Justin Gatlin, gecontesteerd sprintkanon en straks 39 jaar, blijft ook na het uitstellen van de Olympische Spelen tot 2021 ambitieus: goud.

Usain Bolt geklopt door Justin Gatlin, het was dé verrassing op het WK atletiek in de zomer van 2017. De Jamaicaanse wereldrecordhouder op de 100 meter (9.58) hoopte met een nieuwe wereldtitel in schoonheid afscheid te kunnen nemen, maar moest tevreden zijn met een bronzen medaille, na de Amerikanen Christian Coleman en Gatlin, op dat moment wellicht de meest gehate sprinter ter wereld. De 35-jarige Amerikaan, in zijn carrière twee keer wegens doping geschorst, trotseerde het vijandige publiek in het Olympic Stadium van Londen en snelde in 9.92 naar zijn tweede wereldtitel op de 100 meter.

Dit jaar hoopte Gatlin beter te doen dan zijn tweede plaats op de Olympische Spelen in Rio – na Bolt -, maar ook na het uitstel naar de zomer van 2021 is hij niet minder ambitieus. ‘Waarom zou ik in Tokio geen goud kunnen pakken? Dan ben ik 39 jaar… Correct, en dan?’ lachte Gatlin, olympisch kampioen van Athene in… 2004, op TMZ Sports.

‘Ik hoor van iedereen dat de tijd in mijn nadeel spreekt, maar ik heb net het tegenovergestelde gevoel. Ik krijg de kans om meer te rusten, opnieuw te focussen en ik ben nog altijd hongerig naar een tweede olympische sprinttitel. Veel races zullen er dit jaar niet gelopen worden, dus zal dat ene jaartje wellicht het grote verschil niet maken.’

En: door zijn twee schorsingen kon hij zijn lichaam ook sparen. Tussen 2006 en 2010, na een positieve test op testosteron, stond hij vier jaar verplicht aan de kant. In 2001 mocht Gatlin, na gebruik van amfetamines, een jaar niet aan wedstrijden deelnemen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content