Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Veel vertrekkers, veel nieuwkomers. Hoe ziet het profiel van het newlook-Anderlecht eruit ? Veelbelovend, horen we overal, en Zuid-Amerikaans.

A hmed Hassan, Renato Civelli, Lucas Biglia, Jelle Van Damme, Philippe Léonard … Aan kandidaat-nieuwkomers bij Anderlecht, waar Pär Zetterberg vrijdag de deur van de spelerscabine na een laatste training definitief dichttrok, geen gebrek. Paars-wit heeft dan ook geld – rechtstreeks geplaatst voor de Champions League – en nood aan nieuwe spelers : Hannu Tihinen, Michal Zewlakow, LamineTraoré, GoranLovre en Zetterberg verlaten om diverse redenen (einde contract, gestopt) al zeker de club en wellicht volgen ook nog Vincent Kompany en Christian Wilhelmsson.

Het zijn dus drukke tijden voor manager Herman Van Holsbeeck, die de voorbije week in Zuid-Amerika vertoefde in de hoop enkele zaken af te ronden. Van Holsbeeck : ” Werner Deraeve was er al een tiental dagen, om de weg te effenen, in verscheidene landen en ik ben hem achterna gereisd in de hoop contacten in contracten te kunnen gieten.”

Waar zoekt Anderlecht precies naar ? Van Holsbeeck : “Qua positie lijkt het me logisch dat we in een eerste fase zoeken naar verdedigers, gezien het vertrek van Zewlakow, Tihinen en Traoré.” En ook dat van Kompany naar Lyon ?

Manager Jacques Lichtenstein, vorige week nog in Turkije : ” Kompany naar Lyon is een van de twintig geruchten die de kranten al hebben gelanceerd. Kompany tekende eerder al voor Inter, ging naar Barcelona,… Vandaag/vrijdag is er niet alleen met Lyon niks getekend, er is niet eens een voorstel van de Fransen overgemaakt aan Anderlecht.”

Van Holsbeeck : “Het vertrek van Vincent is, wat men ook moge beweren, wat ons betreft nog niet in orde. Er zijn afspraken gemaakt inzake de transferprijs, net zoals met Wilhelmsson, en wij zullen ons daaraan houden. Eigenlijk zijn er dus twee scenario’s : die twee blijven of ze vertrekken. Als ze blijven, hebben we er twee goeie spelers bij ; vertrekken ze, dan hebben we veel geld maar moeten we ze op een valabele manier vervangen. Maar los daarvan hebben we dus één tot twee centrale verdedigers nodig en misschien ook een nieuwe rechtsachter, want ik denk dat we er intussen allemaal wel uit zijn dat het niet de beste plaats van Anthony VandenBorre is. We blijven wel bij ons streefcijfer van maximaal 25 spelers in de A-kern. De les die we uit het voorbije seizoen moeten trekken is dat een kern van 32 te groot is. Volgens mij ligt daar ook een stukje van de verklaring waarom onze jonge gasten in hun ontwikkeling werden geremd. We moeten durven zeggen dat middelmatige spelers hun plaats innamen.”

Dat Anderlecht zich – eindelijk – op de Zuid-Amerikaanse markt begeeft, juicht PaulCourant toe. De ex-secondant van Michel Verschueren opende in zijn Anderlechttijd wat Braziliaanse deuren, maar die werden snel weer gesloten. Courant zette de Brusselaars nu weer op weg, dit keer in Argentinië.

Courant : “Als ze met Renato Civelli bezig zijn, zeg ik : ze hebben een hele goeie vast. Voor hij uitgeleend werd aan Marseille, speelde Civelli bij Banfield aan de zijde van GabrielPaletta. Paletta bleek voor Anderlecht te duur, ze vroegen er aanvankelijk 6 miljoen dollar voor, maar uiteindelijk kwam hij voor 3 miljoen euro naar Liverpool.”

Van zijn Argentijnse contacten hoorde Courant dat paars-wit al met middenvelder Lucas Biglia (Indepediente) een akkoord had, maar door hem daarover gecontacteerd ontkende Herman Van Holsbeeck dat de deal volledig rond was.

