BIJ PANATHINAIKOS, BEKERWINNAAR IN GRIEKENLAND, KOMT EEN (ONBEKEND) BELGISCH TALENT BOVENDRIJVEN.

België ontdekt stilaan Viktor Klonaridis, in juli 1992 geboren in Seraing, opgevoed door een Griekse vader en een Belgische moeder. Al jong keerde hij met het gezin terug naar Griekenland, waar hij bij AEK Athene de jeugdreeksen doorliep alvorens er op achttienjarige leeftijd de overstap te maken naar de A-kern. Aan de zijde van Eidur Gudjohnsen volgde daar in het seizoen 2011/12 zijn grote doorbraak: hij kwam 22 keer in actie voor AEK, scoorde enkele goals en mocht zelfs opdraven in de Europa League (onder andere tegen Anderlecht).

Omdat AEK in financiële nood verkeerde, verkocht het Klonaridis in de zomer van 2012 aan Lille OSC, dat in de jonge Belg de opvolger zag van de net naar Chelsea verkaste Eden Hazard. Net als Hazard moet Klonaridis het hebben van zijn tempoversnellingen en dribbelvaardigheid. Bij Lille kreeg hij echter weinig speelkansen, waarop de club halfweg het kampioenschap besliste om hem ritme te laten opdoen bij satellietclub Mouscron-Péruwelz, in de Belgische tweede klasse.

Panathinaikos was al die tijd de verrichtingen van Klonaridis blijven volgen, hij had immers in het seizoen 2011/12 indruk gemaakt door twee keer te scoren tegen de groen-witten. Met een vrije transfer ging het na amper een jaar weer van Lille naar Griekenland.

Bij Panathinaikos, waar Yannis Anastasiou (ex-Anderlecht, ex-Ajax) sinds vorige zomer coach is, bloeide Klonaridis dit seizoen weer helemaal open. Met 9 goals in 34 wedstrijden, waarvan ongeveer de helft als invaller, deed hij een aardige duit in het zakje tijdens de voorbije succesvolle campagne (bekerwinst en nog in de running voor een Champions Leagueticket). Anastasiou is dan ook vol lof over de jonge Belg: “Een goeie prof, leuk om met hem te werken. Ik gebruik hem vooral als flankspeler, omdat hij daar met zijn snelheid en zijn kwaliteiten een tegen een het best tot zijn recht komt, maar ook omdat hij centraal nog iets te veel positionele fouten maakt bij balverlies. Hij is pas laat beginnen te voetballen en dat merk je vooral op tactisch vlak, maar hij is zeer leergierig. Ik voorspel hem een grote toekomst.”

In die mate zelfs dat ze bij Panathinaikos druk doende zijn om hem snel de Griekse nationaliteit te bezorgen. “Deze Belgische generatie is zo sterk dat hij meer kans maakt bij de Griekse nationale ploeg. Binnen dit en twee jaar is hij hier international”, aldus Anastasiou.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content