Voorrang aan de nieuwkomers

De vaststelling is niet naar de zin van de clubbazen, maar is niettemin reëel: het project om veel jonge spelers die in Neerpede werden opgeleid te laten spelen, is even in de koelkast gezet. Ze moeten zich over het algemeen tevreden stellen met kruimels. Als Anderlecht Elias Cobbaut en Sieben Dewaele aan het eind van de transferperiode laat gaan, dan is dat eens te meer een signaal dat Vincent Kompany naar een ander idee is overgeschakeld, met nieuwe prioriteiten. Meer ervaring. Zoals van de nieuwkomers Lior Refaelov en Benito Raman, die veel speeltijd krijgen. Over het algemeen gaf de coach zijn vertrouwen aan zowat alle nieuwelingen van deze zomer: Wesley Hoedt, Sergio Gómez, Kristoffer Olsson, Taylor Harwood-Bellis, Joshua Zirkzee… .

Benito Raman
Benito Raman© BELGAIMAGE

Als Kompany verdergaat in die logica, dan krijgen mogelijk ook de laatste twee aangekomen spelers hun kans: Christian Kouamé en Lisandro Magallán. Dat zou niet onbegrijpelijk zijn, aangezien zij van respectievelijk Fiorentina en Ajax komen. Ze komen naar België om zich opnieuw te lanceren, niet om op de bank te zitten. Dat is ook de ambitie van Zirkzee. Hij was indrukwekkend bij zijn debuut in paars en wit, maar kon sindsdien niet echt bevestigen. Hoe dan ook: de ploeg is ten opzichte van vorig jaar compleet door elkaar gegooid.

Lior Refaelov
Lior Refaelov© BELGAIMAGE

Wat met Trebel?

Sporting profiteerde van de laatste dagen van de transfermarkt om zich te ontdoen van enkele spelers die niet langer nuttig zijn. Maar de club is er nog altijd niet in geslaagd om de grote splinter te verwijderen die al sinds jaar en dag in haar vel zit: Adrien Trebel en zijn XXL-contract. Het zou begrijpelijk geweest zijn mocht Kompany hem de eerste competitiewedstrijden opgesteld hebben om hem in de etalage te zetten. Maar neen, de Fransman bleef in de schaduw. Hoe moet je in die omstandigheden potentiële kopers charmeren? Vorig seizoen was er geregeld een Anderlecht (met Trebel) dat punten pakte en een Anderlecht (zonder Trebel) dat er minder pakte. Vandaag krijgt het duo Josh Cullen en Olsson de zegen van de coach. En op die cruciale posities op het veld wisten zij nog niet te begeesteren. De ploeg heeft het ook lastig voorin: ze scoorde twee keer minder dan Union of Eupen. De druk op wonderkind Zirkzee neemt toe.

Voorrang aan de nieuwkomers

Lior Refaelov

De vraag rees of hij op zijn 35 nog de benen en de longen had om meerdere matchen na elkaar te spelen vor Sporting. Maar sinds begin augustus speelt hij (bijna) alle wedstrijden uit.

Transfers out

Vranjes (AEK Athene, Gre), Boende (Juventus, Ita), Vlap (FC Twente, Ned), Makarenko (MOL Fehérvár FC, Hun), Wellenreuther (Willem II, Ned), Cobbaut (Parma Calcio 1913, Ita), Saief, Sanneh (contract ontbonden), Adzic (contract ontbonden), Dewaele (AS Nancy, Fra, via KV Oostende), Nkaka Bazunga (Waasland-Beveren), Dauda (FC Cartagena, Esp), Bundu (Aarhus GF, Den).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content