Courant : “Op zijn zestiende was dat hét talent van Argentinië. Nadien bleef hij misschien iets hangen, maar het blijft een goeie voetballer. Civelli is een hele goeie verdediger, jong en keihard. Een typische Italiaanse Argentijn. Als Anderlecht alles rond krijgt waar het mee bezig is, zullen ze een heel sterk elftal op de been brengen. En mislukt het, dan zullen ze intussen wel gezien hebben dat er ginder nog heel veel talent rondloopt. Léandro Gracián van Vélez Sársfield bijvoorbeeld. Een ouderwets nummer tien misschien, verdedigt geen poot mee, maar een rasvoetballer eerste klas. Nog wat anders dan Boussoufa, vind ik. Anderlecht zag die ook al bezig. Zuid-Amerikaanse voetballers hebben de kwaliteiten van Afrikaanse voetballers, maar niet de gebreken. Dat merkte Anderlecht met Frutos heel goed. De prijzen zijn er de voorbije jaren ook wat gezakt, al heb ik de indruk dat hun economie zich stilaan herpakt.”

En de Belgen ?

Nicolas Frutos is er al, verdedigende middenvelder Christian Leiva (28) tekende een contract en in zijn spoor volgen wellicht nog landgenoten. Gaat dat ten koste van Belgen ?

Trainer Frank Vercauteren : “Dat is ook heel moeilijk geworden. Blijkbaar mogen we niet raken aan de spelers van de G5 en de rest wordt direct een pak duurder als Anderlecht zich meldt. We bekijken onze competitie echt wel, in een eerste fase zelfs. Maar wat we willen, is daarom niet altijd haalbaar. We zoeken vooral jongens à la Goor, gasten met wie je op meer dan één positie uit de voeten kunt.”

Van Holsbeeck : “Dat we niet aan spelers van de G5 mogen raken, zeg ik niet. Boussoufa en Defour, die spelers interesseren ons, maar in hun geval spreekt men al snel over bedragen van 5 tot 6 miljoen euro en dat is geen spek voor onze bek. Op dat vlak moeten we het nog steeds afleggen tegen zelfs een club als Ajax.” Toch nijpt hier een schoentje, geeft de manager toe. “Internationaal zijn we op alle toernooien aanwezig en hebben we inmiddels ook de relaties. Nationaal moeten we volgens mij nog een en ander op punt zetten. De voorbije jaren hebben we jongens als Eboué of Onyewu, toen hij nog bij La Louvière speelde, uit handen laten glippen. Ze voetbalden er quasi voor niks en waren betaalbaar. Op dat vlak moeten we absoluut alerter zijn.”

Het verhaal van Philippe Léonard mag daarvan een illustratie zijn. Al een tijdje, zo weet Jelle Van Damme, onderhandelen de Brusselaars met Southampton, de club die de polyvalente verdediger dit seizoen uitleende aan Werder Bremen, maar een doorbraak is er volgens de door ons vrijdag gecontacteerde verdediger (nog) niet. En wat wilde vorige week het toeval ? Dat keeperstrainer Jacky Munaron ook nog deel uitmaakt van de staf van de nationale ploeg en daar aan tafel vernam wat in voetballand toch een bekend feit is : dat Philippe Léonard einde contract is. Nog zo’n polyvalente verdediger, linksvoetig bovendien. Munaron liet dat direct weten aan Vercauteren die de opmerking retourneerde met de vraag om te polsen of Léonard interesse had. Het voorstel voor twee jaar dat Standard hem deed, zint de speler niet en al heeft hij zijn zinnen gezet op Engeland (Bolton), toch liet hij weten dat er wat hem betreft gepraat kon worden.

Leiva is 28, Léonard 32 en Ahmed Hassan, de middenvelder van Besiktas die via Jacques Lichtenstein in Brussel werd geïntroduceerd en al eens langs kwam zonder dat hij tekende, is er 31. Anderlecht zoekt en praat dus ook met jongens met ervaring, met het oog op onmiddellijk rendement.

