AS Roma vierde zijn tachtigste verjaardag.

Op 22 juli 1927 ontstond AS Roma uit een fusie van drie clubs die de krachten bundelden : Alba, Roman en Fortitudo. Als clubkleuren werden die van Roman (diepgeel-dieprood) overgenomen. Van 1929 tot 1940 voetbalde AS Roma in het Campo Testaccio, gebouwd door Silvio Sensi, vader van de huidige clubvoorzitter Francesco Sensi, die de club overkocht in 1993 en als bij toeval afgelopen weekend zijn 81ste verjaardag vierde.

Eén seizoen maar voetbalde de volksclub uit de hoofdstad niet in de Serie A : in 1951 degradeerden ze naar de Serie B, maar keerden als kampioen onmiddellijk terug. Drie keer werd AS Roma Italiaans kampioen : in 1942, 1983 en 2001. Vaker (acht keer) won het de Coppa Italia : in 1964, 1969, 1980, 1981, 1984, 1986, 1991 en 2007. Twee keer was die beker een troostprijs. In 1984 verloor de ploeg in eigen stadion de CL-finale na penalty’s tegen Liverpool. Een paar weken eerder moest het ook al nipt de titel aan Juventus laten. In 1991 was de beker weer een troostprijs, want dat jaar verloor het de UEFA Cupfinale van Inter. Van de drie Europese finales die het bereikte, won het er maar één : in het seizoen 1960/61 klopte het in de finale van de Beker voor Jaarbeurssteden Birmingham City.

Donderdagavond gingen vijftigduizend tifosi helemaal uit de bol toen alle voormalige spelers van AS Roma de grasmat betraden. Te beginnen met de oudste : Naim Krieziu, geboren op 1 januari 1918 en lid van het eerste kampioenenteam, dat van 1941/42. Niet aanwezig waren Cristian Chivu, die op de vooravond van zijn overstap naar Inter niemand wilde provoceren, en ex-speler én trainer Fabio Capello, die in 1969 de beker won en in 2001 de ploeg aan de derde titel hielp. Wel present was Milantrainer Carlo Ancelotti : hij speelde er als verdedigende middenvelder acht jaar. Ook Bruno Conti, de Braziliaan Paulo Roberto Falcao en de Oostenrijker Herbert Prohaska, boeg- beelden van het team dat in 1982/83 de tweede titel won, daagden op. Om tien uur betrad de huidige ploeg het stadion. Francesco Totti en nieuwkomer Ludovic Giuly kregen het meeste applaus.

Ook Juan (Leverkusen), Sammy Kuffour (ex-Livorno) en aanvaller Mauro Esposito (Cagliari) werden voorgesteld. Bij Blackburn Rovers werd de Congolese spits Shabani Nonda na twee jaar teruggehaald.

Cristian Chivu (26) verruilt na vier jaar AS Roma voor Inter. De Roemeense verdediger, die vier jaar geleden van Ajax overkwam, kostte Intervoorzitter Massimo Moratti 13 miljoen euro, plus de 21-jarige verdediger Marco Andreolli, wiens waarde op 6 miljoen euro geschat wordt.

SS Murata ligt uit de Champions League. Het Finse Tampere was een maat te groot voor de kampioen van San Marino. Die kwam in het nieuws omdat het de 41-jarige ex-Braziliaanse internationaal Aldair had aangetrokken. De verdediger speelde beachvolley met Murata’s topschutter van vorig jaar : Massimo Agostini, zelf al 43 én voormalig ploegmaat bij AS Roma. Jari Niemi (ex-Bergen) scoorde drie van de vier Finse goals.

Lazio vond met de Argentijn Juan Pablo Carrizo (23) van River Plate een opvolger voor Angelo Peruzzi. Eerst moet de goalie wel nog aan een Italiaans paspoort raken.

Fabio Capello gaat komend seizoen aan de slag als analist bij de RAI. Hij gaat er de interlands van Italië volgen, de CL-wedstrijden én commentaar geven in het zondagprogramma Domenica Sportiva. Voor hij trainer werd bij Milan, was hij ook al tv- commentator. Zijn debuut was Aston Villa-Juventus in 1983. Een analist bij de RAI krijgt maximaal 150.000 euro per jaar.

Bij de loting voor de eerste ronde van de Coppa Italia op 15 augustus ontvangen Napoli en Genoa respectievelijk Cesena en Grossetto. Tweedeklasser Bari ( Jean-François Gillet en Tony Sergeant) neemt het thuis op tegen AlbinoLeffe.

Middenvelder Giuliano Giannichedda (32) stapt over van Juventus naar Livorno.

Voor de Intertoto plaatste Sampdoria zich voor de UEFA Cup, na 1-0-winst tegen het Bulgaarse Cherno More Varna.

Bij Fiorentina blesseerde Anthony Vanden Borre zich vorige week licht aan de knie in een partijtje waarin hij als rechtsachter uitgespeeld werd. Zaterdag kwam hij tegen het Griekse Larissa dan ook niet in actie. Verder verlengde de Tsjechische rechtsachter Tomás Ujfalusi zijn contract tot 2008. Centrumspits en groot talent Giampaolo Pazzini tekende voor nog eens twee jaar, zodat zijn contract afloopt in 2011.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content