Standard heeft nog geen trainer en evenmin een overnemer.

Vrijdagmiddag had persverantwoordelijke Sacha Daout van Standard nog geen idee hoe het programma voor de volgende week (deze week dus) eruit zou zien. Maandag hervatten dertien Rouches, zonder de internationals, de trainingen onder leiding van fysiektrainer Guy Namurois, aan wie zondag kort werd gemeld dat hij er even alleen voor zou staan.

De zoektocht naar een trainer hangt voor een deel samen met de nakende overname van Standard. Kan Luciano D’Onofrio zich tegenover een nieuwe trainer voldoende engageren terwijl hij zelf niet weet of hij straks nog aan boord is? Donderdagochtend haalde een deel van de Luikse directie en een flink deel van de aanhang opgelucht adem toen een overname door het Nederlandse Value8 afgewend leek. Voor middernacht moest Value8 een formeel bod doen om de verkoop zo goed als rond te hebben, maar dat formele bod kwam er niet. Toen donderdag de hoofdaandeelhouders meldden dat Value8 meer tijd had gevraagd en ook had gekregen, en dat opnieuw alle pistes openlagen, werd dat enthousiasme wat getemperd.

De argwaan tegenover de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 had niet alleen te maken met het wantrouwen in het (Franstalige) Luik tegenover Nederlandse eigenaars of de onhandige manier waarop grote man Peter Paul de Vries een week eerder in een Standardshirt gehuld zijn plannen had onthuld, alsof de club hem al toebehoorde. De Vries heeft in Nederland een onberispelijke naam, maar dat een bedrijf met een eigen vermogen van 19 miljoen euro een club zou overnemen van 30 miljoen, deed de wenkbrauwen fronsen. Waar zou Value8 op korte tijd zo’n kapitaal halen om een product over te nemen uit een marktsegment (sport en vrije tijd) waar het niet de minste affiniteit of ervaring mee heeft? En als het niet op zichzelf acteerde, wie was dan de geheimzinnige investeerder die mee het schip stuurde?

Een Nederlandse bron noemde zakenman Maasbert Schouten als bemiddelaar. De kredietmakelaar (die de afgelopen dagen niet bereikbaar was voor commentaar) was een tijdje voorzitter van het noodlijdende Vitesse, tot hij de club uit Arnhem verkocht aan de huidige Georgische eigenaar Merab Jordania. Dat is een vriend van Chelseabaas Roman Abramovitsj, die buiten Engeland satellietclubs zoekt voor de spelers die net niet goed genoeg zijn voor Chelsea of nog een opstapje nodig hebben vooraleer ze rijp zijn voor de Premier League.

Abramovitsj zou nog een club zoeken voor zijn zoon. Standard is naar Engelse en Russische normen een koopje: schuldenvrij, veel talentvolle spelers die te gelde gemaakt kunnen worden, een vol stadion en een mogelijke deelnemer aan de Champions League.

In de marge wordt nog druk gemanoeuvreerd. De Waalse minister van Sport André Antoine is druk aan het lobbyen bij de Waalse industriëlen om Standard Waals te houden. Woensdagmiddag werd bovendien een actie opgezet door de supporters om zelf aandelen te kopen. Als 200.000 sympathisanten elk een aandeel van 250 euro kochten, zou de club in handen komen van de Luikse fans zelf, naar het voorbeeld van de Spaanse socio’s. Zondag hadden de initiatiefnemers (www.nousvoulonsacheterlestandard.be) voldoende kandidaat-kopers voor een goeie drie miljoen euro verzameld, maar tot maandagmiddag zat in het overnamedossier al even weinig beweging als in het trainersverhaal.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Abramovitsj zou nog een club zoeken voor zijn zoon.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content