Met de wedstrijd tussen Waremme en Menen trok de Liga A zich gisteren weer op gang. Deze volleybaljaargang kondigt zich om verscheidene redenen aan als eentje om naar uit te kijken. Wij geven er u vijf.

1. Toptransfers

Vanuit alle windrichtingen streken ze weer neer in de Liga A, de heren volleyballers. Zo vonden ze bij Puurs een Braziliaan in Duitsland en een Portugees in Griekenland. Waremme ziet wel wat in een Amerikaan die in Zweden zijn volleybalkunde toonde en in een Canadees die in Denemarken het spel verdeelde. En wat dacht u van mannen die om den brode volleybal speelden in het Midden-Oosten? De Braziliaan Schuch vond de oliedollars maar niks en doet Guibertin nu wat exotischer klinken. De Kameroener Ndongo zag ook al geen heil in Qatar en kwam naar Menen. En Halen koos met Saade, vorig jaar aan de (op)slag in Dubai, zowaar voor een Libanese opposite.

Dan pakten ze het bij Noliko Maaseik anders aan. Omdat Parkinson allicht verkast naar satellietclub Tilburg wanneer Van Decraen helemaal hersteld is, is Egleskalns de enige echte buitenlandse aankoop. De Let beschikt over een enorm potentieel – veerkracht, goede techniek, veel power – en gaat de concurrentie aan met Rosiers, doctor in de wiskunde en voor het eerst enkel met volleybal bezig. Dé toptransfer is echter die van de jonge international en klasbak Verhees.

Met het jongste team in zijn vijfjarig coachschap wil Heynen het ongeluksgetal 13 (13 x kampioen, 13 x bekerwinnaar) snel omdraaien en, natuurlijk, zijn grote doelstelling/’belofte’ waarmaken: de Final Four van de Champions League halen binnen de vijf jaar.

2. Het CL-debuut

Na de historische prestatie van vorig seizoen – voor het eerst in vijftien jaar de finale Maaseik-Roeselare doorbreken – debuteert VC Euphony Asse-Lennik volgende maand in de Champions League met een zowel op als naast het terrein haast volledig nieuw team. Coach Dardenne, naar Menen, maakte plaats voor Marko Klok. De 43-jarige Nederlander won als trainer de beker in Cyprus, maar kan vooral bogen op zijn erg rijke ervaring als speler. Hij volleybalde bij onder meer Friedrichshafen, Maaseik en Rome en pakte met zijn land zilver op de Olympische Spelen in Barcelona.

Van de basisploeg blijven na het vertrek van sleutelspelers als Verhees, Krolis en Petric enkel Verschueren en Radic over. Toch lijkt Asse-Lennik versterkt. Het ook al nagenoeg compleet nieuwe bestuur, met de kapitaalkrachtige François Peeters van transportgigant Wambacq-Peeters als voorzitter, keek niet op een euro om international Claes terug te halen en gerenommeerde en/of talentvolle spelers aan te werven als Tolar (bekerwinnaar met Tours), Overbeeke (kampioen met Rotterdam), Ramma (kampioen met Sofia), Westphal (ex-Taranto, ex-Berlijn) en Barcala (ex-Almería, ex-Padova).

Kortom, als Marko Klok erin slaagt om van het aanwezige talent een goed draaiend geheel te maken, dan moet Asse-Lennik in staat geacht worden om op drie fronten, competitie, beker en Champions League, succesvol te zijn.

3. De revanche

Geen finale, geen Champions League: het deed pijn bij Knack Roeselare. Twee keer op rij het kampioenenbal missen – het zou een kleine ramp zijn – willen de West-Vlamingen dan ook absoluut vermijden. Er werd alvast met de grove borstel door de selectie gegaan: zeven vertrekkers, zeven nieuwkomers, onder wie zes buitenlanders. Vijf spelers kregen te horen dat ze mochten opkrassen, maar met Depestele en Verhanneman verloor coach Baeyens wel twee heel belangrijke pionnen.

