Geboorteplaats en -datum?

Soest, 27 januari 1955.

Welke sporten beoefen je zelf?

Geen meer op dit moment. Maar ik kan je verzekeren dat je tijdens een optreden van anderhalf uur meer dan genoeg beweging hebt. Ooit was ik als jonge snaak aangesloten bij een turnclub. Ik was lenig, maar ook vrij krachtig. Ik hield vooral van springoefeningen, meer dan van het sierlijke keurturnen. In mijn jonge jaren heb ik ook veel voetbal gespeeld. Ik was korte tijd aangesloten bij Union Leopoldsburg, maar het grootste deel van mijn voetbalavonturen speelde zich af in vriendenploegjes. Ik was een achterspeler, al wisselden we wel vaak van positie. In een van die vriendenploegjes uit Lier heb ik nog samengespeeld met Herman Helleputte. Als hij meedeed, dan wonnen we … ( lacht)

Welke sporten volg je passief?

Naast het vrouwentennis en de atletiek uiteraard vooral voetbal. Ik ben voor een deel opgegroeid in Duitsland en mijn allereerste voetbalwedstrijd was er één van FC Köln. Maar omdat mijn familie uit Lier afkomstig is, liep ik ook als achtjarige al geregeld rond op het Lisp. Mijn grootvader verkocht er crème-glace, het waren de tijden waarin voetbal nog op zondagnamiddag gespeeld werd. Intussen ben ik al 47 jaar vaste klant bij Lierse. In de loop der jaren ben ik nauw betrokken geraakt bij de club. Naast voetbal interesseer ik me ook voor formule 1. Als de kinderen de televisie eens niet ingepalmd hebben op zondagnamiddag, dan probeer ik wel eens een race mee te pikken.

Je kreeg kippenvel bij …

Zoveel momenten met Lierse. Als tiener maakte ik de legendarische Europese campagne mee in 1970/71. Alleen AC Milan kon Lierse toen stoppen, in de kwartfinale. Maar ook de titel in 1997 natuurlijk, al was dat achteraf beschouwd misschien een beetje een vergiftigd geschenk. Een goal die me altijd zal bijblijven, is die van de kleine Pool Andrzej Rudy tegen RWDM. Hij vertrok van aan de middellijn, dribbelde alles en iedereen en werkte koel af.

Wie waren je idolen?

Berto Bosch, Johan Boskamp, Frans Vermeyen, Swat Janssens, Erwin Vandenbergh, Nico Van Kerckhoven, Bob Peeters, Kjetil Rekdal … En niet te vergeten Jan Ceulemans. Die zie ik nog vrij vaak, ik ken hem al van mijn zestiende.

Waar eindigt Lierse dit seizoen?

Tussen plaats 7 en 10. Maar meer mag altijd! ( lacht)

Bregt Vermeulen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content