Via een omweg terug naar huis

© belgaimage

Sven Kums is weer thuis. Vooral trainer René Weiler wrijft zich in de handen.

In september 2006, bijna elf jaar geleden, zocht dit blad een jonge speler van Anderlecht voor een dossier ‘Anderlecht, mijn club’. ‘Dan moet je bij Svenneke Kums zijn’, zei Jean Kindermans, ook vandaag nog verantwoordelijk voor de jeugdopleidingen. ‘Die is hier al het langst.’ Dat klopte, geen andere speler van zijn generatie zat al langer bij Anderlecht dan Kums, zei de stille, frêle speler in wat een van zijn eerste interviews ooit was, op een Neerpede dat er toen nog heel anders uitzag. Kums zei toen ook: ‘Wat er ook gebeurt, waar ik ook naartoe ga, Anderlecht zal altijd mijn club blijven.’ Zes maanden later, in januari, prijkte hij nog op de foto met de kern van Anderlecht op een looptraining in het Spaanse La Manga, met Frankie Vercauteren als hoofdtrainer. Per 1 februari verliet hij paars-wit in alle stilte en ging hij met het Lierse van trainer Kjetil Rekdal een half jaar tegen degradatie voetballen.

Vandaag ziet zowel Neerpede als Kums er heel anders uit, en is ook de mediabelangstelling van een andere orde dan bij zijn anoniem vertrek destijds, met negen camerateams en 20 aanwezige journalisten. Trots meldde manager Herman Van Holsbeeck hoe hij Kums thuis opzocht: ‘Toen ik hem vroeg of hij geïnteresseerd was in Anderlecht, zei hij: ‘Ik wil graag naar Anderlecht terugkeren.’ Toen ik kwam, dik tien jaar geleden, vertrok hij. Altijd was hij een van de besten, maar het was een periode waarin de jeugd weinig kans kreeg op Anderlecht. De afstand tussen Neerpede en het stadion, waar wij zaten, was toen te groot.’

‘Ik was toen nog niet de speler die ik daarna werd’, zegt Kums daar zelf over. ‘Ik merkte dat ik op mijn achttiende nog niet op het niveau was van de anderen in de ploeg.’ Op de vraag of hij zichzelf komend seizoen Youri Tielemans ziet vervangen, is het bescheiden antwoord: ‘Ik ga mijn best doen.’ Bij Udinese leerde hij hoe hij niet wil voetballen, bij Watford dreigde hetzelfde scenario. ‘Ik wil attractief voetbal spelen, ik hou van balbezit.’ Waarop Mogi Bayat,die vrijdag de voorstelling bijwoonde, de terugkeer naar huis ‘regelde’.

‘Toen Kums vertrok, was hij een mager manneke, een jonge gast zonder ervaring, nu praat je met een volwassen persoon’, gaf Van Holsbeeck het verschil tussen toen en nu aan. Waarom hij meteen doordrukte voor Kums, terwijl nog andere inkomende transfers gepland zijn? ‘René Weiler had van Kums zijn prioriteit gemaakt. Sven stond op nummer één op zijn verlanglijstje. Ik vergelijk Sven een beetje met Andrea Pirlo omdat hij ook overzicht heeft.’ Dat Anderlecht niet van plan is om Leander Dendoncker, die Kums fysiek kan helpen zoals Renato Neto dat bij Gent deed, te laten gaan, is goed nieuws voor de Dilbekenaar. Van Holsbeeck onderstreepte nog eens dat Kums zich, net als Dries Mertens, altijd positief heeft uitgelaten over Anderlecht. ‘In elk interview geven ze aan: we werden toen weggeblazen, we waren nog niet klaar.’ Kums is al terug op Neerpede. Wanneer komt Mertens? Van Holsbeeck: ‘Dat is nu niet aan de orde.’

Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content