Tien seizoenen tweede klasse en vier keer als tweede geëindigd. Voorlopig in de middenmoot, maar Lommel United droomt van meer. Een bericht uit het Soevereinstadion.

Vorig seizoen na kampioen STVV het sterkste collectief in tweede klasse en op de tweede plaats gestrand. Hoopvol voor de eindronde, tot T1 Stijn Vreven een contract bij Waasland-Beveren tekende en Lommel United in de nacompetitie met OHL, Eupen en Lierse amper vier punten sprokkelde. Wéér geen promotie, net zoals in 2010 (na Lierse) en 2011 (na OHL), toen het ook telkens tweede werd.

Eersteklassevoetbal in Noord-Limburg dateert al van 2002/03, het ellendige seizoen waarin SK Lommel na 26 speeldagen het faillissement aanvroeg en twee seizoenen als Koninklijke United Overpelt Lommel in de krochten van derde klasse overleefde. Na de titel in 2005 tekende het bijna voor dé stunt – van derde naar eerste in twee seizoenen – maar op de slotspeeldag ging Mons alsnog over de Noord-Limburgse club, die tien jaar later nog altijd in tweede voetbalt. Mét ambitie, zegt Greet Vanbrabant, sinds 2010 financieel manager. ‘We willen beter doen dan vorig seizoen.’

Dus: de titel, want alleen de eerste plaats geeft recht op promotie naar de nieuwe eerste klasse A. ‘Of dat realistisch is, is een andere vraag. Maar we moeten ambitie uitstralen. Wie op het midden van de weg blijft stilstaan, wordt doodgereden. Door de hervorming is het een vreemde competitie, niet te vergelijken met de seizoenen ervoor. De clubs die volgend seizoen tenminste in eerste klasse B – met acht profclubs – willen spelen, hebben zich allemaal versterkt. Lommel United ook, zonder financiële risico’s te nemen. Spelers worden hier correct en op tijd betaald, anders kun je als club geen toekomst opbouwen.’

Maar in Noord-Limburg strijden ze, net als de voorbije seizoenen, met ongelijke wapens. In tegenstelling tot Antwerp, Tubize, Cercle Brugge, Eupen en (het teleurstellende) Lierse combineren de spelers in het Soevereinstadion voetbal met een job of studie. ‘Dat vind ik niet meteen een nadeel. Het is niet slecht om naast het voetbal ook met iets anders bezig te zijn, waardoor je beter kunt relativeren’, zegt Vanbrabant, in de club ‘ons mama’ genoemd, die na de training soms wafels voor de spelers bakt. ‘Als er een teambuildingactiviteit op het programma staat, dan nemen ook de bestuursleden deel. Allemaal samen. We willen een gezellige club blijven, zonder aan professionaliteit in te boeten. We zijn geen profclub in naam, maar wérken wel professioneel.’

Voetbal in Lommel is steeds weer herbeginnen: nieuwe trainer (Bart De Roover), handvol nieuwe spelers. Vorig seizoen moest de club afscheid nemen van Leandro Trossard en Romero Regales, die vorige week met OH Leuven hun ex-werkgever uit de Croky Cup kegelden (3-2). Thomas Azevedo en Alessandro Cerigioni, die in Leuven de 2-1 scoorde, gingen hen al voor. ‘Onlangs stond ik op de carpoolparking in Houthalen, waar ik die vier jongens in een clubwagen van OHL naar de training zag vertrekken’, zegt de financieel manager, die onlangs de plannen voor de bouw van een nieuwe stadion tussen de Duinenstraat en Vlasstraat ontvouwde (‘2018 is wellicht te ambitieus’), maar eerst het Soevereinstadion moet opwaarderen.

‘Om aan de licentievoorwaarden te voldoen moeten we tegen 1 februari 2016 de lichtsterkte optrekken en 2500 nieuwe zitplaatsen (totaal 5000) voorzien. Als advocaat van de duivel: een zinloze uitgave als we niet in de top acht eindigen. Maar daar gaan we niet van uit’, lacht zij.

DOOR CHRIS TETAERT – FOTO BELGAIMAGE

‘Wie op het midden van de weg blijft stilstaan, wordt doodgereden.’ GREET VANBRABANT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content