Verscheurd Excelsior keert terug naar de eerste divisie.

Slechts een seizoen heeft het avontuur in de eredivisie dus maar geduurd voor excelsior. In de nacompetitie bleek immers dat de ploeg van Adrie Koster en Gill Swerts geen mentale weerbaarheid meer had en de onderlinge verstandhouding tussen spelers en trainer na vijf jaar ver zoek was.

Voorafgaand aan de eindronde had Koster zijn spelersgroep nochtans laten zien tot harde maatregelen in staat te zijn. Hij verwees niet alleen Steve Olfers (door de supporters verkozen tot beste speler van het seizoen) naar de invallersbank, maar ook spits Mark Nygaard. Olfers kende volgens Koster een uitermate zwak competitieslot (te veel bezig met een overgang naar een andere eredivisieclub), terwijl oud-Lommelspits Nygaard na de winterstop liet zien als targetman niets aan de ploeg te kunnen toevoegen.

Het was overigens niet de eerste keer dat Adrie Koster onverwacht hard uit de hoek kwam. In een poging het tij te keren, liet hij zijn selectie tegen het einde van de competitie al weten dat hij niet vies is van het hanteren van de botte bijl. Koster voegde de daad meteen bij het woord en verwijderde prompt Leo Koswal uit de selectie. Tekenend voor de schrijnende situatie was echter dat de rechterspits op aandrang van zijn medespelers toch weer bij de selectie werd gehaald. Maar wie verwachtte dat die selectie de rug rechtte om de trainer van zijn ongelijk te overtuigen, kwam bedrogen uit. Het huidige Excelsior is de laatste maanden een schim van het elftal dat voor de winterstop nog tal van complimentjes oogstte vanwege het voetballende vermogen dat het tentoonspreidde. Een lange reeks nederlagen haalde de jonge ploeg en haar mentale weerbaarheid volledig onderuit. De satellietploeg van Feyenoord telde te veel spelers die niet meer dat beetje extra kunnen brengen om het vege eredivisielijf te redden. En Adrie Koster blijkt de lamgeslagen groep niet meer te kunnen motiveren.

Het is niet voor niets dat er uit de selectie sinds kort geluiden sijpelen dat de chemie tussen spelers en trainer is uitgewerkt. Op zich al een triest gegeven, maar gezien het tijdstip en vooral ook de situatie waarin de ploeg verkeert, een hoogst ongelukkige constatering. In het Rotterdams Dagblad werd zelfs al gespeculeerd over een trainerswissel : Adrie Koster naar de Kuip van grote broer Feyenoord en Mario Been of John Metgod naar Woudestein. De tijd zal raad brengen. (FV)

HUIZEN werd Nederlands amateurkampioen. De kampioen van de zaterdagamateurs speelde 1-1 en 3-0 tegen Türkiyemspor. VITESSE en het Gelredome blijven overeind. De gemeenteraad van Arnhem steunde het saneringsplan van de gemeente met 24 stemmen voor en 15 tegen. MVV werd ook gered van de ondergang dankzij de steenrijke zakenman Leon Melchior. De 76-jarige paardenhandelaar nam de schuldenlast van 1,5 miljoen euro over. Zo kreeg MVV toch een licentie. PSV werd voor de tweede keer in een maand tijd geplaagd door een seksschandaal. Ex-clubdokter Arthur Wolff zou halverwege de jaren negentig Ronaldo seksueel misbruikt hebben. NEC versterkte zich met RBC-verdediger Pascal Heije (23). Hij tekende een contract voor één seizoen. CO ADRIAANSE blijft ook volgend seizoen trainer van AZ nadat hij bij gesprekken met het bestuur en voorzitter Dirk Scheringa voldoende toekomstperspectief zag. Frisia Financieringen verstrekte de club namelijk een overbruggingskrediet van vier miljoen euro, voldoende voor de licentie voor volgend seizoen. NAC huurt volgend seizoen Stefano Seedorf (21) van Ajax. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content