door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

Toen de licentievoorwaarden twee jaar geleden werden ingevoerd, moest dit leiden tot de gezondmaking van ons voetbal en een eventuele vermindering van het aantal ploegen. Als je nu de balans maakt, dan moet je je afvragen of die positief dan wel negatief is. Want als die licenties voor iets hebben gezorgd, dan is dat voor het binnenbrengen van een aantal malafide personen in ons voetbal. Plus het gegeven dat clubs hun ziel verkopen in de hoop dat ze zo de ultieme oplossing hebben gevonden. De praktijk leert dat je de dood daarmee alleen maar uitstelt. Zoals ze bijvoorbeeld in Harelbeke en Beveren hebben ervaren, waar het imago is aangetast maar de problemen uiteindelijk zijn gebleven.

Ik vind dat er tegen clubs die niet aan de licentievoorwaarden beantwoorden veel rigoureuzer moet worden ingegrepen. Ik heb er bijvoorbeeld moeite mee dat een vereniging als Eendracht Aalst gewoon in vereffening kan gaan en twee reeksen later mag herbeginnen. Alsof er niets is gebeurd. In het bedrijfsleven is dat ondenkbaar. Daar worden bij een faillissement gewoon de eigendommen aangerekend en moeten de schulden worden afbetaald. In het voetbal volstaat het om nieuwe mensen te overtuigen. Je kan zo binnen de twee jaar opnieuw in eerste meedraaien. En dan opnieuw hervallen in oude fouten. Welk spelletje heeft Seraing destijds niet kunnen spelen ? En later zelfs Beerschot dat uiteindelijk heeft moeten fusioneren om te overleven.

Ik ben ervoor dat een club die failliet gaat, echt opgedoekt wordt en hooguit onderaan de ladder opnieuw kan starten. In vierde provinciale. En het is helemaal ridicuul dat je via de nodige kronkels toch aan die licentie zou kunnen geraken. Zoals bijvoorbeeld RWDM, dat nu praat over een nieuwe NV of een overdracht van het patrimonium en met dat soort gemanoeuvreer het vel probeert te redden. Terwijl deze club eigenlijk al aan competitievervalsing deed door nieuwe spelers aan te trekken op het moment dat er veel schulden waren. Ik kan me daarom niet voorstellen dat RWDM alsnog een licentie krijgt. Maar ik vraag me anderzijds af of een club als Beveren dan wel in eerste klasse moet blijven. Want die haalden veertien punten op drieënnegentig. Dat is nog geen twintig procent. Met zo’n cijfer kan je in de school alleen maar zakken.

Ik constateer met plezier dat men zich in de toekomst zal moeten spiegelen aan de nieuwe Europese licenties. Belangrijk is niet alleen wat er gebeurde in het verleden, maar wel wel welke problemen er het komende seizoen kunnen opduiken. Vooral dat moet je grondig checken. Er moet kunnen bewezen worden dat de spelers betaald gaan worden en dat er genoeg fondsen zijn om het seizoen zonder zorgen door te komen. Alles dient controleerbaar te zijn. Daarom is een open boekhouding meer dan ooit noodzakelijk. Het is de enige mogelijkheid om gezond te leren leven en het hoofd in alle omstandigheden koel te houden. En het sluit toestanden zoals die dit seizoen opdoken uit. Want wat zag je op een gegeven moment ? Dat clubs roepen dat ze de wet van ’78 niet willen gebruiken om spelers aan te trekken maar dat Aalst en Harelbeke dat wel deden om spelers te ontslaan. Daarbij had je nog het geluk dat Eendracht Aalst niet met zijn beloften speelde tegen RC Genk of Club Brugge. Stel dat je met je sterkste ploeg tegen Genk gelijkspeelt en vervolgens met je beloften tegen Club Brugge verliest, tot welke competitievervalsing en ongelofwaardigheid zou dat dan niet hebben geleid ?

Een open boekhouding is het enige middel om clubs gezond te leren leven.

CANAL +

Zaterdag 20.04 12u55 : Chelsea-Man. United

13u55 : Bayern München-Hertha BSC

21u55 : Valencia-Deportivo (ov)

Zondag 21.04 14u55 : AC Milan-AS Roma (ov)

16u55 : Arsenal-Ipswich (ov)

19u40 : Genk-Moeskroen

Maandag 22.0420u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht

Dinsdag 23.04 20u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht (herhaling)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content