Van Holsbeeck : “Ja, wat komt, zal wellicht wat ouder zijn. Met jeugd alleen red je het niet. Ik herinner me hoe we tegen Inter speelden met in de verdediging Vanden Borre, Kompany, Traoré en Deschacht. Met moeite gemiddeld twintig jaar. In het spel gingen we redelijk mee, maar als Inter prikte, lag de bal in het net. Zo’n ploeg blaast de jeugd weg. Hassan, de beste speler op de voorbije Afrikacup, heeft nog niet beslist en in principe is ook hij geen spek voor onze bek. Maar hij is einde contract en met de Champions League als lokmiddel wil die misschien nog wel komen. Toegegeven, dat is kortetermijnpolitiek, maar je hebt nu eenmaal ervaring nodig.”

En de jeugd ?

Is dit dan het einde van de jeugdpolitiek van de Brusselaars, waar de jongeren vorig seizoen minder aan spelen toe kwamen, terwijl net hun grote leermeester, Frank Vercauteren, aan het roer stond ?

Vercauteren : “De jonge gasten hebben het moeilijk gehad om te bevestigen, dat klopt. Maar dat geldt voor wel meer jonge spelers in de loop van hun carrière. De concurrentie was iets zwaarder en verscheidene jongens hadden last van zware blessures. Het was voor een aantal onder hen ook een nieuwe situatie. Neem nu Vanden Borre. Die kent dat niet, de bank, die heeft daar in zijn hele leven nog niet op gezeten. Idem met Legear, die ook nog eens last had van blessures. Ik blijf in hen geloven, ze zijn zeker niet afgeschreven. Ze proefden van het grote werk, hebben capaciteiten en volgend seizoen is er een nieuw jaar waarop iedereen weer van nul vertrekt. Allez, niet helemaal van nul, dat snap je wel.”

En dus blijven ze. Althans, dat zei Vanden Borre donderdag in Sittard, na zijn wedstrijd als Rode Duivel : “Ik denk dat we een goeie ploeg zullen hebben, in mijn kop is het vandaag duidelijk : ik blijf.” Idem voor Jonathan Legear, naar wie Sint-Truiden even polste.

Vercauteren : “Er zal straks voldoende jeugd in onze kern zitten. Tioté, Lamah, Siani, Vadis, Allagui, Vanden Borre, Legear. Dat is een vierde van de kern. Op een zeker moment zijn er keuzes gemaakt, de ene keer voor hen, de laatste tijd wat tegen hen. Dat moeten ze zich niet aantrekken, ze moeten gewoon keihard blijven werken en zich tonen, op training, tijdens wedstrijden met de invallers. Sommigen zullen volgend jaar daarom meer speelminuten krijgen, anderen misschien niet. Dat ligt vooral aan hen.”

Dat er straks wat oudere spelers worden aangetrokken, lijkt Vercauteren normaal.

Vercauteren : “Jonge gasten hebben structuur en omkadering nodig. Wij als technische staf kunnen die voor een stuk geven, maar ook binnen de groep moet die er zijn.”

Zijn assistent Daniël Renders volgt hem volledig.

Renders : “Anthony werd mede geremd door het goeie seizoen dat Zewlakow achter de rug heeft. Vorig jaar profiteerde hij van de blessure van Michal, nu moest hij even een rij achteruit. Wellicht is het voor hem allemaal iets te snel gegaan. Idem voor Tioté, misschien was hij er nog niet klaar voor, maar misschien heeft het ook te maken met het feit dat Vanderhaeghe en Zetterberg na de winterstop op een hoger niveau gingen voetballen. Spelers van 19, daarvan zeg ik : heb nog wat geduld. Toon wat je kan als je de kans krijgt, maar werk verder aan je ontwikkeling. Spelers van 21, 22, die moeten er staan. Gasten van die leeftijd, zoals Deschacht, De Man of Proto, dat noem ik jeugd. In een ideale ploeg heb je er drie tot vier van die leeftijd en dan vijf tussen de 25 en 30 en twee, drie spelers van boven de 30 jaar. Dat neemt niet weg dat ik van sommige jongens volgend seizoen – en dan denk ik aan Siani of Allagui – iets verwacht. Die zijn 20 en moeten wat tonen. Maar van een jongen als Vadis, die nog 18 moet worden, heb ik een heel ander verwachtingspatroon.”

