Ajax mag miljoenen van de Champions League vergeten na zware afgang tegen Celtic.

Celtic Glasgow heeft Ajax vorige woensdag in de eigen ArenA pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt. “Op sommige momenten kregen we voetballes. Wij waren de grootste tegenstander voor onszelf”, stelde Co Adriaanse onomwonden vast na de 1-3-verliesbeurt. De Ajax-trainer blijft vertrouwen houden in zijn ploeg, maar het is alleen maar de vraag of de Amsterdamse club ook het geduld heeft.

Voor de directie van Ajax betekende de kansloze nederlaag een harde slag. Niet alleen lijkt het bereiken van (de miljoenen van) de Champions League verder weg dan ooit, maar het was uitgerekend Shota Arveladze die het enige Ajax-doelpunt maakte. De Georgiër was in de aanloop middelpunt van een arbeidsconflict, waarbij de aanvaller zelfs een speelverbod kreeg opgelegd. Adriaanse kon uiteindelijk toch over Arveladze beschikken, omdat ontwikkelingen in de contractbesprekingen de basis onder het verbod hadden gehaald. Althans volgens de directie, want uit het Georgische kamp klonken andere geluiden.

Maar ook op sportief vlak moet de nederlaag hard zijn aangekomen. Ajax kwam op meerdere fronten tekort : verdedigend liet Ajax door een slechte communicatie te veel steken vallen, terwijl de omschakeling ondermaats verliep. Bovendien was de ruimte tussen de linies te groot. Voor de jonge middenvelders Daniel Cruz en Raphael van der Vaart was het allemaal nauwelijks te belopen. Adriaanse weet dat niet aan de gedurfde offensieve speelwijze. “De opdrachten werden slecht uitgevoerd.” Het meest pijnlijke was dat Ajax op een typisch Nederlands onderdeel, het vaak geprezen positiespel, werd afgetroefd.

Celtic dat al goed ingespeeld is en in de Schotse competitie aan de leiding prijkt had het voordeel dat het kon terugvallen op zijn automatismen. Slechts één speler moest ingepast worden. Net dat ontbreekt momenteel nog bij het jonge Ajax. Adriaanse staat voor de opgave om in korte tijd een nieuw Ajax te smeden, dat de drang naar het verleden moet doen vergeten. Verschillende, voornamelijk buitenlandse, spelers werden naar Ajax gelokt. Maar daarin schuilt ook een probleem. Want feit is ook dat het al moeilijk is om het beoogde Ajax-systeem onder de knie te krijgen, laat staan met een vreemdelingenlegioen. De opmerking van Adriaanse dat de Champions League de voorbereiding in de war zou schoppen, was nog niet zo vreemd. Want de kansloze nederlaag tegen Celtic laat ook zijn sporen na in het zelfvertrouwen van de jonge Amsterdamse ploeg. Adiaanse weet dat de Champions League enkel nog met een mirakel kan gehaald worden en rekent op deelname aan de UEFA-Cup. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content