Franky Vercauteren of Jean-Marc Guillou ? ‘Vercauteren is de Belgische Guillou.’ De keuzes van Aruna Dindane.

Anderlecht dankt zijn titel niet in geringe mate aan de flitsen van Aruna Dindane. Vooral vóór nieuwjaar bracht hij met zijn dribbels het publiek in vervoering. Sport/Voetbal Magazine stelde de Ivoriaanse spits voor enkele dilemma’s. Aruna Dindane maakte keuzes en verklaarde waarom hij ze maakte.

De titel of de Gouden Schoen ?

Aruna Dindane : “Een titel is belangrijker dan een individuele prijs. Het is een beloning voor het harde werk van de hele ploeg tijdens het seizoen, voor de opofferingen die we ons getroostten. Voetbal is op de eerste plaats een teamsport. Zonder een sterke kern, bestaat er geen ploeg, dus ook geen individuele prijzen. Ik genoot van de Gouden Schoen, maar kampioen worden, geeft toch een grotere voldoening. Er werd gezegd dat de Gouden Schoen me heeft uitgeput. Zou kunnen, maar ik wijt het zeker niet aan de verplichtingen aan de pers. Ik werd vóór mijn uitverkiezing ook al vaak gevraagd door journalisten. Het waren vooral de tegenstanders, ze speelden anders tegen mij, hielden mij extra in het oog. Een Gouden Schoen moet meer en beter betekenen, dat is niet altijd gemakkelijk.”

Abidjan of Brussel ?

“Dan opteer ik voor de hoofdstad van Ivoorkust. Ik leefde er tijdens mijn jeugd en verliet de stad toen ik 19 was. Dat neemt niet weg dat ik ook van Brussel, de Europese hoofdstad, hou : een interessante stad, multicultureel,… Ik woon in Oudenaken, op het platteland. Het is er kalm, op enkele kilometers van de stad en het stadion. In Europa is alles geordend. Wanneer ik in Afrika een vriend wou bezoeken, was dat nooit een probleem. Wanneer ik door de Matonge, de Afrikaanse wijk in Brussel, wandel, vind ik de bruisende sfeer van Abidjan een beetje terug.”

Nenad Jestrovic of Ivica Mornar ?

“Ik pas me aan iedereen aan, Nenad, Ivica of Oleg. Het zijn natuurlijk verschillende spelerstypes. Net als Ivica Mornar, laat ik de verdedigers bewegen, creëer ik ruimte. Zelfs als onze manier van spelen verschillend is – ik meer technisch, Ivica meer atletisch – onze doelgerichtheid blijft hetzelfde. Nenad is een killer in de zestien. Hij staat er op de eerste plaats om te scoren, hij is een koele afwerker. Daarom wordt hij ook Jestrogoal genoemd. Als ik een keuze moet maken, kies ik voor Ne- nad, onze verschillen vullen elkaar aan.”

Polygamie of monogamie ?

“Monogamie, het is de gemakkelijkste manier van leven en is beter voor de familiale harmonie. In Ivoorkust is polygamie één van de tradities. Mijn vader heeft drie vrouwen en dat gaat heel goed. Het is een fantastische man, die iedereen gelukkig kan maken. Ik ben de zoon van zijn tweede vrouw. Maar een buitenstaander kan niet zeggen wie mijn moeder is want wij zijn altijd met allemaal samen. Ik noem ze alledrie ‘mama’ en als ik een horloge cadeau wil geven, koop ik er drie. Ik kan geen van mijn mama’s vergeten.”

Beste afwerker of beste aanvaller ?

“Beste aanvaller. In de aanval spelen, kan twee verschillende betekenissen hebben. Een afwerker kan zijn moment afwachten. Hij neemt niet vaak deel aan het spel, hij scoort en zijn taak zit er op. Het andere type aanvaller laat zich meer gelden, is meer aanwezig in het spel, komt vaker aan de bal. Hij is een completere speler dan afwerker in de zestien.”

Hugo Broos of Aimé Anthuenis ?

Aimé Anthuenis en Franky Vercauteren. Mijn keuze is niet gebaseerd op de kwaliteit, maar op het feit dat ze de leiding over het team hadden toen ik hier aankwam. Een goede ontmoeting op een belangrijk moment voor mij. Aimé An- thuenis had eerder al met Afrikaanse spelers gewerkt en hielp me beetje bij beetje integreren bij Anderlecht. Hugo Broos werkt op dezelfde manier en het gaat zeer goed tussen ons.”

