De titel van Standard, zo werd eind vorig seizoen door menig Waals politicus geopperd, zou afstralen op heel Wallonië.

“Dat zijn zo van die non-uitspraken, dat haalt de pers, wordt overgenomen en gaat een eigen leven leiden, maar dat wordt nooit bewezen”, zegt sporteconoom Trudo De Jonghe. “Francorchamps heeft ( als formule 1-locatie, nvdr) ook geen enkele economische impact teweeggebracht. De staat betaalt altijd, daar komt het op neer. Politici gebruiken sport altijd als het goed gaat. Ze willen dat het succes op hen afstraalt. Dat is een typisch fenomeen. Het is voor een club ook interessant om politici te kennen. Het stadion van Standard, dat zal op een maand of drie in orde zijn. Langendries in Tubeke heeft ook zijn connecties. Het stadion van Bergen ligt helemaal verkeerd – in het centrum van de stad -, maar het is wel volledig gerenoveerd. Dat van Moeskroen is volledig betaald door Europa en wordt onderhouden door de gemeente. Op dat vlak is België ook een tweestromenland.” Jean-Michel De Waele, socioloog-politicoloog aan de VUB, stelt vast: “Bij Standard is er ondersteuning geweest van de héle politieke klasse. Standard is zowel Reynders als Dardenne. Standard staat voor l’esprit principautaire liégeois, wat maakt dat zowel het patronaat, de syndicaten als de politieke partijen de club steunen. Zij hóúden van voetbal en van Standard. Dat is een nieuw en interessant gegeven.”

Elders is de politieke aanwezigheid eenzijdiger. Tubekes voorzitter, Raymond Langendries (CDH), is tegelijk de bur-gemeester, Bergen vond steun bij Elio Di Rupo (PS), Jean-Pierre Detremmerie (CDH) haalde bedrijfssteun en Europese subsidies naar Moeskroen, Charleroi profiteerde van inbreng uit de PS: de politiek opende al veel deuren in Wallonië.

“Maar is dat in Vlaanderen anders?”, vraagt De Waele zich af. “Ik denk dat het in Vlaanderen discreter gebeurt. Men maakt in Vlaanderen van het gewicht van de politiek in Wallonië een beetje een karikatuur. Maar le pouvoir public speelt wel een grotere rol in Wallonië dan in Vlaanderen, dat is waar, omdat de economische en sociale situatie er nu eenmaal meer om vraagt. Als je arm bent, is de politiek belangrijk. Er zijn plaatsen waar niemand iets doet als de schepen van Sport het niet doet. Een club in een dorp als Westerlo zou aan Waalse kant nooit de mogelijkheid hebben om sponsors en alles eromheen bijeen te krijgen. De kleine ondernemer, le tissu économique, is in Wallonië minder talrijk en minder rijk. Het Waalse voetbal zal door het economische verschil nog lange tijd onder het Vlaamse blijven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content