Vier media-watchers geven ook dit seizoen weer beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal +), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Gui Polspoel terug op de voorbije week.

Racing Genk verloor in de voorbereiding van Roda, PSV, Valencia, Club Brugge en nu ook van Lokeren in de competitie. Welke conclusies trek je daaruit ?

GuiPolspoel : ’t Is een beetje vreemd natuurlijk. Ze hebben die groep bijeen kunnen houden. Iedereen zegt dat er versterking is gekomen, er is een vast systeem en toch lijkt het niet te klikken. Het kan natuurlijk gewoon een accident de parcours zijn, ten slotte heeft geen van de toppers eigenlijk een briljante voorbereiding gespeeld. Maar het ziet er toch naar uit dat ze er nog niet helemaal staan. De ploegen uit de middenmoot gaan dit Racing Genk natuurlijk wel aanpakken als de kampioen. Ze gaan het een heel seizoen voelen : niemand gaat echt met open vizier het strijdperk in en dat zal even wennen zijn. Misschien is het dat.

Een andere topper die geen vlekkeloze voorbereiding achter de rug heeft, is Anderlecht, maar het deed wel wat het moest doen op Westerlo en dat is winnen.

Het viel mij op dat HugoBroos zei : spektakel is nog niet voor nu. Dat is een beetje het discours van Anthuenis vorig seizoen. Mij valt op dat het achterin nu stevig in elkaar lijkt te zitten. Ze hebben, als ik de samenvatting bekeek, nauwelijks een kans weggeven tegen Westerlo en dat toch met drie van de vier verdedigers die er vorig seizoen niet waren. Ik reken Hendrikx daar ook even bij omdat hij toch een man was voor links op het middenveld of linksachter, maar als rechtsvoetig nooit op de rechtsachter uitkwam. Zewlakow was er niet, Tihinen ook niet. Alleen DeBoeck is gebleven. Dat zijn toch jongens waarvan je denkt : dat zal nog wat zoeken en tasten zijn. Maar het lijkt mij de basis om verder te groeien in een seizoen.

Anderlecht rekent er vooral op dat Baseggio het waarmaakt achter de spitsen.

Ja, dit moet zijn jaar worden. Als hij nu die stap hoger niet kan zetten dan dreigt hij in de categorie van eeuwige beloften terecht te komen. Niet dat er getwijfeld wordt aan zijn kwaliteiten, maar ja, wat is het bij hem : de speelvogel, de jongen die wat te zwaar staat… Hij zou misschien eens te rade moeten gaan bij GeoffreyClaeys, die we met Moeskroen een uitstekende wedstrijd zagen spelen op Standard. Hij is zeven of acht kilo afgevallen, staat scherp en is alert in de kop ook. Misschien wordt dit wel eindelijk eens zijn jaar.

Van Stoica moeten ze niet meer weten in Anderlecht, Brugge zag er dan weer wel wat in : kan het nog iets worden met Stoica in België ?

Ik heb daar m’n twijfels over. Als Sollied erin zou slagen Stoica in te passen in dat systeem van hem, dan hebben ze zich allemaal verkeken op Stoica bij Anderlecht of hebben ze hem verkeerd aangepakt. Maar dat zou volgens mij een klein mirakel zijn. Bij Club Brugge en Sollied zal het niet volstaan om vijf, zes klasseflitsen in huis te hebben, want dan valt heel dat systeem in elkaar. Verrassend vond ik de prestatie van Serebrennikov tegen La Louvière, die behalve een mooie actie weinig liet zien van de creativiteit die Brugge van hem verwacht. Dan denk ik dat TimSmolders op dit moment beter is, of zelfs een SandyMartens. Maar misschien is Serebrennikov ook gewoon nog niet genoeg geïntegreerd in het systeem.

Bij Brugge hebben ze voorlopig ook nog andere problemen : Antoine Vanhove ziet de komst van Marc Degryse niet direct zitten. Zo boeken ze natuurlijk nooit vooruitgang als club.

