De clubs in de eerste voetbalklasse verkeren economisch in behoorlijke gezondheid, berekende het financiële magazine Trends. Voor de tweedeklassers ligt dat even anders.

Landskampioen Standard trapt vrijdag het nieuwe seizoen op gang, maar het financiële voetbaldossier van Trends dat morgen donderdag verschijnt, leert dat het sportieve nummer één niet noodzakelijk de club is die ook financieel het best scoort. Tenminste niet in het boekjaar 2007/08, waarin Standard zijn negende landstitel haalde en die het afsloot met een nettoverlies van 3,4 miljoen euro. Anderlecht klokte zelfs af op 3,8 miljoen euro verlies. In dat cijfer is de vroege Europese uitschakeling door het Wit-Russische BATE Borisov inbegrepen, terwijl Standard de 18,5 miljoen euro die het incasseerde met de transfer van Marouane Fellaini naar Everton niet in de cijfers verwerkt ziet. Naast Anderlecht en Standard sloten nog vier eersteklassers het seizoen 2007/08 met verlies af. Club Brugge klokte eigenlijk af met winst maar neemt met 1,2 miljoen euro toch de derde plaats in op de ranglijst van grootste verliesleiders, wegens de boekhoudkundige verwerking van het overlijden van spits François Sterchele in dat seizoen. Ook Roeselare, STVV en Cercle sloten 2007/08 met nettoverlies af. Voor Lokeren waren de cijfers voor 2008 op 15 juli nog niet beschikbaar.

Arm Moeskroen

Al bij al staan de eersteklassers er niet slecht voor. In vergelijking met het seizoen 2006/07 dikte het eigen vermogen met zeven miljoen euro aan tot 37 miljoen. Wel ging de loonmassa met 22,7 procent omhoog, terwijl het aantal werknemers met slechts vier procent steeg: in totaal stelde eerste klasse in het betrokken jaar 795 mensen te werk, spelers inbegrepen. De schuldenberg steeg met bijna 30 miljoen euro tot net geen 160 miljoen euro en de gemiddelde schuldgraad per club ging omhoog van 78,1 naar 81,9 procent.

Europees scoort België daarmee niet slecht. De UEFA lichtte onlangs meer dan 700 clubs door, waarvan dertien Belgische. Volgens het rapport zijn 32 van de 52 Europese competities verlieslatend. De Belgische Jupiler Pro League hoort daar niet bij. De Belgische clubs spenderen gemiddeld 49 procent van hun inkomen aan lonen, dat is acht procent onder het Europese gemiddelde. Voor de inkomsten per club hangt België met een dertiende plaats in de subtop, maar het verschil met de vijf grote competities is hemelsbreed geworden.

Volgens de Groupe d’Action Financière, een interlandelijke werkgroep die sinds 1989 strijdt tegen het witwassen van misdaadgeld en de financiering van het terrorisme, was de wereldwijde voetbalmarkt in 2007 goed voor een omzet van 13,8 miljard euro. Meer dan de helft van dat geld ging om in vijf landen: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Engeland.

Omgerekend is het budget van de achttien Belgische eersteklassers in 2007/08 vergelijkbaar met dat van Liverpool. Dat staat met 199 miljoen euro slechts negende op de Europese ranglijst in het jaarlijkse Deloitterapport, ruim achter koplopers Real (400 miljoen euro), Barcelona (380 miljoen) en Manchester United (328 miljoen). De Belgische eersteklasser met het kleinste eigen vermogen is Moeskroen (-6,2 miljoen). Nog vier eersteklassers hadden in 2007/08 een negatief eigen vermogen. Bij Gent zien de negatieve cijfers er heel wat aanvaardbaarder uit wanneer het eigen vermogen van de aan de voetbalclub verbonden vennootschap KAAG Management erbij wordt geteld. Die nv had een positief eigen vermogen van 6,33 miljoen euro, bijna evenveel als het negatief vermogen van de vzw (6,47 miljoen euro). Ook Charleroi blijft in het rood staan, maar als de Carolo’s in het afgelopen seizoen dezelfde financiële inspanning leverden als het jaar daarvoor, zijn ook zij uit de zorgen. Minder goed ziet het eruit voor Roeselare, dat eveneens zijn eigen vermogen in het rood zag gaan. Cercle zit licht in het rood. STVV oogt op basis van de cijfers van de nv goed, maar kleurt al helemaal anders wanneer de balans van de vzw, die de lonen betaalt, er wordt bijgehaald. Die vzw boekte in 2007/08 1,4 miljoen euro verlies en torste na dat seizoen 7,1 miljoen euro schuld.

Crisis

Door de crisis kan de loonlast – als er meer werkloze profs op de markt komen – dalen, maar wat zeker daalt, zijn de clubinkomsten. Bij landskampioen Standard hebben sommige bedrijven hun businessseats opgezegd, maar minder dan de vorige jaren, zegt algemeen directeur Pierre François. Racing Genk verwacht te eindigen rond 96 tot 97,5 procent van het budget van het afgelopen seizoen. “De reclame-inkomsten blijven stabiel, in de seats noteren we een daling met drie tot vier procent”, zegt directeur organisatie Erik Gerits.

“Ik denk dat de meeste ploegen de crisis nog niet voelen”, zegt Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent en de Pro League. “Veel zal afhangen van hoe lang de moeilijke tijd duurt. Persoonlijk denk ik dat we een soort U-scenario meemaken: een val, een horizontale lijn en dan een langzame kruiptocht naar boven. Voor het dieptepunt bereikt is, hebben wij twee jaar ingecalculeerd, te beginnen met september vorig jaar. Je merkt dat ook: er is heel weinig beweging op de transfermarkt. Ik denk dat je op dit moment als club best niet te onvoorzichtig bent.” Herman Wijnants van Westerlo is het daarmee eens. “Ik probeer altijd te zorgen voor een spaarpotje. Club moet ons nog twee schijven voor Nabil Dirar, AA Gent nog drie voor Stef Wils. Stel dat binnen twee jaar het tv-contract afloopt, wil ik zeker 70 tot 80 procent van het budget behouden. De crisis heeft zijn impact, ik denk dat we zowat 100.000 euro verloren hebben, zowat tien procent van ons budget, waarvan we de helft recupereren door nieuwe klanten en nog een kwart door meer businessseats.”

De volledige tabellen en balansen vindt u in het nummer van Trends van deze week. Het blad baseerde zich op de gegevens van de Nationale Bank en van de clubbesturen van Anderlecht, Ronse, Tienen, Standaard Wetteren en Club Luik.

door luc huysmans

“Het budget van de achttien eersteklassers in 2007/08 is vergelijkbaar met dat van Liverpool.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content