Waarom (bijna) alle eersteklassers naar Spanje trekken

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De winterslaap komt eraan, tijd voor de voetballers om even uit te blazen. In januari brengen de meeste een weekje door onder de Spaanse zon.

Deze week zijn er nog de kwartfinales van de beker en daarna volgen er voor de zestien teams uit 1A nog twee speeldagen. Volgend weekend de eerste, en daarna op 26 en 27 december een laatste. Daarna kan iedereen even vrij nemen. Speeldag 22 begint op 17 januari, al kan het dat we Club Brugge en Charleroi al eerder aan het werk zien. Ooit moeten zij die uitgestelde wedstrijd van 24 augustus toch een keer afhaspelen. In 1B hanteren ze een ander regime: daar is er dit weekend al de laatste speeldag van het jaar. Zij herbeginnen wel een weekje vroeger, in het tweede weekend van januari.

Net als vorig jaar brengen de meeste eersteklassers opnieuw hun winterstage door in Spanje, Turkije is compleet uit de markt geprijsd. Uitzonderingen net als vorig jaar: KAS Eupen en Club Brugge. Eupen mag nog een keer op stage bij Aspire in Doha en ook Club Brugge trekt voor het tweede jaar op rij naar Qatar, naar hetzelfde hotel en in het gezelschap van dezelfde ploegen: Bayern München en PSV. Ook Ajax en… Galatasaray zijn er. Benieuwd in welk hotel Mbaye Diagne zal logeren. Opvallend is ook de switch van Cercle Brugge: vaste gast in het Spaanse La Manga, maar deze winter naar… Malta.

De meerderheid blijft in Spanje, meestal tussen 5 en 11 januari of nog iets langer. KRC Genk zit in Benidorm, Zulte Waregem in Marbella, waar Standard ook in de buurt zit. KAA Gent trekt als vanouds naar Oliva, Antwerp naar Algorfa. Ook KV Oostende zit daar in de buurt, net als STVV, Waasland-Beveren en Anderlecht (alle drie in San Pedro del Pinatar). RE Mouscron trekt naar Chiclana de Frontera, Charleroi naar El Saler, vlak bij Valencia. Zijn de pineut: de spelers van KV Kortrijk, die vorig jaar naar… Nieuwpoort gingen.

De reden voor dit alles: goeie weersomstandigheden, voldoende tegenstanders om tegen te oefenen en elke dag een vlucht. Meegenomen voor wie wintertransfers doet en die snel wil integreren (of heeft af te rekenen met blessures).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content