen. Toevallig speelde NK Celje nog en zo zag ik Sebastjan aan het werk. Later heb ik dan ook nog een paar wedstrijden op dvd gezien. Ik moet zeggen: het was alsof ik mezelf zag lopen. Sebastjan is een echte back; speelt altijd op het randje. Hij heeft ook een hele goeie linker. In de wedstrijd die ik live zag, schoot hij vanop 30 meter staalhard op doel.”

Ibrahim Sidibe

Senegalees, 2 interlands

27 jaar

Debrecen VSC

Begon zijn carrière bij het Tunesische CS Sfaxien, maar trok daarna richting Oostenrijk. Kende zijn meest succesvolle periode echter bij het Hongaarse Debrecen, waar hij twee keer nationaal topschutter werd. Scoorde voor Debrecen in 69 wedstrijden 32 doelpunten.

Caers: “Is 1,93 m groot, maar heeft niet de typische karakteristieken van de targetspits. Hij is niet het type dat oorlog gaat maken in de zestien. Ibrahim is ondanks zijn lengte wel vinnig. Redelijk snel en technisch ook heel onderlegd. Hij is geen vleugelaanvaller, maar kan centraal voorin spelen in een 4-3-3 of naast iemand in 4-4-2. Heeft het grote voordeel dat hij linksvoetig is. Vreemd genoeg kan hij ook op linksachter spelen. Dat deed hij de laatste maanden bij Debrecen. Toch is het bij Sint-Truiden zeker de bedoeling om hem als spits uit te spelen.”

Michal Pospisil

Tsjech

28 jaar

Heart of Midlothian FC

Derde aanwinst met speelminuten in de Champions League in de benen. Begon zijn professionele loopbaan meteen bij Sparta Praag. Hij speelde 21 keer voor de Tsjechische nationale elf onder 21, waarmee hij in 1992 ook het EK won. Kwam via Slovan Liberec bij Hearts terecht.

Caers: “Iemand waarover ik erg veel naslagwerk heb gedaan. De selectiepolitiek bij Hearts was een beetje vreemd. De ene week scoorde hij als invaller en een week later zat hij niet meer in de selectie. Als ik hem moet typeren dan zeg ik: hard werkend en heel polyvalent. Michal kan ons absoluut power bijbrengen. Hij is groot en sterk en ook tamelijk snel.”

Jonathan Wilmet

Belg

22 jaar

Willem II

Begon met voetballen bij RWDM. Op zijn vijftiende ging hij naar Lens, op zijn zeventiende naar Nottingham Forrest. Hoopte later op de doorbraak bij Willem II, maar een blessure en het ontslag van trainer Van Wijk verhinderden dat. Voormalig Belgisch jeugdinternational.

Caers: “Ik zag hem aan het werk tegen Jong Utrecht en hij speelde een hele degelijke wedstrijd, werkte heel hard. Hij was heel gretig. Voor mij wil dat veel zeggen. Iemand die altijd knokt, zelfs in minder hoog aangeschreven wedstrijden, die past in de Truiense mentaliteit. Hij is ook snel én tweevoetig. Hij is Franstalig, dus in Nederland liep de communicatie niet zo vlot.”

Rafael Godoi Pereira

Braziliaan

22 jaar

FK Modrica

Komt over van de koploper uit de Bosnische competitie waar hij nauwelijks een half seizoen speelde. Scoorde daar vijf goals in negen wedstrijden. In Brazilië speelde hij voor Ponte Preta.

Caers: “Is vooral een investering op lange termijn. Hij moet zich nu het ritme en de manier van spelen eigen maken. Heeft in ieder geval al getoond dat hij scorend vermogen heeft.”

Christian Masculu Valentin

Roemeen

18 jaar

Gruppul Scolar Nucet

Linkerflank die ook via Dennis van Wijk kwam. Testte er een aantal weken met positief gevolg.

Caers: “Iemand met snelheid en techniek. Zijn technische baggage ligt trouwens een eind boven het gemiddelde. Hij heeft het in zich om een hele goeie te worden. Profileerde zich echt, op en naast het veld. Hij durft te spreken. Voetbaltactisch moet hij zich nog een aantal dingen eigen maken. De omschakeling van balbezit naar balverlies, dat soort zaken. Of we hem dit seizoen al in de basis zien, daar wil ik geen uitspraken over doen.” S

door jan-pieter de vlieger

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content