En Pär ?

In elk geval, de tijd dat spelers op basis van een video of dvd werden gekocht – zie FabriceEhret – is voorbij. Anderlecht zette de voorbije jaren een cel scouting op die steeds beter lijkt te functioneren. Om de twee weken wordt er vergaderd en met de technische staf zijn er per positie profielen opgemaakt. Aan de hand daarvan gaan de scouts spelers bekijken. Eddy Van Daele is zo’n scout. “Sommige spelers worden door drie, vier verschillende mensen gezien en in een nabespreking leggen we die verslagen dan naast mekaar. Ook van de Belgen. Toen er onlangs sprake was van Eboué hebben we de rapporten van drie jaar geleden opgediept. Die waren allemaal positief, zo’n speler is ons echt niet ontgaan. Maar, laat ons een kat een kat noemen, de laatste jaren is onze competitie steeds minder geworden. Zoveel spelers die met het oog op de Champions League het niveau van Anderlecht kunnen opkrikken, heb je niet in België.”

Zuid-Amerika staat al lang op hun verlanglijstje.

Van Daele : “In de tijd van Paul Courant verkenden we die markt een eerste keer. Maar toen was de club niet rijp, denk ik, en bovendien vielen de paar spelers die we haalden – Brazilianen – tegen. Daarna is het een tijdje stilgevallen, maar een jaar geleden hebben we de draad opnieuw opgenomen. De reden is duidelijk : je vindt er nog spelers die betaalbaar zijn en kwaliteit hebben. Toen PSV werd leeggehaald, is het daar ook zijn heil gaan zoeken. Ons voordeel was dat we ons heel goed konden voorbereiden. We wisten lang op voorhand waar er nieuwe mensen moesten komen. Dat vergemakkelijkte de zaak.”

Antoon Gerneys is ook scout, hij vergezelde destijds Paul Courant van Mechelen naar Anderlecht. Vindt hij dat de club binnenlandse missers op zijn actief heeft ?

Gerneys : “In principe is het binnenland gekend terrein voor trainer en manager. Boussoufa, Defour, Vermaelen, dat is geen kwestie van missen, maar van opties. Missers waren in mijn ogen de Mpenza’s. Achteraf gezien moet je stellen dat niemand van ons toen voorspelde dat ze zich zo zouden ontwikkelen. Misschien hadden we met Onyewu iets sneller op de bal moeten spelen, die jongen was groot, sterk en lid van de Amerikaanse belofteploeg. Maar ik herinner me dat niet al zijn rapporten even overtuigend waren. Het moeten ook jongens zijn die Anderlecht verrijken, vind ik. In Zuid-Amerika PSV achterna ? Laat het ons zo stellen : PSV durft veel meer dan Anderlecht een risico te nemen. Op dat vlak zijn wij toch nog wat voorzichtiger. We zijn nu wel veel beter gestructureerd dan pakweg zeven, acht jaar geleden. Ik ben met Paul gekomen, maar je weet, dat was een moeilijke periode. Daarna kwam Jean Dockx aan het hoofd van de scouting. Jean werd intern meer geloofd dan Paul, maar nam dan weer minder risico’s. Zijn opvolger, Peter Ressel, was een Nederlander, die ging sneller vooruit. Werner Deraeve is een man van de club, ze kennen hem door en door en hij kent de club heel goed. Straks komt Pär onze ploeg versterken. Pär kwam al regelmatig eens langs en zal niet direct de leider willen zijn. Neen, zoals ik hem ken, zal hij eerst rustig de stiel willen leren. Want geloof me, het is niet zo eenvoudig.”

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content