Waarom Waasland-Beveren van trainer wisselde

© belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De jaarlijkse trainerswissel van Waasland-Beveren hebben we dit keer vroeg gehad. ‘Custovic houden was de makkelijkste oplossing.’

Waasland-Beveren hield vorige week nog maar eens een rondje trainersgesprekken. Naar (goeie?) gewoonte overleefde de coach het seizoen niet. De enige die daar tot nu toe in slaagde in eerste klasse of 1A was Stijn Vreven, in 2015/16. Sommige coaches ( Bob Peeters, Philippe Clement) gingen zelf weg, anderen werden ontslagen.

Het project heet er jong en Belgisch, de bewakers komen en gaan. Draaideurpolitiek, niet altijd stevig onderbouwd. Te veel conflicten met spelers, was nu de reden voor het ontslag van Adnan Custovic, net als het niet kunnen implementeren van een duidelijke visie.

Tuur Dierckx verdween onder Custovic helemaal naar het achterplan.
Tuur Dierckx verdween onder Custovic helemaal naar het achterplan.© belgaimage

Waarom werd eerder dan het contract van Custovic verlengd? Het antwoord van een insider klonk verrassend: ‘We vreesden al dat het niet zou lukken, maar met de affaire hadden we wel wat anders aan het hoofd. Adnan na het seizoen aan boord houden in afwachting van meer duidelijkheid, was de makkelijkste oplossing. Wie hadden we anders als kandidaat gekregen? En wie weet klikte het dit seizoen wel?’

Cursus Engels

Ze keken het nog even aan, maar niet lang. Exit Custovic, enter Arnauld Mercier. In de kerstperiode van 2018 was hij al een van de kandidaten om Clement op te volgen. Uiteindelijk werd dat Sven Vermant, omdat Mercier alleen Frans sprak. Inmiddels heeft de Fransman wat cursussen Engels gevolgd. Mercier sprak vrijdag op zijn eerste werkdag even de spelers toe, maar verkoos de match niet te coachen.

Dirk Geeraerd, die in 2012 voor de promotie zorgde maar daarna ook snel aan de kant werd geschoven, verlegde voor de match tegen Charleroi de klemtoon, naar iets offensiever voetbal. Wie wil winnen, moet scoren, en kansen afdwingen. Dat laatste lukte, maar goals maken niet. Voor Geeraerd was het belangrijkste om een aantal jongens die ongelukkig waren – Aleksandar Vukotic, Tuur Dierckx – weer bij de groep te betrekken. Aan Mercier om met hen, én met de laatste nieuwkomers, aan een plan te werken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content