Wat er bij Club Brugge gebeurt, is dat een aantal mensen in het bestuur ziet dat het zo niet verder kan en er een professionele structuur moet worden uitgebouwd. Geen kwaad woord over Antoine Vanhove, maar hij zegt zelf voortdurend dat hij een vrijwilliger is die vijfentwintig uur per dag ten dienste van de club staat. Zo leid je zelfs in België geen topclub meer. Natuurlijk, Degryse is niet van gisteren, kent de club van binnen en van buiten en weet dat hij zich te pletter rijdt als hij van bij de start niet een aantal bevoegdheden duidelijk afgebakend op papier heeft staan. Die bevoegdheden kunnen alleen maar ten koste gaan van Vanhove en daar ligt, denk ik, de knoop van het verhaal. Aan de ene kant een trend in het bestuur die vooruit wil en aan de andere kant de gevestigde orde die beseft dat zijn komst ten nadele van hun invloed en zeggingskracht zal gaan. Ik ben echt benieuwd wie dat wint.

Iets anders : de G5 willen de competitie afslanken naar veertien clubs.

De hele voetbalbond en de Profliga zijn zo gestructureerd dat het puur de cijfermatige democratie is. Je kan daar politiek voor zijn, maar toegepast op een zakelijke onderneming zoals het voetbal nu toch is, is het een systeem waar je niet mee vooruit kan. Als je dat moet voorleggen aan de Profliga vraag je aan een club of toen om mogelijk hun doodvonnis te tekenen. Ik hoor nu ook dat – zelfs als dat mirakel al zou gebeuren in de Profliga – de hele algemene vergadering van de voetbalbond zich daar nog over moet uitspreken. Met andere woorden tot en met de modale vierdeprovencialer. Daar ligt natuurlijk het zwakke punt van de hele structuur van het Belgisch voetbal : dat je geen onderscheid hebt, zoals in Nederland, tussen betaald voetbal en de rest. Dat zijn heel andere wetmatigheden die daar spelen. Zolang je dat niet gedaan krijgt, kan je die stappen niet zetten. Laten we nog maar eens naar Trends verwijzen en hun enquête. Of de cijfers allemaal juist zijn, dat weet ik niet, want het is allemaal zo ondoorzichtig en dat is een ander punt van het Belgisch voetbal met al zijn vzw-structuren. Maar de trend van Trends is de natuurlijk wel de juiste, namelijk dat het Belgisch voetbal gebukt gaat onder torenhoge schulden. Er zijn, ik denk, geen veertien leefbare clubs voor profvoetbal. Misschien moet je nog lager op den duur.

In het Mechels miniatuurtheater is weer een mooie vaudeville opgevoerd.

Tja, dat hou je bijna niet meer voor mogelijk. Dat was Mechels miniatuurtheater die FC de Kampioenen speelt, met een aantal grote namen nochtans. Het geeft aan hoe weinig stabiel het allemaal is daar, niet alleen intern, maar ook financieel. Ze hebben al geen indrukwekkende groep bij elkaar. Ik denk dat daar ook nog mirakels zullen moeten gebeuren willen ze het redden. Ik benijd StéphaneDemol niet. Natuurlijk, als je het kunt, zet je ineens een aantal stappen vooruit in je carrière. Het geeft nog maar eens aan hoe precair de situatie bij heel veel clubs is. Vooral die clubs die rond de portemonnee van één man gebouwd zijn. Ik heb de indruk dat de voorzitter een beetje een omhooggevallen supporter is. Maar niet iedereen is bonafide in het wereldje natuurlijk. Je geeft je portefeuille niet aan iemand anders. Dat zou hij in het zakenleven niet doen, maar blijkbaar wel in z’n club.

Tot slot : kon je je vinden in de prognoses die her en der gemaakt zijn voor de competitie ?

Dat het tussen de grote vier zou gaan voor de titel, ja, al is Standard mij vrijdag verschrikkelijk tegengevallen. Standard speelde vorig seizoen goede en slechte wedstrijden, met verschillend gezichten, maar dit was het slechtste Standard van vorig seizoen. Wat mij verbaasde, is dat je daar de hand van Waseige helemaal niet in zag. Dit was weer het lukrake voetbal van, ja, bijna onder Ivic nog. Verover de bal achterin, pomp hem naar voren en loop erachter om het even heel simpel te zeggen. De middenvelders stonden er voor spek en bonen bij. Ik dacht : misschien wordt dit wel het jaar van Standard. Ze konden de groep bij elkaar houden, het is geen duiventil geweest qua transfers, er is een wijze man als Waseige die de interne keuken kent. Ik ben na vrijdag al bijna geneigd om Standard bij die grote vier te schrappen, al is het natuurlijk nog bijzonder vroeg om zoiets in te schatten.

door Raoul De Groote

‘Er zijn geen veertien leefbare clubs voor profvoetbal. Misschien moet je nog lager.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content