Vrijdag start in Glasgow het WK turnen, en daarin zullen alle ogen gericht zijn op Kohei Uchimura.

De 1m60 kleine en 55 kilo lichte Japanner kan er zijn status als beste gymnast ooit versterken door zijn zésde wereldtitel allround op rij te behalen. Ter vergelijking: geen enkele andere turner (m/v) heeft meer dan drie gouden WK-medailles in de algemene competitie op zijn of haar palmares. Uchimura won bovendien ook telkens met een enorme marge. Het verschil met het nummer twee was vijf keer even groot als de kloof tussen het zilver en plaats zeven, acht of hoger. Een gigantische voorsprong waarmee hij in 2012 ook olympisch allroundkampioen in Londen werd, nadat hij vier jaar eerder in Peking ook al zilver had veroverd.

Uchimura blijft echter bescheiden en schat zelf Vitaly Sjerbo nog altijd hoger in. De Wit-Rus is de enige tuner die op één olympiade (die van Barcelona 1992) zes keer goud won. Hij behaalde in totaal 10 olympische en 23 WK-medailles. De Japanner heeft op dat vlak nog een flinke kloof te overbruggen met 5 en 16 plakken op de Spelen en op WK’s. Hij is echter nog altijd maar 26 jaar, fysiek dus op zijn toppunt, ook voor een turner. Bovendien wil Uchimura niet alleen schitteren op de Spelen in Rio, maar ook in die van Tokyo 2020, in zijn thuisland. Als hij volgend jaar zijn olympische allroundtitel verlengt, doet hij sowieso al beter dan Sjerbo, die alleen in Barcelona goud won. De laatste keer dat iemand zich tweemaal op rij tot olympisch allroundkampioen kroonde, dateert zelfs al van 1972 (zijn landgenoot Sawao Kato).

Kenners prijzen Super-Mura vooral omdat hij nooit op veilig speelt en altijd een bijzonder moeilijke oefening probeert uit te voeren. Waar hij dankzij een sublieme lichaamscontrole meestal ook in slaagt, foutloos én in een elegante stijl. De Japanner, die al op zijn derde begon te turnen in de gymclub van zijn ouders, heeft in eigen land al langer de status van een heilige – zijn afbeelding staat er zelfs op vliegtuigen. Nog onsterfelijker zou Uchimura worden als hij in Glasgow met Japan ook eindelijk goud wint in de teamcompetitie, na zes zilveren medailles op de jongste Spelen en WK’s, telkens na aartsrivaal China.

Uchimura zal in de Schotse hoofdstad wel de spotlights moeten delen met Simone Biles. Ook de Amerikaanse kan er immers turngeschiedenis schrijven, door als eerste gymnaste drie opeenvolgende wereldtitels allround op rij te behalen. De Russische Svetlana Chorkina won wel drie keer goud (1997, 2001, 2003), maar niet op een rij. ?

DOOR JONAS CRETEUR

Uchimura speelt nooit op veilig en probeert altijd een bijzonder moeilijke oefening uit te voeren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content