De vraag is of dit kwaliteitsverlies voldoende werd opgevangen. Roeselare opteerde ervoor om drie ervaren spelers in te lijven die er in het verleden al actief waren. Het valt te hopen dat zij nog het hetzelfde niveau halen. Van Stancu mag verondersteld worden dat die hoop niet ijdel is. Freriks daarentegen kende al een aantal moeilijke jaren, waarin hij zijn basisplaats bij Nederland allicht definitief kwijtraakte. Marcus Eloe, 35, is als volleybalspeler ontegensprekelijk op zijn retour. Hopelijk verwart hij zijn taak als begeleider van de jongere spelers niet te zeer met zijn activiteiten als spelersmakelaar.

De hoop – een woord dat net iets te vaak lijkt terug te komen – om een nieuwe opdoffer te vermijden, lijkt te rusten op de schouders van de twee Argentijnse Cristians en op die van de uitzonderlijk talentvolle maar nog piepjonge Sam Deroo.

4. Het project

Topvolley Precura Schelde-Natie Antwerpen begint aan het seizoen met steile ambities. Om die te verwezenlijken zette de club de voorbije jaren al stappen naar een professionelere structuur. In het tussenseizoen nam het met ex-topsportcoördinator Marc Spaenjers ook nog eens een technisch adviseur in dienst die zijn knowhow eerder al met succes ten dienste stelde van Maaseik, Roeselare, Topvolley Belgium en de Vlaamse volleybalschool.

Vanaf dit seizoen betrekt Antwerpen met de gerenoveerde en met gloednieuw parket belegde Arena in Deurne ook een topsportwaardige infrastructuur. Maar de belangrijkste schakels om sportief te scoren bevinden zich uiteraard op het terrein. Kapitein Van Goethem verhuisde weliswaar naar PNV Waasland, maar de drie inkomende transfer maken dat verlies ruimschoots goed. Wohlfahrtstätter is even jong als zijn collega-middenblokkers maar kan meer internationale ervaring voorleggen, Palharini speelde met Spanje een erg sterke Euroleague en Jorna verwierf deze zomer een basisstek bij Oranje. Met verder nog Ditlevsen, die tijdens de vorige campagne al gehaald werd en een duidelijke versterking bleek, een weer fitte Marcelis en een gedreven en op en top professionele roerganger als Kris Tanghe zou dit Antwerpen de top drie weleens het vuur aan de schenen kunnen leggen.

5. De Waalse primeur

Voor het eerst maken twee Waalse clubs hun opwachting in de Liga A. Waremme VBC verloor vorig seizoen al zijn wedstrijden in de play-downs en eindigde bijgevolg roemloos als laatste. Door de samenwerking met Antwerpen was Kapellen evenwel gedoemd tot de degradatie en omdat Achel, tweede in de Liga B achter kampioen PNV Waasland, de promotie niet zag zitten, kon Waremme toch op het hoogste niveau actief blijven. Coach Delanghe is er gerust op dat zijn team dit jaar veel beter gewapend is om het behoud ook sportief te verzekeren. Met Blairon beschikt hij over een libero die maar net uit de EK-selectie viel. De nieuwe Canadese spelverdeler Krause is blokkerend beter dan zijn voorganger Bernasconi en heet ook meer ‘een aandrijver’ te zijn dan de Argentijn. Op de receptiehoekpositie zouden Chaso en Segura, die allebei in de Spaanse Superliga aantraden, eveneens een meerwaarde moeten bieden.

Axis Shanks Guibertin kan zijn plaats in de Liga A evenmin op grond van zijn sportieve resultaten wettigen. Door het forfait van Averbode mocht de derde van de Liga B alsnog de stap wagen. Om de vele waarnemers die Guibertin bij voorbaat een vogel voor de kat noemen, lik op stuk te geven, rekent het op de ervaring van maar liefst vijf dertigers, onder wie Belgisch volleybalmonument Stephen Shittu.

door Roel van den Broeck – beelden BVDB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content