Bakary Sagna debuteert fraai in de nationale ploeg.

Iedereen had de mond vol over Samir Nasri, maar de Marseillespeler was bij de EK-kwalificatieduels tegen Oekraïne en Georgië niet de enige debutant in de selectie van Raymond Domenech. Ook Jimmy Briand (Rennes) en Bakary Sagna (Auxerre) beleefden hun vuurdoop.

De 24-jarige Sagna speelde een uiterst sterk seizoen. De verdediger kwam elke wedstrijd aan de aftrap en werd verkozen tot beste rechtsachter in de Franse competitie. Hij is het zoveelste schoolvoorbeeld van de sterke opleiding bij Auxerre. Sagna speelde op de positie die normaal toekomt aan de nu geblesseerde Willy Sagnol of aan François Clerc. Zijn optreden wekte uiteraard veel belangstelling : zo betoonden Marseille, PSG en Arsenal al interesse. Met name de club van coach Paul Le Guen ziet in hem een ideale vervanger voor Bernard Mendy. “Ik wil graag de sprong wagen naar het buitenland of naar een grote Franse club”, liet hij onlangs optekenen.

Sagna werd geboren in de Parijse voorstad Sens. Hij dankt zijn selectie voor de Franse nationale ploeg in grote mate aan René Girard, de coach van de Franse beloften. “Indien we niet elke dag met zijn vader gebeld hadden om hem te zeggen dat zijn zoon het potentieel had om het tot Frans international te brengen, dan had hij misschien wel voor de Senegalese nationale ploeg gekozen. Want zijn grootouders wonen nog altijd in dat land”, weet Girard. Sagna was in Afrika trouwens ook al opgevallen. “Samen met mijn selectie voor de Franse beloften kreeg ik ook een oproeping van de Senegalese voetbalbond in de bus. Ik moet toegeven dat ik toch even twijfelde, want niemand kan zomaar zijn roots verloochenen. Uiteindelijk heb ik na rijp beraad toch voor Frankrijk gekozen, want ik ben hier geboren. In Senegal zal men dat wellicht niet leuk vinden. Maar gedane zaken nemen geen keer.”

Snelheid en spelinzicht zijn de sterkste wapens van Sagna, die zich altijd eerst van zijn defensieve taken kwijt, hoewel hij in de jeugdrangen als aanvaller actief was. Hij is niet het soort speler dat voortdurend de hele flank afdweilt. Sagna rukt niet zo vaak op, maar als hij het doet, kan hij zo vaak een beslissing helpen forceren. Ook de vlechten in zijn haar, waartussen hij af en toe witte draadjes weeft, brengen behoorlijk wat kleur. Niemand kan zeggen dat hij onopgemerkt over de Franse velden draaft.

Kanga Akalé kreeg de toestemming om te vertrekken bij Auxerre. De offensieve middenvelder volgt zijn mentor Guy Roux naar Lens, waar hij een contract tekende voor vier jaar.

Marko Bosa, de aanvoerder van Le Mans van wie men dacht dat hij de club zou verlaten, verlengde uiteindelijk zijn contract tot 2010.

Efsthatios Tavlaridis, de Griekse verdediger van Rijsel, tekende voor drie jaar bij Saint-Etienne. Hij vindt er met Matt Moussilou, Geoffrey Dernis en Christophe Landrin drie vroegere spelers van de Noord-Fransen terug.

Lyon is met grote transfermanoeuvres begonnen. De landskampioen telde 22 miljoen euro neer voor de twee toppers van Rijsel. Middenvelder Mathieu Bodmer kostte 6 miljoen euro, en Abdelkader Keita 16 miljoen. Daardoor is Keita de tweede duurste speler uit de geschiedenis van Lyon, na Sonny Anderson. Verder verlengde doelman Grégory Coupet zijn contract tot 2010. Hij liet al verstaan dat hij graag tot zijn veertigste wil doorgaan.

Straatsburg is net als de andere Franse eersteklassers op de trainerscarrousel gesprongen. Terwijl voorzitter Philippe Ginestet eerder nog zijn vertrouwen had bevestigd in Jean-Pierre Papin, zette hij de gewezen spits van Club Brugge en Marseille nu toch aan de deur. Jean-Marc Furlan, de vroegere trainer van Troyes, komt hem vervangen en wordt algemeen manager.

Le Mans verving coach Frédéric Hantz door Rudy Garcia, die tot nu toe aan de slag was bij tweedeklasser Dijon.

Marseille zette Habib Bamogo, Renato Civelli, Bostjan César en Wilson Oruma op de transferlijst.

Michael Ciani (ex-Charleroi) tekende een contract voor vier jaar bij Lorient, de club waaraan de verdediger al werd uitgeleend door Auxerre.

PSG betaalt een hoge prijs voor zijn catas- trofale seizoen. Er zal in de boekhouding een verlies worden genoteerd van 15 tot 20 miljoen euro.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content