Wa is mich da?

© BELGAIMAGE

Een ware aardbeving met een waarde van 10 op de schaal van Richter heeft zich meester gemaakt van de Belgische voetbalwereld afgelopen woensdag. Wa is mich da allemaal?

Voor ik van start ga, wil ik benadrukken dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Dat is namelijk de letter van de wet.

Vaak spreek ik vol lof over sport, over hoe sport mijn hart sneller doet slaan en me keer op keer opnieuw begeestert. Maar toen ik over dit grote schandaal hoorde op de radio, keerde mijn maag. Het gerecht had zich goed voorbereid en viel op vele plaatsen in ons land, maar ook in het buitenland, binnen. Geen enkele Belgische topclub bleef gespaard. Overal werd de boekhouding uitgespit. Er werden velen gearresteerd. Onder hen spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, maar daarnaast ook Clubtrainer Ivan Leko, verschillende bestuursleden van KV Mechelen en Waasland-Beveren, Herman Van Holsbeeck en topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière.

De meeste onder hen worden verdacht van criminele organisatie, witwassen, corruptie en matchfixing. In het laatste geval wordt KV Mechelen ervan verdacht, in samenwerking met Veljkovic, twee seizoenen geleden matchen te hebben vervalst in de strijd tegen degradatie. Dat is wat er in de geschreven pers het meest belicht wordt. Helaas zijn dit niet de enige matchen die verdacht blijken. Zo is er minstens één verdachte match in play-off 1 van vorig seizoen. KV Mechelen, noch Waasland-Beveren, speelde vorig seizoen play-off 1. Welke ploegen waren daar dan betrokken partij?

Heel deze heisa legt een bom onder het Belgisch voetbal. Het belicht nog maar eens hoeveel macht sommige makelaars hebben in bestuurskamers van Belgische (top)clubs. Een grote schoonmaak dringt zich op.

Mijn hoofd vult zich met vragen… Wat als Bart Vertenten niet betrokken was: wat zal dit met zijn carrière als scheidsrechter en als radioloog doen? Wat met de uitslagen in de voetbalcompetitie van de afgelopen jaren? Zijn de gedegradeerden terecht gezakt of niet? Wat gaat er nog allemaal aan het oppervlak komen? Hopelijk krijgen we snel wat meer duidelijkheid en kunnen deze vragen beantwoord worden.

Wat toch wel opvallend is, is dat de tumultueuze match Eupen-Moeskroen van eind vorig seizoen nergens vermeld wordt. Nochtans was dat een match die vele wenkbrauwen deed fronsen… Eupen scoorde vier keer en kon zich daardoor net boven KV Mechelen in het klassement settelen op basis van het doelpuntensaldo. Toch wel frappant dat het epicentrum van het onderzoek in Vlaanderen ligt en dat Wallonië volledig buiten schot blijft. Hoe zou dat komen?

Dit schandaal doet me denken aan de Nederlands reeks ‘Voetbalmaffia’ die afgelopen zomer te zien was op één. Ik was een absolute fan van de reeks, maar vond het toch wel een ver-van-mijn-bedshow. Ik moet mijn mening herzien: Mechelen ligt maar op twintig van mijn bed.

Laat ons er maar niet van wakker liggen, zeker? Dat is moeilijk als alles waar je altijd zo van hebt gehouden en waar je zo in bent opgegaan op z’n grondvesten davert…

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content