Waarom STVV bij Bartolomé Márquez López uitkwam

© belgaimage
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Stayen zal met de onbekende Spanjaard opnieuw aanvallend en complexloos voetbal te zien krijgen.

Zonder ongelukken wordt Bartolomé Márquez López donderdag voorgesteld als nieuwe trainer van Sint-Truiden. Hij tekent in principe voor één seizoen. De 55-jarige Spanjaard stond niet bovenaan de shortlist van CEO Philippe Bormans en eigenaar Roland Duchâtelet, die zich voor het eerst sinds lang moeide met het sportieve gebeuren op Stayen. In hun zoektocht naar een vervanger voor Ivan Leko bewandelden de Limburgers lange tijd andere wegen. Met Wim De Decker, kandidaat nummer één, werd aan tafel gezeten en ook de naam van Luc Eymael, een globetrotter die vooral in Afrika werkte, viel een paar keer. Márquez bleek het geschikte profiel te hebben: hij kent de Belgische competitie – van 2012 tot 2015 stond hij drie seizoenen onder contract bij toenmalig tweedeklasser Eupen -, werkt graag met jonge spelers en staat voor aanvallend voetbal. In de bestuurskamer zijn ze er ook van overtuigd dat hij niet om de zoveel tijd zal staan roepen om versterkingen.

‘Tintin’, zo genoemd omdat hij vroeger op de stripheld leek, verdiende zijn adelbrieven vooral als voetballer. Hij maakte in de jaren tachtig furore op het middenveld van Espanyol aan de zijde van boegbeelden als Thomas N’Kono, Miquel Soler en Manuel Zúñiga. Op zijn 33e zat zijn carrière erop en legde hij zich toe op het trainerschap. Maar in eigen land liet Márquez geen onuitwisbare indruk na als coach. Hij was lang jeugdtrainer bij zijn grote liefde Espanyol, was er vier jaar assistent-trainer en begon in het seizoen 2008/09 als hoofdcoach van de tweede Catalaanse club. Tot hij er in november ontslagen werd. Hij probeerde het nog eens bij tweedeklasser CD Castellón maar daar werd hij opnieuw aan de deur gezet.

Márquez kon zijn voetbalfilosofie pas echt in de praktijk omzetten toen hij in 2012 in Eupen strandde, dat toen net zijn Aspireproject aan het lanceren was. In de lente van 2015 werd Márquez in volle titelstrijd aan de kant gezet door het Eupense bestuur. De spelersgroep stond nog achter hem, maar de onenigheid met de directie, die hem stelselmatig verplichtte om Qatarese spelers op te stellen, was te groot geworden. Spelers die met Márquez gewerkt hebben, omschrijven hem als een bijgelovige man die op tactisch vlak boven het gemiddelde uitsteekt. Hij slaagt erin de kleinste onvolkomenheid van de tegenstander uit te buiten. Hij was ook de man die Christian Kabasele omschoolde van een degelijke aanvaller tot een verdedigend monster.

Na zijn ontslag bij Eupen kreeg hij slechts één job aangeboden: die van sportief raadgever van Irak tijdens de Olympische Spelen in Rio. Het valt op dat Márquez altijd in zijn heimat Catalonië heeft gevoetbald en slechts één club in een andere Spaanse regio heeft getraind. Het verklaart waarom hij geen Engels praat en zich in zijn dagelijkse contacten met de Eupense pers moest behelpen met gebrekkig Frans. In dat opzicht wordt STVV een grote stap in het onbekende voor de vijftiger. Bij Eupen kon hij nog rekenen op een volledig Spaanse staf, nu zal hij moeten gedijen in een Vlaamse omgeving. Daarom werd er op Stayen naarstig gezocht naar een T3 die het Spaans machtig is en de ideeën van Márquez kan vertalen.

Alain Eliasy

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content