De Franse eersteklassers doen minder transfers.

De Franse transferbedrijvigheid was deze zomer een stuk beperkter. Ol. Lyon en Ol. Marseille gaven het meest uit: respectievelijk 28 en 34 miljoen, maar die bedragen liggen lager dan wat ze in 2009 (72 en 40,5 miljoen euro) spendeerden.

Lyon realiseerde dé toptransfer door spelmaker Yoann Gourcuff (24) voor 22 miljoen euro over te nemen van Bordeaux. Bij Rennes werd Jimmy Briand (25) weggehaald, de nieuwe spits van de Franse nationale ploeg. Marseille liet van zijn kant Hatem Ben Arfa vertrekken naar Newcastle en Mamadou Niang naar Fenerbahçe. De kampioen kon geen internationale vedetten overtuigen en stelde zich tevreden met Loïc Rémy en André-Pierre Gignac, die bij Nice en Toulouse werden gekocht voor 15 en 18 miljoen euro. Het werd nog spannend toen bij de eerste een hartafwijking werd vastgesteld, maar uiteindelijk zal Rémy toch normaal kunnen voetballen.

Bordeaux, dat kampt met een tekort van 15 miljoen euro, zag Marouane Chamakh gratis vertrekken naar Arsenal. Het zal hem en Gourcuff vervangen door jongeren zoals Vujadin Savic en Fahid Ben Khalfallah. PSG haalde aanvankelijk met spits Nenê (AS Monaco) en middenvelder Mathieu Bodmer (Lyon) grote namen binnen, maar vond daarna moeilijk een centrale verdediger. Auxerre gaf als derde gekwalificeerde voor de CL 3,5 miljoen euro uit om Anthony Le Tallec, de spits van Le Mans, over te nemen. Rennes gaf weliswaar 16 miljoen euro uit om vier spelers aan te trekken, maar recupereerde dat bedrag volledig door goalgetter Asamoah Gyan te laten vertrekken naar Sunderland.

Blikvanger was ook het pas gepromoveerde Arles-Avignon, dat Francisco Pavón en Alvaro Mejía binnenhaalde, het centrale verdedigersduo van de invallers van Real Madrid, evenals het Griekse duo Angelos BasinasAngelos Charisteas, dat in 2004 Europees kampioen werd. Het is een mysterie waar de club het geld vandaan haalde. Bij alle andere Franse clubs gebeurde weinig of niets. AS Monaco liet zelfs achttien spelers vertrekken.

PSG haalde de Ivoriaanse linkerverdediger Siaka Tiéné (28) weg bij Valenciennes, dat als vervanger de Kameroener Landry N’Guémo aantrok. Hij werd vorig seizoen door AS Nancy al een jaar afgestaan aan Celtic.

Kevin Monnet-Pacquet werd door RC Lens verhuurd aan Lorient. De Noord-Fransen kregen dan weer van Bordeaux Grégory Sertic een jaar ter beschikking.

Pape Diakhaté(26, ex-Nancy en Saint-Etienne), een Senegalese verdediger, werd door Dinamo Kiev voor een seizoen uitgeleend.

Spits Danijel Ljuboja (32), de Sloveense woelwater, verruilde Grenoble voor OGC Nice.

David Rozehnal (30), de Tsjechische centrale verdediger, stapelt sinds zijn vertrek bij Club Brugge in 2005 het aantal clubs op. De international werd door het Duitse Hamburger SV verhuurd aan Lille.

Ismaël Bangoura (25) speelt niet langer voor Rennes. De aanvaller verliet Frankrijk voor een lucratief contract bij Al-Nasr in Dubai.

Raymond Domenech staat niet langer op de loonlijst van de Franse voetbalbond. De oud-bondscoach kreeg afgelopen vrijdag zijn ontslagbrief in de bus wegens grove fouten. Zijn handelwijze en houding in de affaire rond Nicolas Anelka worden hem verweten, samen met het feit dat hij geen hand gaf aan de Zuid-Afrikaanse bondscoach Carlos Alberto Parreira. Om een eventueel proces te ontlopen, is er sprake van een schadevergoeding ter waarde van 500.000 euro.

De Franse nationale ploeg kon ook onder Laurent Blanc niet winnen. In het Stade de France verloor het team, met Florent Malouda als aanvoerder, met 0-1 van het nietige Wit-Rusland.

Eric Abidal tackelde in een interview de Franse minister van Sport Roselyne Bachelot, die op amper 48 uur tijd haar discours veranderde van verheerlijking naar het volledig afbreken van de spelers. “We zijn toch geen moordenaars.”

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content