Trainerwissels in de Bundesliga leveren weinig tot niets op.

De prijs van de originaliteit ging vorige week naar die Wolfsburger Allgemeine, dat bij de aanstelling van Erik Gerets (49) uitpakte met de kop “Jetzt wird der VfL von Erik Gerettets ( sic.)”. Hij moet een einde stellen aan een reeks nederlagen die ervoor zorgen dat de ploeg stilaan afglijdt naar de degradatiezone.

Gerets is dit seizoen de achtste trainer in de Bundesliga die een collega aflost en als redder wordt ingehaald. Net als bij Ewald Lienen (50, van Mönchengladbach naar Hannover) en Kurt Jara (53, van Hamburg naar Kaiserslautern) moet hij met zijn ervaring het behoud helpen verzekeren. Andere clubs hanteren dan weer een volledig andere strategie. FC Keulen haalde met de Zwitser Marcel Koller (43) iemand zonder Bundesligakennis in huis, Hamburg stelde zijn hoop op de langdurige werkloze Klaus Toppmöller (52), Hertha BSC nam de pensioengerechtigde Hans Meyer (61) in dienst, terwijl Borussia Mönchengladbach op oud-speler Holger Fach (41) rekent. En Hansa Rostock ? Die namen volgens die Welt de beste en goedkoopste beslissing, door vertrouwen te geven aan assistent-trainer Juri Schlünz (42) als opvolger van Armin Veh. Sinds zijn aanstelling steeg de ploeg van de twaalfde plaats naar de brede middenmoot. Voorzitter Manfred Wimmer is trots op zijn keuze : “De meest positieve verrassing van dit seizoen. Vele clubs zouden beter ons voorbeeld volgen, in plaats van paniekerig te reageren.”

Wat blijkt ? Dat bij de meeste clubs een trainerswissel niks oplevert en alleen maar de continuïteit aantast. Een onderzoek aan de universiteit van Münster – dat de eerste 35 jaar van de Bundesliga onder de loep nam – leerde dat in zestig procent van de gevallen bedreigde clubs toch zakken, terwijl ze financieel vaak zwaar lijden door de vervanging van een trainer en de degradatie. (FV)THOMAS KLÄSENER kreeg van Schalke 04 een profcontract tot 2006. Doelman Christofer Heimeroth verlengde zijn overeenkomst met een jaar. BERND SCHNEIDER mag Leverkusen verlaten bij een aanvaardbaar bod. LARS RICKEN wil weg bij Borussia Dortmund. YILDIRAY BASTÜRK verlaat transfervrij Leverkusen voor Werder Bremen. Hij tekende voor drie jaar en zal jaarlijks 1,7 miljoen euro verdienen. VAHID HASHEMIAN verlaat op het einde van het seizoen voor twee miljoen euro VfL Bochum voor Bayern München. De Iraanse spits tekende voor drie jaar. Claudio Pizarro zou naar Schalke 04 trekken. ABEL XAVIER blijft dan toch tot het einde van het seizoen bij Hannover, ondanks het ongenoegen over zijn invallersstatuut. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Ailton (Werder Bremen) 25 goals ; 2. Makaay (Bayern München) 22 goals ; 3. Max (Hansa Rostock) 16 goals ; 4. Hashemian (Bochum) 14 goals ; 5. Koller (Dortmund) 13 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content