Drissa of Serge Trimpont ?

Drissa, hij is mijn vader. Een fantastische man. Hij verkoopt vis op vier plaatsen in Ivoorkust. Mijn vader heeft enorm hard gewerkt, sliep soms maar twee keer per maand thuis tussen twee vermoeiende reizen in. Door zijn harde werk bracht hij brood op de plank. In vergelijking met mijn vader deed ik nog niets. Ik had enkele lange babbels met hem tijdens zijn laatste verblijf in Brussel. Zijn levenswijsheid is van goudwaarde. Serge Trimpont, mijn zaakwaarnemer, is een vriend geworden, zelfs een broer. Als we reizen, praten we vaak over het leven en niet over voetbal.”

Champions League of Afrika Cup ?

“Het Europese voetbalfeest, natuurlijk, dat is de top op voetbalgebied. Overal ter wereld wordt de Champions League gevolgd. Het is een prachtige competitie, de wedstrijden, de emoties. Enkel het WK is belangrijker. De Afrika Cup wordt stilaan een traditie en groeit nog steeds.”

Godsdienst of voetbal ?

“Ik ben gelovig, en als moslim probeer ik vijfmaal per dag te bidden. Ik probeer me ook aan de ramadan te houden, maar dan aangepast aan mijn verplichtingen als speler. Voetbal is een passie en mijn beroep, godsdienst is een levensfilosofie. Maar in zekere zin is voetbal godsdienst.”

Westland of Disneyland ?

“Westland. Ik ben nog nooit in Disneyland geweest. Ik weet dat Westland doet terugdenken aan de pijnlijke gebeurtenissen die ik enkele maanden geleden meemaakte ( zijn aanraking met de politie, nvdr). Maar daar wil ik niet meer op terugkomen, dat is verleden tijd. Ik doe nog steeds mijn boodschappen in Westland, ik voel me er goed.”

500 euro of Asec ?

“Asec. Met Asec Abidjan heb ik mooie momenten gekend, zoals in de Afrikaanse Supercup. In de finale stelde onze coach een zeer jong team op, met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. We wonnen tegen het sterrenteam van Espérance de Tunis. Bij de aftrap zat het stadion maar voor de helft vol, na de rust barstte het uit zijn voegen. Heel Abidjan was naar het stadion afgezakt. Ze hadden de eerste helft op de televisie gevolgd. Zézéto maakte twee goals, ik eentje. We wonnen de finale met 3-1. Om terug te komen op het valse 500 euro biljet dat ik aan mijn zus gaf : zoiets wens ik niemand toe. Aangehouden worden, in de boeien geslagen voor niets, dat is wel hard.”

Romaric of Bea Diallo ?

“Romarique, zo spreek je zijn naam uit (niet Romaritch), is een goede vriend. We groeiden samen op in Abidjan. Hij heeft alles om een grote carrière te maken. Bea Diallo ken ik ook, een beroemde bokser die zeer slim is én een fantastische ambassadeur voor Afrika. Ik hoop dat ooit ook te zijn.”

Burkina Faso of Ivoorkust ?

“De familie van mijn vader is afkomstig uit Burkina Faso. We hebben er nog familie wonen, maar alle kinderen zijn in Ivoorkust geboren. Zelfs mijn moeder heeft wortels in Burkina Faso. Ik ben Ivoriaan, in hart en nieren. Het is een mooi land in de greep van een rebellenoorlog. De VN en het Franse leger zijn er nu, ik hoop dat de situatie opklaart.”

Jean-Marc Guillou of Franky Vercauteren ?

Jean-Marc Guillou. Hij heeft me ontdekt, me deel laten uitmaken van zijn Académie, me gevormd, vertrouwen gegeven. Ik betreur mijn keuze niet. Ik was er misschien ook wel gekomen zonder hem, maar de weg zou veel langer en moeilijker geweest zijn. Franky Vercauteren geeft veel vertrouwen aan de jongeren, hij is de Belgische Jean-Marc Guillou.”

Roger Vanden Stock of Michel Verschueren ?

