Bij Mbaye Leye thuis treffen we ook Khalifa Sankaré. Beiden zijn ze van Dakar, maar ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens Amiens SC-US Boulogne in de Franse derde klasse in 2006/07. Het seizoen erop speelden ze alle twee bij SV Zulte Waregem in de Jupiler League. Sankaré tekende er een contract voor drie jaar, maar sukkelde met pubalgie, kende een moeilijk debuutjaar en kreeg op het einde ervan te horen dat hij het best naar een andere ploeg uitkeek. Uiteindelijk werd hij ter beschikking gesteld van KV Oostende, waar hij als centrale verdediger zeven keer scoorde en de supporters hem tot beste speler van het seizoen verkozen. Komend seizoen speelt Sankaré voor RAEC Bergen.

Zes maanden later vertrok ook Mbaye Leye bij Zulte Waregem. Het afscheid verliep niet rimpelloos. Hij toonde zich weerbaar. “Ik bewaar een diep respect voor de trainer, de manager en de voorzitter van Zulte Waregem,” zegt hij, “maar als zij laten verstaan dat mijn makelaar bij mij slaapt omdat ik zelf niet capabel ben om mijn beslissingen te nemen, denk ik: mensen, de kolonisatie is al lang voorbij, hoor.

“Zulke uitspraken liggen heel gevoelig omdat veel Europeanen een Afrikaan nog altijd zien als iemand die door hen geleid moet worden. Dat idee wordt versterkt door Afrikanen die in Europa niet altijd het goede voorbeeld geven, jongens die zich moeilijk uitdrukken en soms onvoldoende respect tonen. Anderzijds, sinds de kolonisatie beschouwen veel Afrikanen de Europeanen als superieur, maar eens ze in Europa verblijven, ervaren ze dat er zoals overal in de wereld ook hier mensen zijn die niet deugen.

“In Europa draag ik de vlag van Senegal. Ik vertegenwoordig er het Senegalese volk, dus is het des te belangrijker dat ik hier respecteer en gerespecteerd word. Mede dankzij mijn literatuurstudies in Frankrijk ontwikkelde ik de openheid van geest en de vrijheid van denken die mij toelaten te leren met woorden te beschrijven wat ik voel en hoe ik de dingen zie. Zo leerde ik ook mijzelf en mijn ideeën te verdedigen tegenover anderen. Misschien is dat een kant van de Afrikaan die hier nog niet zo gekend is, maar dat stelde mij in staat om ten tijde van mijn transfer naar AA Gent in de media de puntjes op de i te zetten en duidelijk te stellen dat een zwarte ook over zijn toekomst kan beslissen zonder dat er een blanke achter hem staat. Het liefst las ik Immanuel Kant ( Duitse filosoof, nvdr), maar sinds ik profvoetballer ben, focus ik helemaal op voetbal. Nu lees ik Sport/Voetbalmagazine.” ( lacht)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content