Waarom Zulte Waregem minder toeschouwers lokt(e)

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Geen enkele eersteklasser zag, in vergelijking met vorig seizoen, zijn toeschouwersaantal zo dalen als Zulte Waregem. Hoe komt dat?

Het was een van de ambities eind juli: bezoekende clubs moesten weer met schrik naar het Regenboogstadion komen. Want de voorbije twee seizoenen had Zulte Waregem zijn voorheen sterke thuisreputatie zien verdrinken in de Gaverbeek: slechts 17 op 45 in 2017/18 en 20 op 45 in 2018/19. Met name de jongste campagne (33 op 90 in totaal) had een impact op het aantal abonnees voor dit seizoen: een 700-tal minder, tot zo’n 5500. Mede omdat de prijzen voor de abonnementen (weliswaar slechts licht) gestegen waren – en dat lag zeer gevoelig.

Die daling bleek al in de eerste thuismatch, tegen KV Mechelen: 5503 toeschouwers (van wie dan nog 976 Malinwafans). Het laagste aantal sinds 15 december 2013 (6726, tegen Lierse).

Mede door een slechte competitiestart (0-2 tegen KV Mechelen, 4-0 op Standard) steeg dat toeschouwersaantal niet in de vier volgende thuisduels: 6058 (Charleroi), 6209 (Antwerp, van wie 848 bezoekende fans), 7156 (KAA Gent) en 5906 (Cercle Brugge). Na vijf wedstrijden ligt het gemiddelde zo op 6166. Vorig seizoen was dat, over 15 thuismatchen, nog 7400 (-17%). Met die nuance dat Essevee dit seizoen een keer op een onaantrekkelijke maandagavond (Charleroi) en tweemaal op zondagavond (Antwerp en KAA Gent) moest spelen. De wegwerkzaamheden aan het Regenboogstadion hadden ook geen positieve impact.

Nochtans behaalt Zulte Waregem dit seizoen thuis wél veel punten: 10 op 12 na de 0-2 tegen KV Mechelen. Afwachten of dat na het zesde derbyverlies op rij tegen KV Kortrijk, via de losse verkoop, meer toeschouwers naar het Regenboogstadion zal lokken. Zaterdag tegen KV Oostende (waaraan een verjaardagactie gekoppeld werd), en met name volgende woensdag voor dé affiche van het seizoen: tegen Club Brugge, en voor het daaropvolgende thuisduel tegen Anderlecht. Een positieve noot: de vipplaatsen, zeker in de populaire Zuidcorner, gaan zeer vlot van de hand.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content