“Ik zou niet kunnen kiezen tussen hen. De voorzitter is een charmante man, ik heb hem zelfs nooit boos gezien. Misschien twee jaar geleden eens, maar ik weet al niet meer waarom. Michel Verschueren gaf 25 jaar van zijn leven aan Anderlecht. Hij was er altijd en heeft zijn functie met geheven hoofd verlaten. Ik heb maar één woord voor hen : geniaal.”

Arthur Boka of Olivier Deschacht ?

Olivier Deschacht. Hij is een goede linksback, misschien niet spectaculair maar wel efficiënt voor het team. Het is niet te verwonderen dat hij Rode Duivel is. Arthur Boka is een goede linksback in wording, hij doet me denken aan Bixente Lizarazu en Roberto Carlos.”

Real Madrid of de Inconditionnels d’Ajamé ?

“Real geniet mijn voorkeur, want het is het grootste team ter wereld. Er zijn de sterren maar ook de wil om snel, technisch, gevarieerd en offensief te voetballen. Een manier van spelen waar ik van hou. In Afrika en nu in Beveren spelen ze ook zo. De Inconditionnels d’Ajamé vergeet ik ook niet, het is de club uit mijn wijk in Abidjan. Daar is alles voor mij begonnen. Toen ik de Gouden Schoen won gaf ik hen de cheque van 2500 euro die ik kreeg bij de uitreiking. Ik hoop dat ze daar uitrustingen voor de spelers mee kunnen kopen.”

Didier Drogba of Abdoulaye Traore ?

Traore, hoewel Drogba een goede vriend is en momenteel sterk voetbalt bij Marseille. Hoewel hij niet echt slaagde in Europa is Traore een echte legende bij ons. Hij gaf een nieuwe dimensie aan de nationale ploeg.”

Centraal in de aanval of op de rechterflank ?

“Centraal in de aanval, dat is mijn plaats. Op rechts heb ik ook veel bijgeleerd, je moet er meer terugtrekken, drukken, denken aan je verdedigende taak. Christian Wilhelmsson doet dat zeer goed.”

Aboubacar of Mamadou ?

“Twee vaak gebruikte voornamen in Ivoorkust. Ik kies Aboubacar, omdat het de naam van mijn zoon is. Het is nu 15 maanden geleden dat hij in Abidjan ter wereld kwam. Ik heb niet meteen gezegd dat mijn vrouw in verwachting was. Toen Aboubacar geboren werd, heb ik dat niet rondgebazuind. Het behoorde tot mijn privé-leven. Op een dag vertelde ik aan Goran Lovre dat ik een kind heb, hij geloofde mij niet. Nu wonen Aboubacar en mijn vrouw bij mij. Soms neem ik ze mee naar het stadion.”

Awa of Victoria ?

Awa, mijn vrouw. In Afrika houden de mannen van sterke vrouwen, die goed in het vlees zitten. Sterk zodat ze beter de klappen van het leven kunnen opvangen. Ik hou van dat type vrouwen, zoals Awa. Mijn oudere zus is veel slanker, ze heeft er alles aan gedaan om struiser te worden. Van Victoria Beckham hou ik zo niet. Ik volg haar avonturen ook niet op de voet.”

Arsenal of Manchester United ?

“Ik ben weg van Arsenal, mijn idool Dennis Bergkamp speelt er. Hij is fabelachtig, alles is mooi in zijn spel. Ook mijn vriend Kolo Touré voetbalt er.”

Johny Ver Eecke of Frank De Bleeckere ?

“Ik had problemen met de eerste, ik was jong en impulsief. Als je iets verkeerd zegt, kan je voor zes weken geschorst worden, terwijl iemand die de carrière van de tegenstander in gevaar brengt, maar drie weken krijgt. Dat is moeilijk te begrijpen. Ik verkies Frank De Bleeckere, hoewel die soms ook foutjes maakt. Maar het is niet gemakkelijk om een wedstrijd te leiden. De scheidsrechter wordt enkel geholpen door de lijnrechters en de assistent. Je moet ze vertrouwen. Ik ben geen voorstander van het gebruik van videobeelden tijdens een wedstrijd. Dat zal het allemaal moeilijker maken en zal de charme van de onzekerheden wegnemen. De supporters zullen het spel minder aantrekkelijk vinden.”

door Pierre Bilic

‘Mijn vader heeft drie vrouwen en dat gaat heel goed, maar ik vind monogamie toch beter.’

‘Op rechts heb ik ook veel bijgeleerd, maar mijn plaats is centraal in de aanval.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content