Vorige dinsdag verscheen in Gazet van Antwerpen nog het bericht dat Anderlecht verkennende gesprekken voerde met NAC over Gabor Babos. De Hongaarse doelman moest de vervanger worden van Filip De Wilde, van wie het contract afloopt in 2003. Donderslag bij heldere hemel vrijdag, als Anderlecht een persbericht vrijgaf waarin het de aanwerving van Daniel Zitka meedeelde ( zie interview pagina 36). Daarmee heeft de Brusselse club nu vijf (!) doelmannen in dienst : behalve De Wilde zijn dat nog Zvonko Milojevic, Zeljko Pavlovic en Tristan Peersman.

Is dat niet wat van het goede te veel, Jacky Munaron ? “Je moet de situatie anders benaderen”, zegt de keeperstrainer van de club. “Peersman heeft al bijna twee jaar geen match meer gespeeld. Sinds nieuwjaar kon hij zelfs de trainingen nog niet hervatten. Naar de toekomst toe blijft hij een groot vraagteken. Wat Pavlovic betreft, hij vertrekt zeker. Hij kwam met grote verwachtingen naar hier, maar verloor de concurrentiestrijd en werkt duidelijk al naar volgend seizoen toe.”

Blijven De Wilde en Milojevic over. Munaron : “Filip wordt straks 38 jaar. Er kan altijd iets onverwacht met hem gebeuren. Zvonko heeft in het verleden altijd bewezen dat hij er staat op de belangrijke momenten. Wie hem elke dag aan het werk ziet, begrijpt waarom waarom Filip tegenwoordig zo sterk presteert.”

Maar waarom Zitka boven Babos of bijvoorbeeld Vladan Kujovic, voor Munaron een bekende uit zijn periode bij Aalst ? “Babos is na Geert De Vlieger de beste doelman van Nederland, maar kan ook naar Ajax en Feyenoord. Zitka was een opportuniteit, want einde contract en een doelman met een enorm potentieel. Il a de la présence. Door zijn gestalte is hij indrukwekkend, hij is vrij snel op de eerste meters, coacht goed en teert op prima reflexen. Aangezien wij vaak heel hoog spelen, was het belangrijk dat de doelman die we zochten goed meevoetbalt. Zijn balbehandeling oogt ook heel betrouwbaar.” Het enige waar Munaron weinig zicht op heeft, is Zitka’s stressbestendigheid. “Hij is het alleszins niet gewoon om wekelijks onder druk te spelen. Dat zal de grootste aanpassing vergen.”

En wat denkt Zvonko Milojevic (30) van zijn nieuwe situatie ? “Voor mij verandert er weinig”, antwoordt hij verrassend. “Ik ga zeker mijn contract tot 2003 uitdienen. Van Zitka heb ik helemaal geen schrik. Zolang de concurrentie eerlijk verloopt, maak ik me weinig zorgen, maar ik kan mezelf natuurlijk niet in doel zetten. De motivatie is groot genoeg om mij sportief te bewijzen. Ik stelde nog nooit teleur en geloof sterk in mezelf. Eén ding is duidelijk : op dit moment is Filip de nummer één.”

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content