Sporteconoom Trudo Dejonghe gelooft niet dat één derde van het abonneebestand uit Vlamingen bestaat, zoals algemeen directeur Pierre François beweert: “Ik heb de cijfers van vorig seizoen, toen hadden ze 18.400 abonnees, daarvan waren er 3320 uit Vlaanderen. Dat is één zesde. In 1996 bijvoorbeeld hadden ze amper 4000 abonnees en toen was één op vier Vlaming. Van de ongeveer 35.000 fankaarthouders die Standard destijds telde, waren er 5000 uit Vlaanderen. Het zou me dus sterk verbazen, mochten ze nu ineens een verhouding van één op drie kennen. Dat Vlaamse gevoel is dus flink overroepen, want van de 3320 Vlaamse abonnees vorig seizoen kwamen er 1600 uit Limburg en 800 uit Vlaams-Brabant. Dat betekent dat ongeveer 70 % afkomstig is van de regio’s die aan de provincie Luik grenzen. Maar ja, het klinkt natuurlijk goed.

“Standard zou zich beter concentreren op de groeimarge in Wallonië en meer bepaald Luik. In Vlaanderen gaan er procentueel gezien drie keer zoveel mensen naar het voetbal kijken als in Wallonië. Standard had een heel laag abonneebestand, ver onder Anderlecht en Club Brugge, maar de voorbije drie jaar hebben ze een inhaalbeweging gemaakt. Er is voor Standard nog veel groeimarge in de regio: Luik telt 1,1 miljoen inwoners en je hebt er maar één club! In West-Vlaanderen, met ongeveer evenveel inwoners, tel je momenteel zes eersteklasseclubs.

“Een nieuw stadion van 45.000 zitjes zou Standard volgens mij makkelijk vol krijgen, op voorwaarde dat ze sportief succesvol blijven. Vlaanderen is voor Standard eerder achtergrondruis, zoals ik dat noem.”

De meeste Vlaamse abonnees van Standard komen uit Limburg. “In de jaren zeventig en tachtig had je buiten Winterslag en Waterschei, twee clubs die vooral lokaal populair waren, géén topclubs in Limburg. Veel Limburgers gingen toen voetballen of werken in Luik en vermits clubliefde veelal doorgegeven wordt van vader op zoon, is de link snel gelegd.”

De aanwezigheid van Vlamingen in de ploeg speelt in het hedendaagse topvoetbal niet meer. “Of Steven Defour daar nu speelt of niet, maakt voor Vlamingen geen verschil.”

De Gentse sporteconoom geeft de Rouches nog een tip mee. “Als ze slim zijn, bouwen ze een nieuw stadion in Ans, aan het knooppunt waar alle snelwegen samenkomen. Supporters rekenen immers in tijd, niet in kilometers. Mocht Standard makkelijker bereikbaar zijn, zouden ze zelfs uit het Duitstalige gebied nog supporters halen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content