Vanaf volgend seizoen moet Clayton Zane het scoringsprobleem van Anderlecht oplossen. Getuigenissen over de nieuwe aanvalsleider van de recordkampioen.

Maar wie is Zane nu eigenlijk, die naar Brussel werd geloodst via de Finse oud-speler en huidig spelersmakelaar Kari Ukkonen ? Terwijl Aimé Anthuenis onder andere zijn licht opstak bij Edi Krncevic, de huidige trainer van South Melbourne, legden wij ons oor te luister in Noorwegen, waar de Australische international met wisselend succes uitkwam voor Molde en Lilleström. Ook de Australische bondscoach Frank Farina (ex-Club Brugge), en assistent-bondscoach Graham Arnold (ex-Club Luik) geven hun mening over Zane.

Erik Brakstad (huidig trainer FK Moss, vorig seizoen Molde)

“Ik zag Clayton voor het eerst aan het werk tijdens een belofteninterland in Engeland tegen Nigeria. Daarop nodigde ik hem uit voor een test. Hij moest de opvolger worden van Andreas Lund, die we net voor 3,2 miljoen euro hadden verkocht aan Wimbledon.

“Hij beantwoordde volledig aan de vereisten : sterk in de duels met het hoofd, goed gebruik makend van zijn lichaam en heel werkkrachtig. Maar er was een surplus : Clayton had een betere balaanname en kon hem beter afschermen dan Lund. But he didn’t succeed. Zijn eerste seizoen werd zelfs een complete flop. Ik denk dat hij met zijn gedachten te veel bij de nationale ploeg zat. Hij wilde daar absoluut de doorbraak forceren en kwam vaak vermoeid terug van de lange verplaatsingen. Bovendien was er de erfenis van Lund, die hier toch met veel perspectieven vertrok. De druk op zijn schouders was groot.

“We speelden met een 4-3-3-veldbezetting. Daarin liep hij compleet verloren, omdat hij de bewegingen en crosses van de wingers niet altijd even goed begreep. Zijn positiespel en snelheid van uitvoering waren nog niet aangepast. Clayton komt immers het best tot zijn recht in een 4-4-2-systeem, waar hij wordt bijgestaan door een kleine en snelle spits.

“Toen Clayton op de invallersbank terechtkwam, maakte hij daar weinig problemen over. Het is en blijft een positief ingestelde jongen, he’s no trouble maker. Hij stelde zich loyaal op, was bereid om uitgebreid te praten over zijn gewijzigde statuut. Op training werkte hij hard aan zijn mankementen, want Clayton blijft heel liergierig. He wants to learn with his eyes.

“Hij kwam misschien op een ongelukkig moment bij Molde terecht, omdat we net een verjongingskuur hadden doorgevoerd in de selectie. Pas bij Lilleström kwamen zijn kwaliteiten bovendrijven : als diepste spits twee verdedigers naar zich toe trekken en ruimte maken voor zijn medespelers. Hij hervond daar ook zijn koelbloedigheid voor doel.

“Clayton is een collectief ingestelde aanvaller, die zich optrekt aan het niveau van zijn teamgenoten. Met Anderlecht maakte hij daarom een goede keuze : een ploeg die normaal gezien elk jaar Europees voetbal speelt en toch ook veel internationals telt.”

Morten Stokstad (journalist WG, het grootste Noorse dagblad, Lilleström-volger)

“Wat het eerst opvalt, is zijn lengte en stevigheid. Een echte allrounder : enorm sterk in de lucht, kan de bal heel goed afschermen en beschikt over een degelijke techniek. Hij is een echte targetman. Clayton paste perfect in de spelstijl van Lilleström, waarbij nogal graag de lange bal werd gebruikt. Hij rendeert het best als pivot, met de rug naar doel.

