Videoref

© BELGAIMAGE

Peter Vandenbempt laat in dit blad tweewekelijks zijn licht schijnen over de gebeurtenissen van de week via ludieke woordspelingen. Ik probeer hem even te imiteren met het fenomeen VAR ( video assistant referee), waarover ik eerst hoopvol op was, maar door de feiten werd ontmoedigd.

VAR: Vreemde Arbitrale Ref

Eigenlijk nemen deze heren beslissingen via hun scherm die alle anderen aanwezig in het stadium anders zien. Het beste voorbeeld: een aanvallende fout door Lukasz Teodorczyk (RSCA) wordt gezien als een verdedigende fout tegen Charleroi, als het ware via een Voorspelbare Anticlimax Reactie.

VAR: Verschonende Arbitrale Remise

De reacties over al dan niet verkeerde beslissingen worden danig opgeklopt door de gedupeerden, om zo de week erop gecompenseerd te worden. Club krijgt door een slimme schwalbe van Gouden Schoen Ruud Vormer drie onverdiende punten tegen Genk. Genk wordt een week later tot hun grote verrassing (zij zijn dit niet gewoon) gesteund door de VAR.

VAR: Verstoken Arbitrale Rot… (woord met 6 letters)

Hij is er niet in het stadion. Hij zit in een busje! Elke supporter denkt op deze manier dat de eigen club geflikt wordt. Psychologisch is het beter dat de VAR ook zichtbaar in het stadion aanwezig is. In het ijshockey bijvoorbeeld weet iedereen waar hij zit. Op deze manier kun je geloven dat iemand die een cruciale beslissing neemt dit ook live heeft meegemaakt en dat de beslissing niet is ingegeven door iemand die op een scherm de beursnoteringen van de clubs volgt op ander scherm.

VAR: Verouderd Arbitraal Reces

De oud -scheidsrechters die de VAR bemannen, belemmeren de neutrale jonge scheidsrechters in hun elan door hen permanent terecht te wijzen. De jongeren weten dat het niet anders kan in dit wereldje, het zijn vaak hun controleurs. Dus is de VAR een oneerlijke terugkeer naar partijdige scheidsrechters die op reces zijn.

VAR: Vergiftigde Aversieve Ructus

Je krijgt hierdoor wel een aversie voor voetbal, een soort ructus (oprisping). Met andere woorden: walgelijk.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content