De sportieve balans die Mircea Rednic kon voorleggen, had moeten volstaan voor een verlengd verblijf als hoofdtrainer van Standard. Toch was dat niet het geval. Verschillende factoren droegen bij tot zijn ontslag.

1. De winterse transferperiode. Volgens voorzitter Roland Duchâtelet is Rednic uit zijn rol gevallen door de directie onder druk te zetten om zijn gevraagde spelers aan te trekken. Dat Duchâtelet toegaf aan de eisen van Rednic kwam alleen doordat hij zich in het nauw gedreven voelde, gezien de Famille des Rouches in een communiqué had laten weten achter Rednic te staan. Zodra Zié Diabaté, Cristea en Tucudean getransfereerd waren, bedankte Rednic het bestuur met een uitleenbeurt voor Cristea, ‘de beste speler met wie hij ooit gewerkt had’. Duchâtelet, die de nodige financiële inspanningen had gedaan, was vervolgens helemaal niet opgezet met de verandering in communicatie van Rednic, die liet uitschijnen dat de aangetrokken spelers niet degene waren die hij graag had gewild. Naar aanleiding van de mislukking van Cristea en Tucudean begon Duchâtelet zich ook vragen te stellen bij het voetbalinzicht van Rednic, die hij tot dan altijd het volste vertrouwen had geschonken. Zo weigerde Duchâtelet de komst van Pantelis Kapetanos, die van de scoutingcel meerdere negatieve rapporten had gekregen als zijnde ‘een middelmatige speler’.

2. De verdedigende fouten. Duchâtelet verklaarde het ontslag van Rednic, op een wat onhandige manier, door te stellen dat de invalbeurt van Cristea op Anderlecht hem daartoe had aangezet. Het was eigenlijk de druppel die de emmer had doen overlopen, niet de onderliggende oorzaak. De voorzitter kon vooral moeilijk om met de defensieve blunders in de twee verlieswedstrijden tegen Lokeren (in de reguliere competitie en de play-offs). Het is vanaf dat moment dat hij erover dacht om Rednic te vervangen. Hij nam eerst contact op met René Girard, toen trainer van Montpellier, vooraleer hij zich door makelaar Dudu Dahan de naam Guy Luzon liet influisteren.

De timing van Rednic’ ontslag, de dag na de 7-0-overwinning tegen AA Gent, joeg de supporters op de kast. Duchâtelet gaf nadien toe dat hij de populariteit van Rednic verkeerd had ingeschat. “Aangezien de fans zich zo met hem identificeerden, leek het wel alsof ik door Rednic te ontslaan hen allemaal de bons gaf”, verklaarde hij eerst in besloten kring, vooraleer hij zijn vergissing toegaf in een interview met de krant La Meuse.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content