KV Kortrijk voetbalt mooier dan Anderlecht, als we mooi definiëren volgens de schaal van Barcelona”, aldus Filip Joos half december. Het voetbal dat de troepen van Hein Vanhaezebrouck dit seizoen bijwijlen op de mat legden, verdient inderdaad alle lof. De hand van de meester is duidelijk aanwezig: Kortrijk bouwt verzorgd op van achteruit en komt elke wedstrijd aan de aftrap om te domineren, wie de tegenstander ook mag zijn. In het eigen Guldensporenstadion leverde dat meestal een aangenaam kijkstuk én de drie punten op. Ook buitenshuis blijft Vanhaezebrouck trouw aan zijn principes, maar dan met minder succes. In hun eigen stadion werden Racing Genk en Anderlecht in het eerste half uur volledig van de mat gespeeld, maar kwam KV Kortrijk van een kale reis thuis. Kortrijk moet vaststellen dat de puntenoogst op verplaatsing niet in verhouding is met het geleverde spel.

VERDEDIGING

Glenn Verbauwhede is de onbetwistbare nummer één in doel. Achteraan blijft Karim Belhocine de patron, terwijl Rami Gershon als tweede centrale verdediger een mooie evolutie doormaakt. Doordat de trainer Brecht Capon de komende periode vooral in de aanval nodig zal hebben, ziet het ernaar uit dat Baptiste Martin de rest van het seizoen zal volmaken op de rechtsachter. Op links liggen Loris Reina (meer defensief) en MoustaphaOussalah (meer offensief) met elkaar in balans. De Kortrijkse defensie kan goede cijfers voorleggen: ze hoort bij de beste van België.

MIDDENVELD

Het kwaliteitsvolle middenveld blijft de grootste troef van KV Kortrijk. Nebojsa Pavlovic vervult plichtbewust de rol van buffer voor de verdediging, al liet Gertjan De Mets ook al een aantal keer mooie dingen zien op die positie. Sven Kums dirigeert, in een meer teruggetrokken rol dan in zijn beginjaren bij Kortrijk, en dat bevalt hem uitstekend. DavyDe Beule en Mohamed Messoudi moeten zorgen voor de aanvoer en voor infiltraties in de zestien. Wouter Vrancken zette een punt achter zijn carrière.

AANVAL

Van de vier aanvallers bij aanvang van het seizoen houdt Kortrijk er nog maar één over. Leon Benko’s contract werd in november ontbonden, Ibou Sawaneh, die amper aan spelen toekwam, werd verhuurd aan KV Mechelen, en Ilombe Mboyo vertrok naar AA Gent. De doelpunten zullen dit voorjaar dus moeten komen van Giuseppe Rossini, die niet altijd uitblinkt in efficiëntie voor doel, of van Stefan Scepovic, gehuurd tot de rest van het seizoen aan Club Brugge.

CONCLUSIE

Tot de winterstop was KV Kortrijk op geen enkel moment uit de linkerkolom te slaan. Een prestatie waarvoor Hein Vanhaezebrouck zich gerust op de borst mag kloppen. Toch lijkt de kans almaar kleiner dat Kortrijk voor het tweede jaar op rij play-off 1 zal halen. De uitgaande transfers, waardoor de kern wel heel erg krap geworden is, bevestigen dat het bestuur niet al te veel ambities meer koestert. Het vertrek van Mboyo, “de grootste transfer uit de geschiedenis van KVK”, moet juist de toekomst van de club op lange termijn veilig stellen. De West-Vlamingen, die deze zomer wellicht ook met Sven Kums langs de kassa zullen passeren, kijken dus vooral vooruit naar volgend seizoen. Er is alvast werk genoeg, want een aantal contracten loopt deze zomer af (De Beule, Oussalah, Reina, El Araichi) en daarenboven telt de basiself op dit moment drie spelers die op uitleenbasis bij de club zijn: Verbauwhede, Gershon en De Mets. Om aan 22 contractspelers te raken, krijgt een aantal beloftevolle spelers (onder wie Brecht Dejaeghere) een contract aangeboden.

IN

Stefan Scepovic (Club Brugge).

OUT

Leon Benko en Wouter Vrancken (contract ontbonden), Cédric Bétrémieux (Moeskroen-Péruwelz),

Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh (YR KV Mechelen), Ilombe Mboyo (AA Gent).

DOOR BREGT VERMEULEN

De puntenoogst op verplaatsing is niet in verhouding met het geleverde spel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content