1 Wat zijn de sterktes en zwaktes van uw team ?

Warren Joyce (R Antwerp FC) : “Als voornaamste kwaliteit noem ik de teamspirit. Iedereen is bereid om voor elkaar te knokken. Onze zwakte is dat we over een jonge ploeg beschikken, die altijd blijft doorgaan in plaats van eens een wedstrijd dood te laten bloeden. Anderzijds beschikken we over de fysieke paraatheid om zo te voetballen, dus echt in de problemen komen we nooit. Dat kan je ook afleiden uit onze statistieken : we beschikken over de beste aanval en de beste verdediging.”

Peter Maes (KV Mechelen) : “Onze sterkte zit in het totaalplaatje. Er zit een goede balans in het elftal en we kenden nog geen echte dip. Helaas botsen we dit seizoen op twee ploegen die enorm sterk presteren. Onze zwakte is dat we met een erg jonge kern werken, waardoor we nog geen continuïteit in onze prestaties leggen, maar deze compleet nieuwe ploeg groeit : dat is het belangrijkste. De voornaamste taak van deze club is om de vijver met Belgisch talent groter te helpen maken.”

Hein Vanhaezebrouck (KV Kortrijk) : “Mijn ploeg bezit kwaliteit in alle linies, genoeg om mee te draaien in de top van de tweede klasse. Een goede mix van ervaring en jeugdig talent, van loopvermogen en techniek. Onze verdediging staat sterk en in de aanval hebben we veel snelheid. Alleen missen we gestalte en zo kom ik bij ons grootste gebrek : een targetman. Het was nochtans een belangrijk onderhandelingspunt tijdens mijn contractbesprekingen, maar we zijn nu eenmaal gebonden aan een strikt budget.”

2 Hoe eva- lueert u het seizoen tot dusver en wat mogen we nog verwachten ?

Warren Joyce (R Antwerp FC) : “Ik ben tevreden zoals het tot hiertoe liep, maar nu begint het pas. Van de titel spreken we hier niet : laat ons dezelfde intensiteit maar aanhouden en dan komen we er wel. Toch ben ik me ervan bewust dat Antwerp een traditierijke club is, vergelijkbaar met de clubs waar ik vroeger zelf speelde – met eenzelfde warme sfeer, dezelfde vurige supporters – en dat iedereen hier zo snel mogelijk weer in eerste wil raken.”

Peter Maes (KV Mechelen) : “KV Mechelen mikte bij de competitiestart op een plaats in de linkerkolom, met goed voetbal als uitgangspunt. In die doelstelling slagen we perfect en ook in de beker werkten we het parcours al netjes af. We konden weer enthousiasme losweken rond deze club. Ik hoop nu dat we onze derde plaats vasthouden en zo een ticket voor de eindronde bemachtigen. Eens je daarin meedoet, is promotie altijd mogelijk. Na drie mislukte eindrondecampagnes met Geel ben ik klaar om eindelijk te oogsten.”

Hein Vanhaezebrouck (KV Kortrijk) : “We startten matig omdat zowel Ivica Jarakovic als Mehdi Makhloufi langdurig geschorst waren en we een grote blessurelast kenden. Bovendien probeerde ik Kortrijk een ander soort voetbal te laten spelen, veel meer combinatiegericht. Dat vergde tijd. Maar sinds kort voor de winterstop beschik ik over een volledige kern en dan zie je dat we goede resultaten boeken. Omdat we het ook in de beker zo goed deden, morsten we wel met punten in de competitie.”

3 Wat brengen de kwartfinales van de beker van België ?

Warren Joyce (R Antwerp FC) : “Eerlijk gezegd : ik ben niet verrast dat we zo ver zijn geraakt. Deze ploeg beschikt over genoeg goede Belgische spelers die nu al mee zouden kunnen in de eerste klasse, maar of we die potentie echt kunnen bewijzen, valt pas op het einde van het seizoen te zeggen. Tegen Standard gaan we met veel vertrouwen het veld op. We spelen om te winnen. In de tweede klasse wil ook iedereen Antwerp kloppen, we zijn dus wel wat druk gewend.”

Peter Maes (KV Mechelen) : “Ik hoop dat we de lijn gewoon doortrekken tegen AA Gent. We zullen ons niet aanpassen aan de tegenstander, dat doen we nooit. Alleen als je zelf iets brengt, kan het individu vooruitgang maken. Gent is natuurlijk bijzonder sterk, met veel snelheid en kracht in de ploeg, maar buiten de top vijf kunnen wij elke ploeg uit de eerste klasse aan.”

Hein Vanhaezebrouck (KV Kortrijk) : “Met Club Brugge treffen we een echte topploeg. Je kan dan wel zeggen dat KV Mechelen, Antwerp en wij in de vorige rondes eersteklassers uitschakelden, maar dat waren ploegen uit de rechterkolom : ik wist op voorhand dat wij die ploegen aankonden. Tegen Brussels schatte ik onze kansen zelfs op zestig procent. Tegen Club geef ik ons amper tien procent, zeker omdat het over twee wedstrijden gaat. Het zal erop aankomen niet af te gaan in de heenwedstrijd.”

4 Vergelijk de situatie van KV Kortrijk, KV Mechelen en Antwerp eens ?

Warren Joyce (R Antwerp FC) : “Ik ben onder de indruk geraakt van álle ploegen uit de tweede klasse – van het Belgische voetbal in het algemeen trouwens. KV Mechelen en KV Kortrijk zijn goed georganiseerde ploegen waar je duidelijk de hand van de trainer in ziet. Ik kijk echter niet naar hen als concurrenten voor de titel. De enige tegenstander die we hebben, zijn wijzelf, and that’s it.”

Peter Maes (KV Mechelen) : “Kortrijk en Antwerp leggen andere accenten, maar allebei zijn het ploegen die uitgaan van hun eigen kracht en die proberen te voetballen. Kortrijk komt offensief erg sterk voor de dag, maar bij balverlies zijn ze kwetsbaar. Bij Antwerp loopt het nodige talent rond om te promoveren. Ik vind dat ze daardoor toch een beetje hun eigenheid kwijtspeelden. Dat is het grootste verschil tussen hen en ons : Kortrijk en Mechelen proberen op éigen kracht weer aan te pikken met het roemrijke verleden.”

Hein Vanhaezebrouck (KV Kortrijk) : “Het grote verschil tussen KV Mechelen, Antwerp en ons is de graad van professionalisme. Wij trainen amper vier keer per week, dat staat ook zo vastgelegd in de contracten van onze spelers. Daardoor zijn we sportief meer beperkt dan de andere twee. Het budget van Antwerp is dubbel zo groot als het onze : Antwerp wil zo snel mogelijk terug naar eerste, het zit al te lang in tweede. Kortrijk dingt eveneens naar promotie, maar wij moeten in de eerste plaats financieel gezond blijven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content