Wij zijn sinds jaar en dag supporter van Racing Genk, in slechte en goede tijden. Ook de match op KV Mechelen wilden we niet missen, dus zouden we voor kaarten zorgen. Ja, denk je, onmogelijk aan drie tickets te komen uit de grote voorraad waarover het zieltogend Mechelen nog beschikte. Dit was enkel weggelegd voor diegenen die met de supportersbus naar Mechelen reden en daar plaatsnamen in de halfvolle bezoekerstribunes. Wij die in Begijnendijk op 25 km van het stadion van KV wonen, zouden dus eerst met de wagen naar ergens in de omgeving van Genk moeten rijden, om vervolgens met een supportersbus naar Mechelen te reizen, en dat ’s nachts allemaal nog eens in omgekeerde richting. Waar zijn ze in België toch mee bezig ? Wellicht gaan die mannen aan de top nooit naar het voetbal zoals de gewone, échte supporter !

Omdat we zeer graag voetbal zien en ook sympathie hebben voor Borussia Mönchengladbach, vertrokken we zaterdag 25 april kort na de middag dan maar met z’n drieën richting Duitsland. Gladbach, vijftiende in de Bundesliga, speelde in de strijd om het behoud namelijk een zespuntenmatch tegen Leverkusen, zestiende in de stand. Pittig detail : we hadden geen ticket. Omstreeks 15.00 uur waren we in de buurt van het stadion, dat, zo stelden we tot onze ontgoocheling vast, reeds met 34.500 toeschouwers uitverkocht was. Dus : 180 km tevergeefs gereden ? Neen, dankzij mensen die begrip opbrachten voor hongerige Belgische voetbalsupporters, waren er nog wel drie staanplaatsen beschikbaar.

Eens in het stadion aanwezig konden we onze ogen niet geloven. Supporters van Bayer Leverkusen in het vak van Mönchengladbach… Supporters van Gladbach in het vak van Leverkusen… En dit in een overvol stadion. Polizei zeer zeker aanwezig, o ja, maar dan om hulp uit te stralen, geen agressie. Geen helm, geen wapenstok, geen verdedigingsschild, kortom : mensen tussen mensen, samen deelnemend aan dit enorme voetbalfeest. Borussia maakte in de laatste minuut een 1-2 achterstand goed door een prachtige goal. Onmiddellijk daarna werd er afgefloten en geloof het of niet, maar de ontgoochelde supporters van Leverkusen verlieten sámen met de vierende Borussia-supporters het kolkende stadion. En de Polizei ? Die bleef werkloos. Voetbal een feest, maar dan met daden, niet met woorden.

Geef ons in België a.u.b. competente voetballeiders die dit in de toekomst ook hier mogelijk maken. Anders moeten wij elk weekend 180 km rijden om dit te mogen beleven. Is dat niet erg ?

Jacky Paumen, Begijnendijk

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content