Maandag komt procedurezaak Iljo Keisse voor.

Komende maandag verschijnt Iljo Keisse voor de vierde keer voor de disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond. Er is een erg kleine kans dat hij vrijgesproken wordt wegens procedurefouten, maar waarschijnlijker is dat zijn lijdensweg nog een tijdje voortduurt.

De ellende begon voor Keisse op 9 december 2008, toen hij vernam dat hij op de laatste dag van de zesdaagse van Gent positief testte op cathine en HCT. Voor de cathine vindt hij al snel een verklaring: hij heeft Sinutab Forte genomen tegen een verkoudheid en soms zet een lichaam de toegestane pseudo-efidrine in dat geneesmiddel om in het verboden norpseudo-efidrine of cathine. Eerder gingen renners als Jan Kuyckx hiervoor al vrijuit, bovendien had Keisse zelf op zijn controleformulier ingevuld dat hij Sinutab nam.

Voor HCT, een vochtafdrijver die verboden is omdat die het gebruik van andere dopingmiddelen kan maskeren, is het moeilijker om een sluitende verklaring te vinden. Omdat de gevonden hoeveelheid zeer miniem is, denkt men in de richting van besmetting van voedingssuplementen. Twee professoren onderzoeken de voedingssuplementen die Keisse in zijn bezit heeft, en bij de pot ZMA van verdeler Maximize is het prijs: van de 58 capsules die er nog in zitten, bevatten er twee HCT. Ook in een andere pot van hetzelfde lot wordt in een aantal capsules HCT teruggevonden. Keisse koopt daarop nog tien potten ZMA van hetzelfde lot en laat die verzegelen door een deurwaarder voor eventueel later onderzoek. Ironie van heel de zaak is dat verdeler Maximize co-sponsor is van de Topsport Vlaanderenploeg, waar Keisse intussen ontslagen werd.

Wanneer advocaat Johnny Maeschalck bij de zitting op 2 maart de onderzoeksresultaten aanhaalt om Keisse vrij te pleiten, zijn verdeler Maximize en producent Aminolabs daar uiteraard niet blij mee. Zij voeren zelf tests uit en concluderen dat er met hun supplementen niets aan de hand is. Op de zitting van 23 maart leggen ze hun onderzoeksresultaten voor, zeggende dat ze de tests hebben uitgevoerd ‘op vraag van bondsprocureur Jaak Fransen‘. En daar wringt meteen het juridische schoentje.

Maximize en Aminolabs zijn eigenlijk geen betrokken partij in de tuchtprocedure rond Iljo Keisse, omdat het daarin alleen maar gaat over de schuld of onschuld van de renner. Dus had Jaak Fransen hen ook niet mogen vragen om extra onderzoek te doen. Fransen ontkende op de derde zitting van 20 april dan wel formeel, maar het protest van de advocaten van Keisse dwingt de voorzitter van de disciplinaire commissie om over deze procedurele kwestie uitspraak te doen.

Indien de commissie komende maandag oordeelt dat er procuderefouten gemaakt zijn, komt Keisse er zonder schorsing vanaf. Indien dat niet het geval is, gaat de zaak gewoon door. Dan is de kans groot dat er onafhankelijke experts worden aangesteld om de verzegelde potten ZMA te onderzoeken. Het valt te hopen voor Keisse dat daar dan sporen van HCT in gevonden worden. S

DOOR loes geuens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content