De chaos bij Hannover 96 zorgde voor het ontslag van Ralf Rangnick.

Ralf Rangnick (45) was de zevende trainer dit seizoen die voortijdig zijn biezen diende te pakken in de Bundesliga. De 1-0-nederlaag tegen Borussia Mönchengladbach werd hem uiteindelijk fataal. Het ontslag kwam niet als een verrassing, want voorzitter Martin Kind had het duel als ultieme testcase aangeduid. Met het doorsturen van Rangnick, die sinds 2001 in dienst was bij de ploeg uit Niedersachsen en daarin onder andere een promotie afdwong, wil de club een schokeffect veroorzaken om de matige prestaties van de laatste weken te doorbreken.

Bedoeling voor het seizoen was een plek in de brede subtop proberen te bemachtigen. Maar die ambitie kon, onder meer door een gebrek aan kwaliteit, al snel in de ijskast worden gestopt. Drie opeenvolgende nederlagen zorgden ervoor dat de degradatieploegen gevaarlijk dreigend kwamen opzetten. Het leidde tot radeloosheid bij het bestuur. Bij het uitkijken naar een nieuwe trainer bleek er voornamelijk behoefte aan iemand met een harde hand, bij wie discipline overheerst.

Erik Gerets en Huub Stevens werden gepolst, maar besloten niet in te gaan op het aanbod. Uiteindelijk viel de keuze op de vijftigjarige Ewald Lienen, die in september nog werd ontslagen door Borussia Mönchengladbach na een verlieswedstrijd tegen… Hannover 96. Hij heeft ervaring met reddingen, want hij slaagde er vorig seizoen in om Gladbach vanuit een uitzichtloze positie naar het behoud te loodsen. Lienen tekende een overeenkomst tot 2005 en lijkt vastberaden om Eintracht Frankfurt, Hertha BSC en FC Keulen achter zich te houden. Hij zal worden bijgestaan door Michael Frontzeck. “Ik weet heel goed aan welke opdracht ik begin”, sprak de nieuwe trainer na zijn aanstelling in die Welt. “De ploeg aus dem Dreck halen. Het komt er voornamelijk op aan om positief te denken. Minstens zeven tot acht teams zijn er slechter aan toe dan wij.” (FV)

EUROPEES VOETBAL. Voor het tweede opeenvolgende seizoen slaagde geen enkele Duitse club erin zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League of de Uefacup. SUNDAY OLISEH werd buitengezet door Borussia Dortmund. Het contract tot 2005 werd per direct opgezegd. OLIVER KAHN krijgt van bondscoach Rudi Völler rust voor de oefeninterland tegen België op 31 maart. Jens Lehmann mag dan zijn waarde eens bewijzen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Ailton (Werder Bremen) 22 goals ; 2. Makaay (Bayern München) 17 goals ; 3. Max (Hansa Rostock) 15 goals ; 4. Klimowicz (Wolfsburg) 12 goals ; 5. Hashemian (Bochum) 11 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content