De crisis bij de FIFA is compleet nu de Zwitserse justitie een strafzaak is begonnen tegen Sepp Blatter. De 79-jarige voorzitter leek telkens weer de dans te ontspringen, maar dreigt nu Michel Platini, zijn gedoodverfde opvolger, in zijn val mee te sleuren.

Het schandaal rond de wereldvoetbalbond blijft uitdijen. Enkele ExCo-leden zitten al sinds eind mei in de gevangenis en een paar weken terug werd secretaris-generaal Jérôme Valcke intern geschorst, omdat hij WK-tickets op de zwarte markt zou hebben verkocht. Volgens zijn entourage werd hij voor de leeuwen gegooid nadat hij bekendmaakte van plan te zijn zich aan te melden voor de opvolging van Blatter.

Nu is Sepp Blatter dus zelf aan de beurt. De Zwitser stapt eind februari 2016 op als voorzitter, maar zag zichzelf in zijn waanwereld nog als de man die de FIFA zou hervormen. Mogelijk wordt hij echter al op korte termijn opzijgeschoven door de ethische commissie van de FIFA. Blatter wordt door de Zwitserse aanklager verdacht van corruptie en wanbeheer. Hij zou in 2005 met Jack Warner, de beruchte ex-voorzitter van de voetbalconfederatie van Noord- en Midden-Amerika, bewust een tv-contract onder de marktprijs hebben afgesloten. De FIFA kreeg 500.000 euro voor de tv-rechten van het WK 2006. Nadien werden deze doorverkocht voor 17 miljoen euro.

Blatter wordt er tevens van verdacht een ‘deloyale betaling’ aan Michel Platini gedaan te hebben. De voorzitter van de UEFA kreeg in 2011 twee miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) voor diensten die hij tussen 1999 en 2002 aan de FIFA leverde.

Platini is topfavoriet om op 26 februari verkozen te worden als opvolger van Blatter, maar is de voetbalwereld eerst wat overtuigende antwoorden verschuldigd. Zonder kan hij misschien zelfs niet aan het hoofd blijven van de Europese voetbalunie.

Wat deed Platini rond de eeuwwisseling voor de FIFA? Werkte hij gratis en waarom betaalde de FIFA hem niet als hij voor hen werkte? En bovenal: als er een factuur was, waarom bleef die negen jaar liggen en werd ze in februari 2011 plots wel betaald?

Die storting viel samen met zijn beslissing om zich geen kandidaat te stellen tegen Blatter voor het voorzitterschap. Platini riep toen de 53 leden van de UEFA zelfs op om voor de Zwitser en niet voor Mohamed Bin Hammam te stemmen. De Fransman heeft dus wat uit te leggen bij het integriteitsonderzoek van de ethische commissie, voor hij op 26 oktober zijn kandidatuur voor het voorzitterschap kan indienen.

Platini schudt al acht jaar ernstige vragen van zich af met een mengeling van charme, humor, nonchalance en gespeelde naïviteit. Zo is hij de voetbalwereld nog steeds een verklaring verschuldigd voor zijn keuze voor het WK 2022. De ex-voetbalcoryfee van Juventus stemde voor Qatar na een etentje op het Elysée met toenmalig president Nicolas Sarkozy en de zoon van de emir van Qatar. ‘Omdat dit land de beste keuze was voor het voetbal’, luidde zijn allesbehalve geloofwaardige toelichting.

De voorzitter van de UEFA is geen verdachte in de ogen van het Zwitserse gerecht, omdat passieve corruptie in dat land niet strafbaar is. François De Keersmaecker was, namens de Belgische voetbalbond, desondanks veel te snel om de kandidatuur van Michel Platini te steunen. De Fransman riskeert zelfs door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond op non-actief te worden gezet.

Net zoals Blatter dus, waardoor de FIFA in een compleet machtsvacuüm kan verzeilen. Als Blatter wordt geschorst, neemt Issa Hayatou – de oudste vicepresident – de komende maanden zijn bevoegdheden over. Deze veteraan van vet Afrikaanse voetbal wijzigde onlangs de regels van zijn confederatie om aan de macht te kunnen blijven. Een paar jaar geleden voerde het Internationaal Olympisch Comité een onderzoek naar de Kameroener voor corruptie. The Sunday Times beschuldigde hem ervan 1,5 miljoen dollar op zak te hebben gestoken voor zijn stem voor Qatar 2022.

De lotgevallen van Platini verhogen danig de kansen van de Jordaanse prins Ali om voorzitter van de FIFA te worden. Transparency International is echter van oordeel dat hij na vier jaar ExCo-lidmaatschap ook gecompromitteerd is en eist onafhankelijke kandidaten om in de voetsporen van Sepp Blatter te treden.

DOOR FRANÇOIS COLIN

‘Sleurt FIFA-voorzitter Sepp Blatter Michel Platini, zijn gedoodverfde opvolger, mee in zijn val?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content