Met een nagenoeg volledig nieuwe ploeg mikkenVesco Ivanovicen Everbeurnaar de vierde plaats. “We maken veel kans.”

De voorbereiding van Pecotex-De Belleman Everbeur verliep niet zoals coach Vesco Ivanovic het zich had voorgesteld. De transfer van Dejan Brdjevic werd afgeblazen, Kris Tanghe vertoefde tot eind augustus bij de nationale ploeg en de Serviër Vladimir Grujescu bleef langer dan verwacht in zijn land door visumproblemen. Toch zijn de meeste waarnemers het erover eens : Everbeur komt een pak sterker voor de dag dan vorig jaar. Een plaats bij de eerste vier, wat recht geeft op Europees volleybal, mogen de Brabanders dit seizoen in principe niet mislopen.

Dat beseft ook Ivanovic. “Ik ben tevreden over de samenstelling van de groep. Met de kwaliteiten waarover wij nu beschikken, maken we veel kans om die vierde plaats te pakken.” Toch waarschuwt de coach voor overdreven optimisme. “Al een aantal jaren merken we dat de competitie seizoen na seizoen sterker wordt. Everbeur is dus zeker niet de enige club die mikt op een Europees ticket. Roeselare en Maaseik staan nog een trapje hoger dan de rest, but this year Lennik is closer than ever before. Menen haalde met Mike Sealy een uitstekende spelverdeler in huis en Antwerpen kon zijn ploeg samenhouden.”

Ook vorig seizoen ambieerde Everbeur de vierde plaats, maar toen liep het mis. “Deels door de onverwachte winst van Antwerpen in Maaseik, maar ook door onze eigen fout, door misstappen thuis tegen Torhout en Haasrode. Our team was totaly wrong made. Er zat te weinig balans in de ploeg. We blonken uit door onze wisselvalligheid : sommige wedstrijden volleybalden we uitzonderlijk goed, andere rampzalig slecht. Zowel in receptie als aan de pass kwamen we ervaring te kort. Brecht Van Kerckhove, Dieter Melis en Hans Haesevoets speelden soms heel goed, maar ze alledrie op hetzelfde moment doen uitblinken, vormde het grootste probleem. Alle jonge gasten die vorig jaar in Everbeur zaten, hebben talent, maar onmiddellijk resultaat halen, kan niet als je ze allemaal moet opstellen.”

In het tussenseizoen kreeg Ivanovic meer zeggenschap in de transfers. “Ik maakte dan ook een afspraak met het bestuur : ik draag de volledige verantwoordelijkheid voor de samenstelling van de spelersgroep.” Met zeven nieuwe spelers moet Ivanovic wel een compleet nieuwe ploeg vormen. “Wat het samenspel betreft, starten we bijna vanaf nul. Geen gemakkelijke opdracht, maar ploegen zonder reusachtig budget of zonder grote naam moeten in dat lot berusten.” En Antwerpen dan ? “Antwerpen heeft één groot voordeel : het speelt enkel met Antwerpenaars of jongens uit het Antwerpse. Zij volleyballen liever dicht bij huis.”

In de basiszes van Everbeur zal Jan-Willem Roex allicht de enige zijn die daar vorig seizoen ook al stond. Als passeur haalde Ivanovic Kris Tanghe terug naar België, met Tim Verschuere (ex-Oud-Turnhout) als back-up. “Een combinatie van een ervaren setter en een jong talent dat het in de toekomst misschien kan overnemen. Kris Tanghe bewees zijn kwaliteiten al bij Roeselare en de ervaring die hij opdeed in de Franse competitie zal ons zeker van pas komen. Een coach is niet in staat een ploeg van zeven spelers te leiden vanop de bank. De richtlijnen verlopen via de spelverdeler. De communicatie met Kris verloopt heel goed, hij accepteert alle richtlijnen die ik hem geef. Tim Verschuere zal dan weer veel opsteken van Kris.”

