Een heel seizoen lang volgt Sport/Voetbal-magazine vier spelers, in goede en kwade dagen, bij voor- en tegenspoed, tot het tussenseizoen ons scheidt. Lees hun verhaal hier elke eerste woensdag van de maand.

Ronny Gaspercic, Westerlo

“Door die aanslepende blessure heb ik een moeilijke periode achter de rug, elke wedstrijd die je mist, is pijnlijk. Ook mentaal was het niet altijd even evident. Na verloop van tijd begin je onvermijdelijk te vrezen voor het jaar te veel. Het mooie aan het voetbal is net dat groepsgevoel : samen winnen, samen verliezen, samen afzien op training. Daar doe je het voor ! Als geblesseerde speler sta je daar een beetje buiten. Je traint gewoon dubbel zo hard om er zo snel mogelijk weer bij te zijn. Eindelijk heb ik het gevoel vooruitgang te maken, voor het eerst vind ik dat ik mijn blessure zelf in de hand heb. Ik pin mijn terugkeer niet vast op een bepaalde wedstrijd, maar de komende weken zijn cruciaal. Ik probeer opnieuw voluit te trainen. De honger om te spelen is nog altijd groot.

“Anderzijds beschouw ik mezelf niet langer als onbetwiste titularis. Ik ben benieuwd hoe de trainer daarover denkt. Hoe dan ook, De Winter heeft er een heel degelijk seizoensbegin opzitten. Ik denk dat Westerlo qua keepers goed zit. Ruttens heeft talent en ook die Braziliaanse tester, Getulio, lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. Alleszins ga ik ervan uit dat ik nog steeds een meerwaarde beteken voor de ploeg. Als ervaren doelman ga je toch nog altijd iets sneller bijsturen.”

Balans : 0 wedstrijden.

Killian Overmeire, Lokeren

“Ik denk dat we met Lokeren op een geslaagde start kunnen terugblikken. Zeven op twaalf is niet slecht voor een ploeg waarvan niemand vooraf iets verwachtte. Of die bevredigende start de voorbode is voor een zorgeloos seizoen ? Het is nog veel te vroeg om daar nu al uitspraken rond te doen. Nog niet alles loopt zoals het hoort, ik vind dat we nog moeten werken aan efficiëntie. Die bal moet er sneller in. Wél zie ik dat er veranderingen in de ploeg sluipen. Qua balcirculatie en combinaties loopt het steeds vlotter. Dat is zeker ook de verdienste van Leekens. Hij legt sterk de nadruk op discipline, op en naast het veld. Je ziet het gevolg : onze organisatie staat er. Ik heb er geen probleem mee dat een tegenstander na een wedstrijd komt vertellen dat Lokeren onverdiend gewonnen heeft. De vechtlust die afgelopen seizoen soms zoek was, is terug.

“Over mijn persoonlijke prestaties ben ik behoorlijk tevreden. Ik probeer voor wat meer aanvallende impulsen te zorgen, daarom werk ik aan mijn opbouwend kopspel. Verder wil ik me dit seizoen meer ontpoppen tot een dragende speler, een leidersfiguur. In die optiek was het beloften-EK een opsteker. Trouwens, ik verwacht dat er dit seizoen ook wel wat Belgisch talent bij Lokeren ontbolstert.”

Balans: 5 wedstrijden,

5 als titularis, 2 gele kaarten.

Issame Charai, KV Mechelen

“Ik heb een dubbel gevoel over de eerste wedstrijden. We werden in geen enkele match weggespeeld, maar tegen Anderlecht en Charleroi kregen we niet wat we verdienden. Momenteel missen we nog wat efficiëntie. Anderzijds vind ik het belachelijk om meteen verregaande conclusies te trekken. Na die eerste match tegen Anderlecht werd meteen geschreven dat we een scoringsprobleem hadden. Wie scoort nu makkelijk tegen Anderlecht ? Mechelen heeft een werkende ploeg, daar drukt Peter Maes sterk op.

“Doordat we vorig jaar, in tweede, voornamelijk op de helft van de tegenstander speelden, moesten we minder snel omschakelen van aanvallen naar verdedigen. Ons middenveld moet nu sneller denken. Een ander aspect is de spelintelligentie. Die jongens van Anderlecht maakten een overtreding op het juiste moment, lokten slim foutjes uit. Doordat Mechelen een vrij onervaren kern heeft, moeten we die dingen nog leren. Maar wees gerust, KV Mechelen is geen vogel voor de kat.

“Over mijn eigen prestaties ben ik vrij tevreden, maar ik hoop natuurlijk op meer speelgelegenheid. Mijn contract loopt dit seizoen af bij Mechelen, ik speel dus ook voor een contractverlenging.”

Balans: 4 wedstrijden, 2 als titularis waarvan

1 keer vervangen, 2 maal ingevallen, 1 gele kaart.

Mbaye Leye, Zulte Waregem

“Ik geloof dat ik de overstap naar de Belgische competitie goed heb verteerd. Niet dat dat me verbaast, ik had vooraf genoeg informatie ingewonnen over de Belgische eerste klasse. En jezelf correct inschatten, helpt je al een heel stuk op weg. Mijn detente, mijn technische bagage en mijn neus voor goals, dat zijn mijn sterke punten. Mijn explosiviteit blijft voorlopig nog een minder kantje. Momenteel speel ik op rechts, dat is niet mijn favoriete positie, ook positioneel moet ik dus nog wat bijschaven. Met Franky Dury heb ik een trainer getroffen die in mij gelooft. Ik vind hem vooral psychologisch een sterke coach. Al bij al geloof ik dat ik in België kan slagen. Hoewel ploegen zoals Gent en Standard me verbazen in kwalitatief opzicht.

“Mijn eerste goal tegen Gent deed deugd, maar ik heb er niet echt van kunnen genieten. Het was een doelpunt voor mijn vader, die is onlangs overleden. Het is even een moeilijke periode. Mijn gedachten dwalen af en toe af, naar Senegal. Misschien vinden sommige mensen het vreemd dat je in dergelijke omstandigheden een wedstrijd kan afwerken. (gedecideerd) Ik kan dat. De club rekent op me. Mijn doelstelling dit seizoen ? Ik wil me niet vastpinnen op een bepaald cijfer, maar er zullen zéker nog doelpunten volgen.”

Balans: 5 wedstrijden, 4 als titularis

waarvan 3 keer vervangen, 1 maal ingevallen, 1 gele kaart.

Door Bert Boonen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content