“Clayton is niet van de snelsten, maar dat was niet noodzakelijk in zijn positie. Hij fungeerde in eerste instantie als aanspeelpunt en aflegger/kaatser voor de opkomende middenvelders. Bovendien had hij het voordeel aan de zijde te spelen van de Zweed Magnus Powell, een meer explosieve aanvaller die dertien keer scoorde in amper elf wedstrijden. Ze waren perfect complementair. Toch werd Clayton uitgeroepen tot beste speler van Noorwegen afgelopen seizoen.

“Onlangs was er nog verregaande interesse van Chievo en Hellas Verona voor het duo Zane-Powell. Het kwam niet tot een transfer, alhoewel ze bereid bleken negen miljoen euro neer te leggen. Dan komt Anderlecht nog goed weg, hé. ( lacht)

“Zijn prestaties op het toernooi van La Manga in februari, waar hij werd verkozen tot beste speler, waren blijkbaar doorslaggevend voor een definitieve transfer. Clayton is dan wel niet zo snel als Jan Koller, maar hij beantwoordt wel volledig aan dat profiel. Een speler voor een ploeg die het spel moet maken en het best rendeert in de zestien meter van de tegenstander. Clayton is ook 110 procent prof, hij stippelt zijn loopbaan nauwgezet uit. Hij droomt van Engeland, maar wil eerst leren knokken in Noorwegen en België.”

Frank Farina (bondscoach Australië)

“In de nationale ploeg fungeert hij voornamelijk als back-up voor Mark Viduka, die heel wat meer ervaring heeft en nog altijd sterker voor de dag komt. Eigenlijk is Clayton momenteel het slachtoffer van onze offensieve weelde. Naast Viduka heb ik immers ook nog Kewell, Aloisi en Agostino als keuzemogelijkheden.

“Ook bij Anderlecht zal de concurrentie bikkelhard zijn, vermoed ik. Maar Clayton is een vechter, die nooit opgeeft. Als voetballer kan hij er dus alleen maar sterker van worden. Ik ben niet meer zo goed geplaatst om de waarde van het Belgisch voetbal in te schatten. Sorry.”

Graham Arnold (assistent-bondscoach Australië)

“Ik kreeg Clayton voor het eerst onder mijn hoede bij Northern Spirit. Hij was nog jong, maar vanaf de eerste training maakte ik bij mezelf al de bedenking : hey, dit is de nieuwe René Eijkelkamp ! Vooral de manier hoe hij zich breed maakte in de duels, de bal aflegde voor de anderen en daardoor zijn teamgenoten beter maakte. Het collectief telde eerst, pas daarna zijn eigen individuele inbreng.

“Het scoren lukte iets moeilijker, omdat hij vaak veel energie en kracht verbruikte in de verbeten duels met zijn rechtstreekse tegenstanders. Hij moest zuiniger worden in zijn inspanningen. Clayton vroeg me vaak om raad, alhoewel ik een totaal andere type aanvaller was. He’s very eager to learn.

“Vooral zijn werkkracht werkte aanstekelijk voor de anderen. Hij schrikt er niet voor terug om zijn verdedigende opdrachten na te leven. Zijn truitje zal wel nat zijn na de wedstrijd. Dat is toch nog altijd iets waar de Belgische voetballiefhebber van houdt, hé. Bovendien beschikt hij ook over de technische bagage om mee te draaien bij Anderlecht.

“Als ik hem een gouden advies kan geven : blijf kalm, want bij Anderlecht kom je bij een Europese topclub terecht, waar de druk soms moordend zal zijn. Hij mag zich zeker niet laten verleiden tot grootse uitspraken, terwijl ook de supporters ook geen te hoge verwachtingen mogen stellen. Zane zal geen dertig doelpunten maken, hoor. Vijftien tot twintig treffers en evenveel assists lijkt me eerder een meer realistische benadering van zijn voetbalkwaliteiten. Van een ding ben ik alleszins zeker : ze gaan er heel veel plezier aan beleven.”

door Frédéric Vanheule,

“Vanaf de eerste training maakte ik me de bedenking : dit is de nieuwe René Eijkelkamp.” (Graham Arnold)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content