Met meer dan duizend waren ze aanwezig, de personen die in de basiliek van Koekelberg vorige week dinsdag afscheid namen van Junior Malanda (20), de aanvoerder van de Belgische beloften die op 10 januari bij een verkeersongeluk om het leven kwam. De spelersgroep van VfL Wolfsburg keerde vroeger terug van trainingskamp in Zuid-Afrika om de dienst mee te maken en volgde zelfs de familie tot op het kerkhof van Sint-Agatha-Berchem.

Op de krans van de club stond de tekst ‘Voor altijd in onze harten’. Francisco Javier García Sanz, de voorzitter van de raad van bestuur, voegde zich bij het bewogen afscheid in Brussel bij manager Klaus Allofs en trainer Dieter Hecking. “Dit was een zware periode voor ons”, verwoordde Allofs het gevoel van de delegatie. “Junior verliezen deed veel pijn. Ieder van ons had er behoefte aan om hem op deze manier een laatste dienst te bewijzen.”

Komende vrijdag hervat de Bundesliga opnieuw, met de achttiende speeldag. Een minuut stilte wordt er door de Deutsche Fussbal Liga (DFL) aanbevolen voor alle duels, daarnaast zijn alle achttien eersteklassers vrij om te bepalen of ze met een rouwband spelen. Een bizarre gebeurtenis zal het worden, de topper tussen de nummer twee VfL Wolfsburg (34 punten) en koploper Bayern München (45 punten) in een uitverkochte VW-Arena (30.000 plaatsen).

VfL Wolfsburg mikt voluit op het CL-ticket dat dit seizoen lonkt, doordat Borussia Dortmund het laat afweten. Daarvoor moeten Kevin De Bruyne en co vooral Bayer Leverkusen afhouden, want een plaats bij de eerste drie volstaat voor het kampioenenbal. Wolfsburg hoopt stevig op zijn ongeslagen thuisreputatie, want dit seizoen werden er zeven van de negen duels gewonnen, alleen Eintracht Frankfurt (2-2) en SC Paderborn (1-1) boekten een gelijkspel. “Ondanks de zware omstandigheden zijn we klaar voor onze nieuwe uitdaging”, verklaarde Allofs in de Duitse pers. “We beginnen met een goed gevoel en veel verse moed aan de terugronde.”

Aanvoerder Diego Benaglio (31), de Zwitserse doelman die volgend seizoen concurrentie krijgt van Koen Casteels (22, nu eerst verhuurd aan Werder Bremen), vreest niet echt voor een terugval door de plotse dood van Malanda. “Ik gruwde even. Maar het deed goed te kunnen terugvallen op iemand, met wie praten over zo’n verlies mogelijk is omdat hij die situatie al eerder meemaakte.” Benaglio verwees daarmee naar de rol van de Keulense sportpsycholoog Andreas Marlovits, die de spelers en technische staf sinds het trainingskamp in Kaapstad bijstaat en die rol ook in 2009 vervulde bij Hannover 96 na de zelfmoord van goalie Robert Enke op amper 32-jarige leeftijd.

Heribert Bruchhagen (66), de directievoorzitter van Frankfurt, pleit ondertussen voor een verbod op monsterwagens voor jonge talentvolle voetbalprofs. “Bij ons bestaan er duidelijke regels. Onze partner Alfa Romeo zorgt voor een middenklasse-auto, waarmee ze zich moeten verplaatsen. Die waanzin van de grote pk’s moet maar eens stoppen. Benjamin Köhler riep ik eens naar mijn bureau. Hij had een luxe-slee gekocht. Dat hoorde niet. Ik was blij dat Benjamin zijn gezond verstand gebruikte. Snel geld en veel roem, dat moet je leren controleren.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“Snel geld en veel roem, dat moet je leren controleren.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content