De internationals genieten voluit van hun vakantie.

In de twintigkoppige selectie van bondscoach Joachim Löw voor de EK-kwalificatie-interlands tegen San Marino en Slovakije eerder deze maand bevonden er zich maar tien WK-gangers. Daarbij moest er rekening mee worden gehouden dat doelman Oliver Kahn stopte bij de Mannschaft, terwijl Jens Nowotny noodgedwongen stopte met voetballen. Kwaliteitskrant die Welt zocht naar de redenen en kwam tot een duidelijke conclusie : het WK zorgde voor een té zware belasting en leidde tot een lawine van blessures, doordat de zomerstop veel te kort was.

Robert Huth (22) bijvoorbeeld speelde afgelopen seizoen voor Middlesbrough amper twaalf duels. De centrale verdediger, die door de club uit Noordoost-Engeland voor tien miljoen euro werd overgenomen van Chelsea, viel in december uit met een voetblessure. Maar midden januari bleek uit nader onderzoek dat hij een voetbreuk had opgelopen. Een operatie was nodig, die gepaard ging met een lange revalidatieperiode. Op de koop toe kreeg Huth last van zijn rechterenkel. “Nog nooit verlangde ik zo sterk naar vakantie”, verklaarde hij. “Ik kende een zeer heftig seizoen. Op zo’n slecht niveau wil ik nooit meer spelen.”

Ook Bayern München werd getroffen door vormverlies bij enkele van zijn topspelers. Philipp Lahm (23) kon als enige misschien nog wat overtuigen, maar vooral superaankoop Lukas Podolski (21) en troetelkind Bastian Schweinsteiger (22) beleefden een belabberd seizoen. Laatstgenoemde leed onder de druk dat hij – na het vertrek van Michael Ballack naar Chelsea – de draaischijf van de ploeg moest worden.

“Het WK was een evenement, waarbij we werden overladen met een pak superlatieven”, ervaarde Schweini. “Maar tweeënhalve week vakantie is gewoon veel te weinig. Want daarna was het spelen, spelen en nog eens spelen. Op een bepaald moment ben je dan even het plezier kwijt.” Eind april kwam aan het licht dat een mysterieuze infectie aan de rechterknie bij de middenvelder werd veroorzaakt door een oude tekenbeet en de ziekte van Lyme.

Voor de volledigheid : ook Tim Borowski, David Odonkor, Oliver Neuville (allen knie), Mike Hanke en Ballack (beiden enkel) kenden net als Miroslav Klose (een periode van 1157 minuten zonder goal) de nodige fysieke en mentale ongemakken.

Energie Cottbus pakt uit met een koopwoede. Al maar liefst acht nieuwkomers werden gecontracteerd, waaronder de Franse verdediger Christian Bassila (29, 250.000 euro, 2 jaar) die net als de Cypriotische spits Eftathios Aloneftis (24, transfervrij, 3 seizoenen) van de Griekse bekerwinnaar AE Larisa komt. Zij vervoegen de Roemeense centrale verdediger Ovidiu Burca (27, National Boekarest, 2010), de Bulgaar Dimitar Rangelov (24, gehuurd van RC Straatsburg), zijn landgenoot Stanislav Angelov (29, Levski Sofia, 2010), Michael Lerchi (Dynamo Dresden), Toni Wachsmuth (Carl-Zeiss Jena) en Kristijan Ipsa (Varteks Varazdin).

Het WK voetbal van vorig jaar leverde de Duitse economie 2,9 miljoen euro op. Het instituut Sport en Wetenschap rekende dat uit. In totaal 1,26 miljoen euro hiervan kwam in de vorm van belasting terecht in de staatskas. Zo’n 1,3 miljoen mensen bezochten Duitsland. In de aanloop werden meer dan 38.000 banen gecreëerd. Bovendien registreerde de Duitse voetbalbond 150.000 nieuwe leden.

Hamburger SV haalde middenvelder Kosi Saka (21) weg bij rivaal Borussia Dortmund. Hij tekende tot 2009.

Alexander Iashvili (29), een Georgische aanvaller die al sinds oktober 1997 uitkwam voor SC Freiburg, moet bij Karlsruhe de vertrekkende topschutter Giovanni Federico (Borussia Dortmund) doen vergeten. Hij kreeg een verbintenis tot 2010.

Oliver Kirch (25), een allroundmiddenvelder van Borussia Mönchengladbach die transfervrij weg kon, bereikte met Arminia Bielefeld een akkoord over een tweejarig contract.

VfL Bochum gaf een overeenkomst voor drie seizoenen aan middenvelder Heinrich Schmidtgal (21) van SC Verl. Hij is de vijfde aanwinst, na Stanislav Sestak (MSK Zilina), Mavraj Mergin (Darmstadt 98), Danny Fuchs (Greuther Fürth) en Philipp Heerwagen (Unterhaching).

Alemannia Aachen is de nieuwe standplaats van Guido Buchwald (46), die voor twee jaar tekende. De oud-international begint op Tivoli aan zijn eerste Duitse klus als trainer. De afgelopen drie seizoenen coachte hij Urawa Red Diamonds.

Christian Bassila

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content