Met de Kroaat Ante Jakovcevic komt een tweede oud-Roeselarespeler de Everbeurse rangen versterken. “Jakovcevic is een heel stabiele receptiespeler en door zijn lengte ook blokkerend een aanwinst. Maar zijn belangrijkste kwaliteit is zijn teamspirit. Jakovcevic is geen showman die ongelooflijke punten scoort, maar ik ben ervan overtuigd dat hij zich voor honderd procent zal inzetten in het belang van team.”

De nieuwe opposite wordt waarschijnlijk Vladimir Batez. “Met Batez, Grujescu en Danny Moortgat beschikken we over drie powerhitters. Grujescu en Moortgat bevinden zich in een gelijkaardige situatie. Ze zaten allebei in de kern van een topteam ( Moortgat bij Maaseik en Grujescu bij Novi Sad, nvdr), maar ze moesten beiden naar een ander team vertrekken om wedstrijdervaring op te doen. Ik ben er nog niet volledig uit wie we nu als eerste hoofdaanvaller gaan gebruiken en wie op de receptie-hoek plaatsneemt.”

Danny Moortgat kan eventueel ook als middenman uitgespeeld worden, zegt Ivanovic. “Maar alleen bij een blessure of extreem vormverlies van een van de vaste centralen. In principe kies ik voor het middenduo Matias Raymaekers-Roex.” Over de kwaliteiten van olympisch kampioen Batez laat Ivanovic zich lovend uit. “Hij kan het team een surplus geven. He already proved himself on the highest level. Ik legde de contacten, maar die transfer was enkel mogelijk dankzij de inspanningen van onze twee naamsponsors, Pecotex en De Belleman.”

Een heel belangrijke schakel voor het nieuwe Everbeur kan Eric Van Drom worden. “Bij de samenstelling van de ploeg begon ik bij de libero. Ik speelde in het verleden samen met hem hier in Averbode. Eric is a golden transfer. Van Drom betekent niet alleen receptioneel een versterking, hij kan ook zijn positieve mentaliteit overdragen op zijn teamgenoten. Maar de belangrijkste reden dat we hem haalde, zijn natuurlijk zijn volleybalkwaliteiten. You have a lot of good guys ( lacht).”

De eerste ronde van de competitie, de eerste elf wedstrijden, ziet Ivanovic vooral als een kwalificatieronde. “En, wat niet optimaal is, voor ons nog een beetje als een soort voorbereiding omdat we op enkele spelers lang hebben moeten wachten. Daarom ook wordt de bekerwedstrijd over tien dagen tegen Puurs een belangrijke test. Anderzijds mogen we niet klagen over de competitiekalender. We moeten naar Roeselare en naar Maaseik en de drie rechtstreekse concurrenten, zeg maar – Lennik, Menen en Antwerpen – moeten bij ons op bezoek. Nadien begin je toch opnieuw vanaf nul, of je nu als eerste of als zesde eindigt.”

Een eerste test vormde het eigen AXA-toernooi, waar het nieuwe team aan de supporters werd voorgesteld. “Uiteraard was het belangrijk om niet af te gaan voor de eigen aanhang, maar het resultaat is ondergeschikt aan de zaken die je kan leren tijdens zo’n voorbereidingswedstrijden tegen sterke teams. We speelden ook al een wedstrijd in Roeselare. Het voordeel van uit te komen tegen stevige sparringpartners is dat je snel te weten komt aan welke onderdelen van het spel je nog moet sleutelen.”

Ook aan de club zelf werd de laatste twee jaren gesleuteld. Ivanovic : “Onder het nieuwe bestuur raakten de naamsponsors meer betrokken bij de club, wat het professionalisme ten goede is gekomen. Volgend jaar wordt de zaal ook aangepast, met VIP-tribunes en een VIP-restaurant. Met steun van de gemeente, want de volleybalclub is toch hun grootste publiciteitsdrager.”

door Roel Van den broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content