Staat Anderlecht er financieel goed genoeg voor om versterkingen van het type Defour of Mitrovic binnen te halen?

Herman Van Holsbeeck: “Dat hangt af van wie er weggaat en voor welke prijs. Ik werk in een nv die me een envelop geeft en zegt: hier ga je het mee moeten doen om een goede ploeg samen te stellen. Deze keer zal er ook geen bonus van 15 miljoen euro uit de Champions League bij zitten.”

Het wordt dus moeilijk?

“Moeilijk maar niet onmogelijk. De Belgische markt is niet gemakkelijk voor ons, net zoals voor Club Brugge en Standard. De Luikenaars hebben meer dan drie miljoen op tafel gelegd voor Alexander Scholz, en in Brugge hebben ze vier miljoen opgehoest voor Hans Vanaken. Kan een Belgische club nog de beste spelers uit België – genre Carcela, Ezekiel,… – halen? Ik denk het niet.”

Bent u niet beperkt in uw keuze door uw netwerk van makelaars?

“Als ik het netwerk van Luciano D’Onofrio gebruik, is dat top. Het is niet omdat Rolando hier niet geslaagd is dat ik geen beroep meer ga doen op Luciano. Dat zou een grote fout zijn.”

Vergemakkelijkt uw netwerk de komst van Neeskens Kebano?

Kebano is een heel goede speler. Maar dat waren anderen ook die hier mislukt zijn. Hernán Losada is het mooiste voorbeeld. Toen hij hier kwam spelen met Beerschot, gaf hij een demonstratie. Maar vanaf het moment dat hij in de kleedkamer van Anderlecht geconfronteerd werd met concurrentie, blokkeerde hij. Na enkele maanden kon hij zelfs bij de reserven geen pass van vijf meter meer geven. Als je niet met druk kan omgaan, heb je niks verloren op Anderlecht. Ik kan dat wel, mijn vrouw zegt me dat ik beter ben in crisisperiodes omdat ik van de adrenaline hou.”

Bestaat de kans dat er veel spelers vertrekken deze zomer?

“We hebben het voordeel dat de spelers die mogelijk vertrekken – Mbemba, Praet en Mitrovic – een contract van lange duur hebben. Anders gezegd: we verkopen hen voor veel geld of we verkopen hen helemaal niet. En als er een fenomenaal bod komt voor Mitrovic, weten we al wie we willen halen.”

Hoeveel vraagt u voor Mitrovic?

“Als men me vandaag belt, dan vraag ik 25 miljoen.”

U begint bij 25 met het doel om 15 te krijgen, nee?

“Dat heb ik niet gezegd. Mitro is twintig jaar, hij heeft twintig keer gescoord in ons kampioenschap, hij heeft tegen Arsenal en Dortmund een goal gemaakt en hij speelt bij de nationale ploeg van Servië. Hij is een spits van wie je weet dat hij altijd zijn goaltje gaat meepikken. We gaan hem niet voor gelijk welke prijs verkopen. Hij is trouwens zelf geen vragende partij, hij wil blijven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content